Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce

Divadlo Na zábradlí oslaví 60 let existence premiérou hry Persony a narozeninovým večírkem

Letošní sezona v Divadle Na zábradlí se nese ve znamení oslav 60. výročí založení. První premiéra se konala 9. prosince 1958, tehdy bylo na programu „leporelo” s písničkami Kdyby tisíc klarinetů. O šedesát let později bude jeviště patřit premiéře inscenace Jana Mikuláška Persony. Narozeninový večírek v pátek 7. prosince nabídne nejen pozoruhodnou novinku inspirovanou dílem proslulého Ingmara Bergmana, ale také slavnostní odhalení lóže Václava Havla v originálním pojetí výtvarnice a konceptuální umělkyně Venduly Chalánkové, vernisáž portrétů minulých i současných zaměstnanců divadla zachycených objektivem známého fotografa Kivy, hudební intermezza v podání členů hereckého souboru, sfoukávání svíček na dortu a ještě mnohem více. Vítaní jsou všichni, kteří chtějí připít divadlu na zdraví!

Portréty jsou druhou premiérou aktuální sezony. „Už delší dobu jsme plánovali vytvořit inscenaci, která by byla inspirována celoživotním dílem některého z našich oblíbených autorů, chtěli jsme se opřít o silnou a bohatou předlohu, se kterou bychom mohli svobodně zacházet. Dalším důvodem bylo jistě také to, že Bergmanova tvorba má jednoznačně divadelní charakter, jeho bolestné příběhy jsou komorní, sevřené, herecký výraz zde hraje naprosto klíčovou roli. Neméně důležitou motivací bylo i stoleté výročí Bergmanova narození,“ vysvětluje režisér Jan Mikulášek.

Tvůrci při přípravě inscenace Persony vycházeli především z filmových scénářů, Bergmanovy snové i psychologické motivy ožijí na scéně Zábradlí v imaginativní kaleidoskop. V blíže neurčitém bytě se odehrají zhuštěná dramata v podání osmi herců: Dita Kaplanová, Magdaléna Sidonová, Jana Plodková, Petra Bučková, Barbora Bočková, Jiří Vyorálek, Jakub Žáček a Vojtěch Vondráček. S každým novým příchozím startuje i nový příběh – střídají se zde tváře, osudy, příběhy i nálady. Severní vítr je krutý…. Výtvarné zpracování je již tradičně dílem Marka Cpina, dramaturgie se ujala Dora Viceníková. První premiéru mají Persony 6. prosince, druhá premiéra, spojená s oslavou 60. narozenin divadla, následuje 7. prosince, třetí o dva dny později 9. prosince. Poslední letošní příležitost vidět nový počin Jana Mikuláška se naskytne 18. prosince.

Unikátní příběh legendárního Divadla Na zábradlí inscenací Persony pokračuje další kapitolou. V těch předcházejících je zapsána řada velkých jmen – Václav Havel, Ivan Vyskočil, Ladislav Fialka, Jan Grossman, Evald Schorm, Petr Lébl a mnozí další. Od svého vzniku hrálo Divadlo Na zábradlí významnou roli ve společensko-kulturním kontextu země, vznikla zde řada inscenací, které reprezentovaly Českou republiku v zahraničí, působila tu a působí plejáda výtečných herců a hereček. Od sezony 2013/2014 stojí v čele divadla Petr Štědroň, Dora Viceníková a Jan Mikulášek, jejichž směřování inklinuje k nepravidelné dramaturgii a k autorskému divadlu. Divadlo Na zábradlí často hostuje na domácích a především zahraničních scénách a festivalech – pravidelně navštěvuje Německo, Maďarsko, Polsko, Slovensko,  hrálo i v Srbsku, Bosně a Hercegovině, v Kolumbii, USA a dalších zemích.

Předprodej vstupenek v pokladně Divadla Na zábradlí nebo on-line na www.nazabradli.cz.

zdroj: Divadlo Na zábradlí.

Podobné příspěvky

“VcV MegaShow V ” Wrestlingová akce v Praze

Jaroslav Hauer

Začíná Týden nízkoprahových klubů

Redakce

V Dukovanech předvedou světovou premiéru promítání filmu na chladicí věž

Redakce