Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Literatura

Na Tři krále se Třemi králi

Vacha_M+B+M

Josef Mašín, Josef Balabán a Václav Morávek byli tři nezpochybnitelní králové z doby nacistické okupace, hrdinové, kteří se nebáli riskovat a položit životy za osvobození Československa. Ale byli to i normální muži toužící po obyčejných věcech jako láska, rodina nebo klidný večer beze strachu, kdo zaklepe na dveře konspiračního bytu.

Dokumentární román historika Dalibora Váchy vypráví o odbojové činnosti těchto tří velkých postav československé historie od roku 1939 až do jejich úplného konce. Barvitě popisuje všechny jejich dobrodružné a nebezpečné eskapády i postupně narůstající únavu ze života po konspiračních bytech, každodenně na hraně života a smrti, kdy nepřítel je blízko a zrádcem bývá i nejbližší člověk. Jejich příběhy se odehrávají v atmosféře ponuré a klaustrofobní okupované Prahy plné gestapáků a špiclů, s vylidněnými ulicemi, kdy strach leží na tomto krásném městě jako tlustá deka.

Dalibor Vácha (1980) je historik, jeho hlavním beletristickým zájmem jsou velké války dvacátého století a osudy Čechoslováků v nich, jako historik se zabývá dějinami československých legií v Rusku a nezapomíná ani na literární fantastiku, na které vyrostl. V Argu mu vyšel román Za svobodu (2019), neznámý příběh československých legionářů ve Francii.

Na Tři krále se Třemi králi

Dalibor Vácha: M+B+M (Mašín, Balabán, Morávek)

 Argo, 312 stran, 388 Kč.

www.argo.cz

 

Radka Potměšilová

www.2media.cz

Podobné příspěvky

Premiéra Prodané nevěsty v Pražském Hlaholu

Redakce

Do seriálu Ulice vstoupila Yvetta Blanarovičová. Bude bojovat s Alzheimerem!

Redakce

Šestý ročník European Theatre Night přilákal 40 tisíc lidí

Jaroslav Hauer