Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Literatura Pozvánky na akce

NA KAJAKU Z PRAHY DO SEVERNÍHO MOŘE

NA KAJAKU Z PRAHY DO SEVERNÍHO MOŘE 881 kilometrů po stopách lachtana Gastona, královny Dagmar a mnoha dalších Prezentace nové knihy Zdeňka Lyčky 2. 4. 2015 v 18.00 v Českém centru Praha

Zdeněk Lyčka v červnu 2014 nasedl v Praze do kajaku a po šestnácti dnech a 881 tvrdě odpádlovaných kilometrech přistál u majáku Kugelbake v Severním moři.

Touto výpravou po stopách legendárního lachtana Gastona, který během povodní v létě 2002 uplaval 300 km z pražské zoo až do Lutherstadtu Wittenbergu, a české princezny Markéty Přemyslovny, která se před více než osmi sty lety provdala za dánského krále Valdemara II. Vítězného a odplula po Labi do Dánska, si Zdeněk Lyčka splnil dávný sen. V době svého mládí nemohl takovou expedici uskutečnit kvůli absurdní německo-německé hranici, která do roku 1991 rozdělovala Labe na dvě části. Cestou poznal mnoho romantických zákoutí, ale zažil též nebezpečné chvíle uprostřed plavební dráhy obrovských kontejnerů za asistence metrových vln, průtrží mračen a ostrého severáku. Přijďte se s ním podělit o autentické zážitky!

Kniha Na kajaku z Prahy do Severního moře volně navazuje na autorovu prvotinu Na lyžích napříč Grónskem z roku 2012, která popisuje 600 kilometrů drsného lyžařského přechodu grónského pevninského ledovce.

Informace o autorovi (zdenek_lycka@mzv.cz, lycka@czech.cz, mob. 776 750 488)

PhDr. Ing. Zdeněk Lyčka (1958) vystudoval systémové inženýrství na Vysoké škole báňské v Ostravě a moderní filologii se specializací dánština-angličtina na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Před sametovou revolucí pracoval jako programátor, v roce 1990 nastoupil na Ministerstvo zahraničních věcí. V letech 1991 až 1996 působil na Česko-slovenském (Českém) velvyslanectví v Kodani, v letech 1998 až 2002 byl ředitelem Českého centra ve Stockholmu a v letech 2008 až 2013 velvyslancem České republiky v Dánsku. Od ledna 2014 je ředitelem úseku strategie a rozvoje Českých center a ředitelem Českého centra Praha. Překládá severskou a angloamerickou literaturu a píše autorské texty. Spolu s Violou Somogyi získal tvůrčí odměnu v rámci Ceny Josefa Jungmanna 1998 za překlad Grónských mýtů a pověstí Knuda Rasmussena. V českých, dánských, grónských, švédských a amerických médiích publikoval desítky článků a statí se severskou, kulturní a krajanskou tematikou. V létě jezdí na mořském kajaku a v zimě na běžkách. Čtrnáctkrát absolvoval Vasův běh ve Švédsku a v roce 2010 Arctic Circle Race v Grónsku. V roce 2011 přešel na lyžích grónský ledovec a v roce 2014 doplul na kajaku z Prahy do Severního moře.

Podobné příspěvky

Albína Gorbína otevře dne 14.3.2020 galerii na Praze 3, Štítného 105/6

Redakce

Dokořán vydá knihu od duchovního otce Magnitského zákona

Redakce

Oslavte konec roku stylově v tanečním duchu s M.arter

Redakce