Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce

Česko-španělské dialogy Zemlinského kvarteta – výjimečná koncertní série komorní hudby

Ve středu 8. března 2023 v 19:30 h bude ve Velkém sále Městské knihovny v Praze zahájen již šestý ročník komorní řady 4plus, kterou pořádá Zemlinského kvarteto ve spolupráci s Městskou knihovnou a letos i se španělským kulturním institutem Instituto Cervantes. Na letošek jsou naplánovány celkem čtyři koncerty, na kterých hudebníci přivítají vzácné hosty ze Španělska – země, která dala vzniknout mnoha perlám klasické hudby, která je se Zemlinskými propojena skrz rodinu primária Františka Součka a která mimo jiné bude ve druhé polovině roku 2023 předsedat Evropské unii.

Výjimečná koncertní série komorní hudby v Městské knihovně v Praze

Zemlinsky Quartett

„V první polovině každého koncertu zazní česká a španělská hudba v podání Zemlinského kvarteta a španělských umělců, kteří budou hrát na hoboj, klavír, violu a samozřejmě také na kytaru, ve druhé polovině koncertu pak vždy zahrajeme jedno velké romantické dílo,“ vysvětluje Petr Holman, violista Zemlinského kvarteta, který sérii 4plus organizuje. „Na prvním koncertě se představí přední španělský kytarista Miguel Trápaga, jehož umění si budeme moci vychutnat ve slavném kytarovém kvintetu L. Boccheriniho zvaném Fandango. V tomto speciálním provedení kvintetu bude spoluúčinkovat i španělská baletka Nuria Cazorla, která zatančí svou novou choreografii na třetí část tohoto díla.“

Miguel Trápaga, mj. profesor madridské konzevatoře, bude také se Zemlinského kvartetem spoluúčinkovat při světové premiéře skladby českého violisty, skladatele a dirigenta Jiřího Kabáta Cinema da Camera, která byla zkomponována přímo pro komorní sérii 4plus. Ve druhé polovině koncertu pak zazní nepříliš hraný smyčcový kvartet es moll op. 30 Petra Iljiče Čajkovského.

Další informace najdete na http://zemlinskyquartet.cz/festivalcz.html

Vstupné 290 Kč / studenti a senioři 150 Kč. Cena abonmá na všechny čtyři koncerty: 890 Kč, se slevou 490 Kč. Zakoupení vstupenek je možné na mlp.cz/koncerty nebo goout.cz.  

Program koncertů

  1. Středa 8. března 2023, 19.30 hod.

Zemlinského kvarteto & Miguel Trápaga – kytara
– L. Boccherini: Kytarový kvintet č. 4 D dur „Fandango“
– J. Kabát: Cinema da Camera. Kvintet pro kytaru a smyčcové kvarteto (světová premiéra díla věnovaného sérii 4plus 2023)
– P. I. Čajkovskij: Smyčcový kvartet č. 3 es moll op. 30

  1. Středa 31. května 2023, 19.30 hod.

Zemlinského kvarteto & Daniel Ligorio Ferrandiz – klavír
– E. Granados: Kvintet g moll pro klavír a smyčcové kvarteto
– V. Novák: Klavírní kvintet a moll op. 12 F.
– Mendelssohn-Bartholdy: Smyčcový kvartet e moll op. 44/2

  1. Středa 4. října 2023, 19.30 hod.

Zemlinského kvarteto & Josep Puchades (Quiroga Quartet) – viola
– J. Palomino: Kvintet pro dvoje housle, dvě violy a violoncello č. 1 A dur

– A. Dvořák: Kvintet pro dvoje housle, dvě violy a violoncello č. 1 a moll op. 1
– R. Schumann: Smyčcový kvartet a moll op. 41/1

  1. Středa 29. listopadu 2023, 19.30 hod.

Zemlinského kvarteto & Jan Souček – hoboj
– František Kramář: Hobojový kvartet č. 2 F dur

– J. M. López López: Kvintet pro hoboj a smyčcové kvarteto (světová premiéra díla věnovaného sérii 4plus 2023)
– F. Schubert: Smyčcový kvartet č. 13 d moll „Smrt a dívka“

ZEMLINSKÉHO KVARTETO tvoří houslisté František Souček a Petr Střížek, violista Petr Holman a violoncellista Vladimír Fortin. Již od svého založení v roce 1994 navazuje na bohatou tradici české kvartetní školy. Zvítězilo na mezinárodní soutěži smyčcových kvartet v Bordeaux (2010), je laureátem Pražského jara a mezinárodních soutěží smyčcových kvartet v kanadském Banffu a v Londýně, kde zároveň získalo Cenu publika a zvítězilo i na dalších kvartetních soutěžích. V roce 2005 byla souboru udělena Cena Českého spolku pro komorní hudbu a v roce 2009 cena Nadace Alexandra Zemlinského ve Vídni. Repertoár tělesa zahrnuje více než 350 děl předních českých i světových skladatelů. Jeho sada čtyř CD s Dvořákovou ranou kvartetní tvorbou získala prestižní francouzské ocenění „Diapason d´Or“.

Mgr. Johana Mravcová

Podobné příspěvky

Kořeny osobností Botanické zahrady

Redakce

Music Club Modrá Vopice opět slaví narozeniny!

Šebík

BENEFIČNÍ VÝSTAVA „OCHRANÁŘSKÁ FOTOGRAFIE“

Redakce