Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Foto zprávy Pozvánky na akce

Barevný podzim, ideální čas pro návštěvu ZOO Praha

Primáti skotačící v listí, panda červená pochutnávající si na plodech dřišťálu nebo jeleni bělohubí v říji.  To všechno činí z pražské zoo ideální místo k podzimním výletům.

Také na podzim je ve výbězích Zoo Praha vidět pestrá škála druhů, včetně těch ze subtropických či tropických oblastí, které vzhledem k dlouhodobé aklimatizaci dobře snášejí pobyt venku i v chladnějších částech roku. Velká většina zvířat je tak aktivní celoročně, jen někteří zimní spáči – jako třeba sysli nebo svišti – už se schovali pod zem.

Velmi zábavnou podívanou v tomto období nabízejí například tzv. opičí ostrovy. Chovatelé primátů tam využívají podzimního listí k vytvoření zajímavého enrichmentu pro chápany či guerézy. Listí jim shrabou na hromadu, do které ukryjí kousky ovoce, zeleniny, granulát či vločky, čímž je zabaví a nakrmí současně. Primáti do listí skáčou, běhají v něm a přetahují se o ukořistěnou potravu.

Některé druhy jsou za podzimní a zimní počasí vyloženě vděčné. Třeba pro takovou pandu červenou, která se řadí mezi vysokohorské savce, platí pravidlo: čím více chladu, tím vyšší aktivita. Vůbec k nejodolnějším zvířatům pražské zoo patří vlci. Ti ani v tom nejchladnějším období roku nepotřebují chodit do vnitřní expozice, ale stačí jim vyhrabaný mělký pelech, v němž zůstávají přes noc, i když sněží.

Chápan středoamerický
Vlk eurasijský
Terasy plné levandulí, aster, lespedézií …

Podobné příspěvky

Prima chystá festival pro celou rodinu, do konce března má zvýhodněné vstupné

Jaroslav Hauer

Ve čtvrtek 13. listopadu proběhne křest knihy ,, Klikatá cesta"

Šebík

Richard Pachman, Dita Hořínková – Adventní benefiční koncert v úterý 14. 12. 2021 v 19:00

Šebík