Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Film Hudba Kultura

Michal Hrůza v novém videoklipu připomíná příběh muže, který se odvážně vydal na křídlech za svobodou

Skutečný osud českého letce, který se v touze po svobodě rozhodl pro riskantní útěk ze socialistického Československa na západ, ožívá v novém videoklipu Michala Hrůzy. Ostřílený hitmaker, jehož písně zdobí již slušnou řádku českých filmů, se tentokrát postaral o hudbu k dramatu z leteckého prostředí Narušitel. Do českých kin vstoupí snímek režiséra Davida Baldy 24. ledna.

Drama Narušitel bylo inspirováno životním příběhem armádního pilota Vladislava Baldy a dalších pilotů tehdejší doby. O režii filmového zpracování napínavého příběhu českého leteckého esa a jeho kamarádů, kterým prostupuje láska k létání, se postaral jeho vlastní vnuk David.

Právě pocity muže, který se na pomyslných křídlech svého letounu vydává za vysněnou svobodou, zpracoval v písní Nad světem Michal Hrůza. Ten ke spolupráci říká: “Fascinovalo mě, že základní lidskou potřebu po svobodě cítí i teprve 18letý scénárista, kameraman a režisér David Balda, který vnímá tuto hodnotu stejně jako já i špičkoví herci, které pro tento film získal. V klipu se snažím ztvárnit postavu pilota RAF, kterého ve filmu hraje legendární S. Zindulka. Zároveň ohromující je skutečnost, že i piloti v normalizačním Československu vnímali svobodu nad světem, proto jsem píseň právě tak pojmenoval.”

Hrůza, který v minulosti obstaral scénickou hudbu například k velkofilmu Lidice a mezi jeho velké hity patří ústřední písně seriálu Vyprávěj či komedie Pohádky pro Emu, znovu prokázal své mimořádné autorské schopnosti. Pro snímek z atraktivního leteckého prostředí totiž napsal kromě právě zveřejněného podmanivého singlu i kompletní hudební doprovod.

V hlavních rolích výpravného filmového díla se představí herci Jiří Dvořák, Petr Kostka, Petr Neškudla, Stanislav Zindulka nebo Veronika Arichteva. “Je to film o útěku za svobodou, o kontrastu mezi službou v armádě a láskou k létání. Chceme nejen vzpomenout na zločiny Stb, ale taky ukázat na piloty, kteří to neměli v této komplikované době socialismu jednoduché,” přibližuje režisér David Balda.

Narušitel využívá velké množství letových záběrů, všichni herci byli při natáčení poctivě ve vzduchu. “Snažíme se diváka v kině posadit na chvíli přímo do kokpitu a přenést mu opojný pocit svobody, které létání nabízí,” dodává Balda.


Vedle hereckých tváří je snímek jedinečný i v herecké sestavě letadel. Objevuje se v něm totiž řada unikátních strojů, které skutečně brázdily nebe v době, v níž se film odehrává. Letadlo, ve kterém se hlavní hrdina pokusí o přelet hranic, není napodobenina ani kopie. Ve filmu je skutečné letadlo z roku 1953, které ve filmu ztvárnilo svůj vlastní příběh.

Podobné příspěvky

Botanická zahrada plná tropických motýlů

Jaroslav Hauer

TŘÍSKA ožil pomocí mobilu

Jaroslav Hauer

Lovce krabů Siga Hansena čeká v Norsku nová výzva i pátrání po rodinné minulosti

Redakce