Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Festivaly Kultura Události Zajímavosti

Otevření obchodu Bershka se zúčastnili mladí čeští umělci

V pražské ulici Na Příkopech byl v pátek 26. dubna otevřen obchod španělské značky Bershka s módou pro mladé lidi. Otevření butiku se zúčastnili přední čeští umělci, počínaje streetartovým umělcem Janem Kalábem, který se graffiti věnuje již od roku 1993. Mimo grafitti, (které tvořil od Evropy, přes jižní a severní Ameriku až po Asii), se též věnoval vylévání prasklin v asfaltu barvou a vytváření plastických nápisů či obřích trojrozměrných objektů “Point”. V současnosti patří mezi absolutní evropskou špičku v graffiti a streetartu. Jan Kaláb před obchodem předvedl ukázku ze své současné umělecké tvorby, připavenou speciálně pro slavnostní otevření butiku Bershka, jenž je z jeho série abstraktů, kterou nazývá jednoduše – “kruhy”.

kalab

Mezi další umělce, kteří vystoupili na otevření butiku Bershka, patřila pražská elektropopová skupina Cartonnage, která vznikla již v roce 2003 a tvoří ho producent Armin Effenberger a zpěvačka Vanda Choco. Cartonnage dodneška vydali 4 alba, z nichž bylo hudební kritikou velmi oceňované zejména jejich druhé album album “Curiously Connected”, které vydali v roce 2008. Skupina za něj tehdy získala cenu časopisu Filter a byla nominována na ceny Anděl a Tv Óčko. Jako objev české klubové scény skupina účinkovala též na francouzkém prestižním festivalu Europavox v Clermont Ferrand. Na pátečním slavnostním otevření butiku Bershka skupina předvedla průřez svojí tvorbou.

cartonnage3

Mezi další umělce, kteří vystoupili na akci, patří též přední česká trance Djka Lucie Králová alias Lay Dee Jane. Do mixování taneční hudby se poprvé ponořila v roce 1999, kdy se přestěhovala do Švýcarska a krátce poté již účinkovala ve švýcarských klubech. Lay Dee Jane vystoupila na mnoha akcích taneční hudby, například na Creamfields, kde se poprvé objevila po boku slavného DJ Tiesta. Na Energy 2003 se zas objevila po boku neméně slavného Paula van Dyka. V roce 2005 v prestižním žebříčku The DJ List vystoupala mezi 70 nejoblíbenějších DJ světa, o rok později se ve stejném žebříčku již objevila v první třicítce. Lay Dee Jane střídavě koncertuje v České republice a střídavě po světě. Ve svých setech kombinuje prvky progresivního a melodického trance. Na akci mimojiné zahrála svoji předělávku slavného hitu “Don’t you want me”, skupiny Felix z devadesátých let.

ladidafoto

 

 Text / foto:                                                                                                                   Vít Hassan

Podobné příspěvky

Vychází čtvrtý díl oblíbeného komiksu pro děti

Redakce

Výsadkářky 2. čs. samostatné paradesantní brigády v SSSR 

Redakce

Poslední rozloučení se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem

Jaroslav Hauer