Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Film Kultura

Oceňovaný česko-německý film Schmitke dorazí do kin 13.srpna .

Schmitke, mysteriózní detektivka o pátrání po chuti do života na vrcholcích Krušných hor, dorazí do českých kin 13.srpna. Film získal Cenu za nejlepší debut na festivalu v Cottbusu, dále Cenu studentské poroty za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film na 28.ročníku Finále Plzeň. Čerstvě také obdržel Cenu kritiků FIPRESCI a Cenu za nejlepší zvuk a hudbu na 25.ročníku Filmkunstfestu v německém Schwerinu.

Schmitke s lehkým komediálním nadhledem nabízí mix napínavé detektivní zápletky s místy až dokumentárně realistickým pohledem na dnešní Sudety. Hlavní postavou je stárnoucí inženýr Julius Schmitke. A také Krušné hory, které byly, stejně jako Schmitke, už téměř úplně prázdné a zničené, ale v současnosti se dávají znovu dohromady a život se do nich pomalu ale jistě vrací. Do hlavní role Štěpán Altrichter, mladý český režisér žijící v Berlíně, obsadil německého divadelního a filmového herce Petera Kurtha. Za kamerou stál rumunský kameraman Cristian Pîrjol. Mezi českými herci se objevili Jakub Žáček, Petr Vršek a Helena Dvořáková.

Vydařenou světovou premiéru měl Schmitke v říjnu loňského roku na MFF v Busanu v Jižní Koreji, kde vzbudil velmi příznivé reakce diváků i kritiky. Záhy přišel další mezinárodní úspěch: Cena za nejlepší debut na festivalu v Cottbusu. Českému publiku se film Štěpána Altrichtera poprvé oficiálně představil na letošním Febiofestu. Česká premiéra bude 13.srpna, 24.září se film dostává i do německé kinodistribuce.
Peter Kurth ve filmu Schmitke
ZDROJ: 2MEDIA

Podobné příspěvky

Dáda Patrasová s Martinem Maxou přišli pokřtít knihu, a skončili u plotny!

Šebík

Film Šarlatán má nový termín premiéry

Jaroslav Hauer

Legendární festival Mezi ploty, to je ráj pro děti i dospělé

Jaroslav Hauer