Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Literatura

Kniha Matky na palici rozesmála mě i dceru

Když se křtí kniha s takovým názvem jako je ´Matky na palici´, je jasné, že kmotrami musí být jedině maminky – neboli –  matky. V pořadí již druhému dílu sympatické spisovatelky Alexandry Veliké tedy popřály v podobě sudiček Adriena Sobotová se synem, Sára Saudková se synem a dcerou, Štěpánka Duchková s dvojčaty, Petra Černocká s dcerou Bárou Vaculíkovou, která na pomoc přizvala i svou dcerku Coco. Děti Evy Čížkovské a Hanky Čížkové bohužel nemohly. I tak bylo na křtu pěkně veselo.

„Jsem moc ráda, že se moje knížka křtí v tak dobré náladě“, usmívá se autorka

„Je to přeci komediální příběh. I když trochu cynický, ale to už tak v životě bývá…“ Alexandra Veliká je sama maminkou čtyřleté holčičky, příběh do knihy ale čerpala z vyprávění. „Jde o humoristický příběh tří zcela rozdílných matek, donucených mateřskou školkou ke spolupráci na vánočním večírku. Přípravy vyústí nejen do řady šílených nedorozumění a konfliktů, ale i do opravdu překvapivého finále“, prozradila něco málo z knihy, která vyšla v nakladatelství Formal group a již je k dostání v knihkupectvích.

„Já jí zhltla za jeden den na chalupě“, přiznala se Petra Černocká a dodala, že důvodem nebylo jen to, že je knížka docela úzká, ale tím, že ji bavila. „Je moc vtipná, taková ze života… Několikrát jsem se u ní rozesmála, takže jsem jí zapůjčila i Báře. A ta se u ní hihňala taky!“ Ostatní kmotry se ke knize dostaly až na křtu, takže na hodnocení ještě nedošlo. Kvitovaly ovšem atraktivní a vtipnou obálku knížky.

Menším dětem zúčastněných kmoter sice ´Matky na palici´ nic neříkaly, jejich nadšení a chválu sklidilo občerstvení na křtu, který se odehrával v Pizza Hut – rájem pro mlsné jazýčky (nejen) dětí. Některé se dokonce s pizzou objevily i přímo na samotném křtu. „My milujeme hlavně šunkovou“, téměř unisono prohlásila dvojčata Štěpánky Duchkové. To dcerce autorky knihy chutnala pizza s ananasem a Coco Báry Vaculíkové si pochutnala na zeleninové s čerstvými sherry rajčátky.  Podstatné ale je – a to mohou všechny maminky potvrdit, že byly děti spokojené, a tak měly po křtu maminky nějaký čas prolistovat knížku nebo si pohovořit s přáteli.

Zdroj: Helena Váňová Production

Podobné příspěvky

Konstruktivní tendence v Galerii Benedikta Rejta v Lounech

Petr Ondrášek

Vorlíček povolil Renčovi natočit TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU

Jaroslav Hauer

Národní muzeum představilo novou výstavu Rytíři nebes, připomene letce Royal Air Force

Redakce