Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Literatura

Velká příležitost k poznávání dávné historie, kultury a literatury Kazachstánu

vystava Kazachstan

Poslední půlrok byl pro mou rodnou zem Česko i pro mne osobně mimořádně velkou příležitostí pro další poznávání dávné historie, kultury a literatury Kazachstánu. 

foto StranicaNa podzim minulého roku byla v Národním muzeu v Praze otevřena rozsáhlá výstava „Historie a kultura kazašské stepi“. Šlo vůbec o první akci zahraničního partnera po rekonstrukci Národního muzea.  Výstavu připravilo Ústřední státní muzeum Kazachstánu a představilo na ní unikátní artefakty středoasijské nomádské kultury od 8. stol. př. n. l. až do počátku 20. století. Jejich tvůrci byli příslušníci kmenů Saků, Wusunů, Sogdů, Hunů, Kchangťüů a Turkitů. Nevšední zájem projevili návštěvníci o tradiční příbytek kazašských nomádů – velkou jurtu vybavenou bohatým interiérem. Nechyběly ani předměty denní potřeby – výrobky pro domácnost, nádobí, tradiční oděvy a pokrývky hlavy, nábytek, koberce, užité a šperkařské umění i rituální předměty náboženského charakteru a zbraně.

Výstavě předcházela mezinárodní konference za účast významných vědců z Kazachstánu.  

Nejnovější akcí v poznávání kultury a literatury Kazachstánu bylo otevření informačního a kulturního centra „Abaj“ dne 27. ledna 2020 ve výstavních prostorách Národní knihovny ve starobylém Klementinu v Praze. Na vernisáži byl přítomen nový velvyslanec Kazachstánu Marat Muchanbetkazijevič Täžin a řada významných vědců, spisovatelů a kulturních činitelů včetně ředitelky Národní Akademické knihovny Umutchan Munalbajevové,   básníka a předsedy Svazu spisovatelů Kazachstánu Ulykbek Jesdauleta, ředitele Ústavu literatury a umění a významného vědce Tursun Žurtbaje aj. Výstava zůstane v Klementinu několik měsíců a poté se Informační centrum přesune do prostor Velvyslanectví Kazachstánu.

Otvírání informačních center „Abaj“ po světě inicioval současný prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev u příležitosti 175. výročí narození významného kazašského kulturního činitele a humanisty Abaje (Ibrahima) Kunanbajeva (1845 – 1904). Je velkou ctí i pro nás, že první takové centrum ve světě se poprvé otevírá právě v Praze. Představuje nejenom život a dílo této osobnosti, ale i jeho prezentaci ve světě v četných překladech do více jak 30 jazyků světa včetně češtiny. Abaj byl nejen zakladatelem psané kazašské literatury, ale také překladatelem a propagátorem ruské a evropské literatury, politickým a veřejným činitelem, reformátorem, myslitelem a humanistou. Jeho jméno, život a tvorbu poznávali čeští i slovenští čtenáři již od konce 40. let 20. století především díky překladům Jaroslava E. Dlouhého románu Abaj od Muchtar Auezova (česky 1948, slovensky 1949 díky překladu Josefa Solárika),  Písní Abajových (česky 1949) a Abajovy cesty od téhož autora (slovensky 1961 díky překladu Marty Liškové), ale především zásluhou mého staršího kolegy, turkologa Luďka Hřebíčka (1934 – 2015), který překládal přímo z kazašského originálu Abajovy básně do časopisu Nový Orient a knižně vydal r. 1959 Abajovo vrcholné dílo Khara sözder (Běžná slova) v češtině pod názvem Čtyřicet rozjímání o životě a lidech.

    Výstavku knih včetně publikací o Abajovi doplňují obrazy a fotografie z jeho života i některé předměty charakterizující běžný život kazašského nomáda – části postroje, oděv, části jurty, plstěné koberečky s ornamenty, nádobí apod. V den vernisáže byl výstavní sál doslova nabitý, takže jsme pak ještě výstavu navštívili znovu a poděkovali také kurátorce Mukhamedžanovu Kuralaj za ochotu a odpovědi na naše dotazy.

Je nám velkou ctí ze srdce poděkovat kazašským organizátorům za možnost dalšího poznávání historie, kultury a literatury Kazachstánu přímo v naší zemi a znovu vyslovit úctu a obdiv nad jejich záslužnou prací a nadšením z možnosti propagace své vlasti v zahraničí a  záviděníhodným vlasteneckým cítěním.

Praha, 2020.  / Jiří Šíma, orientalista, předseda Klubu přátel Asie, z.s.

 

Podobné příspěvky

U Arga vychází sbírka Lennonových textů Nanebepění .

Redakce

V TĚŽKÝCH ČASECH JE NUTNO DRŽET PŘI SOBĚ

Redakce

Kdo je muž, který se rozhodl ochránit Američany před Trumpem?

Redakce