Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce Sport

Birell Grand Prix Praha je tady. Noční metropolí poběží tisícovky závodníků.

Už za dva  dny se rozeběhne Birell Grand Prix Praha, noční závod s neopakovatelnou atmosférou, který do české metropole každoročně láká tisícovky běžců a běžkyň.

O start hlavního závodu se postará pražská primátorka Adriana Krnáčová a mezi tisícovkami běžců nebude chybět ani zlatý olympijský desetibojař Roman Šebrle. Závod oceněný zlatou známkou Mezinárodní asociace atletických federací IAAF poběží také desítky běžců ve žlutých dresech charitativního partnera Světlo pro svět. Každý účastník závodu pak proběhnutím pod speciální branou díky Birellu přispěje pět korun na projekt Nezastavitelní.

Závodního dne se letos zúčastní celkem jedenáct tisíc závodníků z 64 zemí světa. Větší část z nich poběží hlavní závod, tedy Birell Běh na 10 km a také letos je na trať vypustí pražská primátorka Adriana Krnáčová. Ta se o startovní pistoli podělí spolu s Michaelou Hájkovou, handicapovanou sportovkyní a účastnicí projektu Nezastavitelní. „Birell Grand Prix Praha je nádherný nejen kvůli dech beroucím scenériím, ale hlavně kvůli jeho účastníkům. Musím přiznat, že se na letošní závod obzvlášť těším. V Praze se představí tři ze čtyř nejrychlejších žen na deset kilometrů v celé atletické historii a já se určitě přijdu na závod podívat a budu držet palce, aby padl další rekord. Samozřejmě přeji všem závodníkům kvalitní sportovní výkony bez zranění,“ vzkazuje Adriana Krnáčová. O start prvního závodu, adidas Běhu pro ženy 5k, se postará náměstek primátorky Petr Dolínek.

Titulárním charitativním partnerem je již tradičně organizace Světlo pro svět, která se zaměřuje na léčbu slepoty a zlepšování kvality života lidí s postižením v nejméně rozvinutých částech světa, zejména v Africe. Za 800 Kč umí Světlo pro svět v Africe zajistit jednu operaci šedého zákalu. „V letošní běžecké sezóně skrze prodej registrací na akce RunCzech Světlo pro svět utržilo 445 000 Kč a navrátilo tak zrak 556 lidem,“ řekl Richard Schinko, ředitel Světla pro svět. Ve žlutém trikotu Světla pro svět dnes mimo jiné uvidíme 3 nevidomé a slabozraké běžce, konkrétně Terezii Hřídelovou, Jana Bauera a Evu Lesovou. Doprovod jim dělají mimo jiné moderátor Jan Tuna nebo bosonohý dálkový běžec Tomáš Zahálka. Dále ve žlutém celkem poběží více než 20 běžců, mezi nimi i ředitel Světla pro svět Richard Schinko a oční chirurg s dlouholetou profesní zkušeností z Afriky a člen spolku Světla pro svět pan Jiří Blažek.

Na startu Birell Grand Prix se objeví také další zajímavé tváře. Coby vodič účastnic projektu Johnson & Johnson Women’s Challenge poběží Dalibor Gondík, zpěvák kapely Skyline a fitness trenér Jacob Bína, chirurg Jan Pirk, nebo novinář Martin Veselovský. Poběží rovněž dvanáctka finalistek soutěže Česká miss 2017 a spolu s nimi Česká Miss Earth 2015 Karolina Mališová, Česká Miss Earth 2016 Kristýna Kubíčková, Česká Miss Supranational 2016 Michaela Hávová a ředitelka soutěže Česká Miss Eva Čerešňáková. Společně s adidasem pětikilometrový závod poběží také tenisová hvězda Andrea Hlaváčková, moderátorka Zorka Hejdová nebo bloggerka Michaela Štoudková.

A opět se můžete těšit také na olympijského vítěze v desetiboji. Roman Šebrle v posledních letech běhá pravidelně a co víc – stále se zlepšuje. „V sobotu to však na rekordy moc nevidím. V létě jsem řešil drobné zdravotní komplikace, takže jsem toho moc nenatrénoval, ale i tak si závod užiju a budu se kochat. Běh noční Prahou je totiž specifický a já už se na něj moc těším,“ vzkazuje Šebrle.

Olympijského medailistu a další tisíce běžců na trati závodu nečeká žádné velké překvapení – trasa je úplně stejná (a stejně rychlá), jako v loňském roce. Ti, kteří v sobotu běžecké boty neobují, mohou závod sledovat v pražských ulicích nebo v přímém přenosu České televize, ten startuje v 19:20. „Přímý přenos závodu je vysílaný do více než 150 zemí po celém světě. Potenciální dosah tak je okolo miliardy diváků, to je prostě skvělé číslo,“ zmiňuje koordinátor závodu RunCzech Tomáš Mirovský. Běžci se kromě samotného závodu mohou těšit na čtvrtek, kdy od 16 hodin ve Sportisimo Palladium proběhne autogramiáda se světovou rekordmanku Joyciline Jepkosgei a nejlepšími českými reprezentanty, Evou Vrabcovou-Nývltovou a Jiřím Homoláčem. Ze stejného místa navíc o hodinu později startuje společný výběh. „Proběhnout se spolu se světovou rekordmankou je ojedinělá šance, která se už nemusí opakovat. Pokud jste v Praze a máte volné odpoledne, určitě přijďte,“ dodává Mirovský.

Dvaadvacátý ročník Birell Grand Prix Praha odstartuje z náměstí Republiky. Nejdříve se do ulic vydají účastnice adidas Běhu pro ženy 5km, ty odstartují v 18 hodin. Hodinu a půl po nich odstartuje i Birell Běh na 10 km.

Uložit

Uložit

Podobné příspěvky

Vyhrajte na Kole Štěstí na veletrhu For Arch v Letňanech

Šebík

Africký bufet 9 zemí s hudebním představením Papise Nyasse .

Šebík

Tip na netradiční výstavu: Fotografie najdete v Pivovarském muzeu

Redakce