Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Pozvánky na akce

Poděbrady přivítaly významné osobnosti

Putovní výstava v rámci unikátního projektu Botanické zahrady hl. m. Prahy Kořeny osobností zavítala do Poděbrad. Návštěvníci a obyvatelé města se s ní mohou v lázeňském parku na Jiřího náměstí seznámit až do 31. července. Do projektu Kořeny osobností se za dobu jeho existence zapojilo již 108 významných jmen. Poslední byla 23. června 2021 novinářka a spisovatelka Lída Rakušanová. V rámci výstavy se zájemci mohou symbolicky setkat s Jiřím Menzelem, Václavem Havlem, Madeleine Albrigtovou, s manželi Zátopkovými a dalšími osobnostmi.

V lázeňském parku je k vidění výstava pražské botanické zahrady Kořeny osobností

Otevírací doba Botanické zahrady
hl. m. Prahy
 Venkovní expozice: denně včetně svátků
9.00–19.00Skleník Fata Morgana: út–ne
9.00–19.00Vinotéka sv. Kláry: po–pá

13.00–21.00

so–ne, svátky 11.00–21.00

Kořeny osobností_PoděbradyProjekt Kořeny osobností, který seznamuje veřejnost se vzácnými i ohroženými druhy rostlin z našich sbírek ve spojení s významnými osobnostmi současného světa, jsme zahájili před 12 lety. Celá Stezka osobností čítá dnes již 108 jmen, mezi kterými nechybí významní vědci, lékaři, státníci, filmaři, sportovci a umělci. Dovolím si říci, že tento projekt láká nejen domácí, ale i zahraniční návštěvníky. Městu  Poděbrady patří poděkování za krásný prostor pro putovní výstavu v lázeňském parku. Ta může být i pozvánkou pro hosty i obyvatele Poděbrad k nám do Troji“ uvádí Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy

Kořeny osobností_PoděbradyProjekt Kořeny osobností vznikl ve spolupráci Botanické zahrady m. Prahy a Dariny Miklovičové v roce 2009. Mezi osobnosti, které v botanické zahradě v Troji „zanechaly“ své kořeny, byli zpěvačka Lucie Bílá, houslista Pavel Šporcl, zpěvák Karel Gott a také bývalý československý a český prezident Václav Havel. Na Stezce osobností nechybějí ani rostliny, které vysadili významní čeští sportovci jako Josef Masopust, Věra Čáslavská, Jan Železný, Štěpánka Hilgertová nebo proslulí čeští filmaři Miloš Forman, Jiří Menzel a Miroslav Ondříček. Své stopy tu zanechala i největší jména české medicíny – Bohdan Pomahač, Jan Pirk, Josef Koutecký a významní čeští neurochirurgové Benešovi. Nechybí ani významné osobnosti mezinárodního významu jako sir Nicholas Winton, Madeleine Albrightová nebo Jeho Svatost 14. dalajlama.

První osobností, která vysadila svůj strom v letošním roce byla 23. června novinářka a spisovatelka Lída Rakušanová. Je známá zejména jako hlasatelka Rádia Svobodná Evropa. Koncem 80. let 20. století se její hlas stal symbolem svobodného Československa. Lída Rakušanová v trojské zahradě vysadila buk lesní (Fagus sylvatica) ´Dawyck Purple´, který je významnou evropskou dřevinou.

Putovní výstava Kořeny osobností bude v Poděbradech k vidění do 31. července 2021 a následně se přesune do Prahy, kde vystřídá několik míst. Návštěvníci zahrady v této sezóně získají k rodinné vstupence brožurku s mapkou a informacemi o Stezce osobností, aby se mohli seznámit s největšími osobnostmi 20. a 21. století ve spojitosti se vzácnými a ohroženými zástupci rostlinné říše.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram, YouTube).

Novinky a další informace najdete také na  www.botanicka.cz

 Mgr. Michaela Bičíková

Darina Miklovičová

PR manažerka pro externí komunikaci                                        

 

 

 

 

 

 

Podobné příspěvky

Thödol David Koller přijde do RockOpery Praha podpořit své kolegy při největší repríze Barda

Šebík

Do seriálu ZOO zavítala vzácná návštěva, paní Marie Rottrová

Jaroslav Hauer

Mezinárodní festival Film a architektura 2023 speciálně uvede film o proměně dánské metropole

Redakce