Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce

Festival delikátních chutí již v neděli 2.října 2022 na Novoměstské radnici

jidlo

Novoměstská radnice se nachází na Karlově náměstí, lidově řečeném Karláku, kdysi Dobytčím trhu a díky její dominantě, sedmdesátimetrové vyhlídkové věži, ji na největším evropském náměstí nepřehlédnete. Historie radnice začala v polovině 14. století brzy po založení Nového Města pražského, je jednou z národních kulturních památek, v jejích reprezentativních prostorách se po celý rok pořádají výstavy, festivaly, koncerty a další kulturní a společenské akce pro veřejnost i pro uzavřenou společnost. V říjnu si zde užijete gastronomický Festival delikátních chutí, festival řemeslných workshopů Řemesla živě a chcete-li se ocitnout doslova v dobách Karla IV., přijďte na komentovanou prohlídku s poutavým výkladem vhodným i pro děti, během které vystoupíte až na ochoz věže.

Na Novoměstské radnici v Praze na podzim ochutnáte delikatesy a na chvíli se stanete pravým českým řemeslníkem. A nejen to!

jidloPodzimní Festival delikátních chutí v říjnu minulého roku patřil k highlightům loňské sezony, jarní festival se také povedl, tak Novoměstská radnice vyhlíží podzim letošní. Odměnou za práci a přípravy, které se skvělými účastníky do celého projektu s radostí vkládá, byla hojná účast milých návštěvníků. Letošní podzimní festival se opět uskuteční v neděli. 2. října si pochutnáte na tradičních i netradičních pokrmech z celého světa. Festival navazuje na tradici neformálního setkání sousedů z blízkých i vzdálenějších koutů Prahy, výletníků z celé České republiky i návštěvníků ze světa, kteří si sem již zvykli přicházet nejen za kulturou, ale i vychutnat širokou škálu delikátních chutí. Akce bude i tentokrát probíhat v zázemí Novoměstské radnice i v přilehlé části parku na Karlově náměstí.

Novoměstská radniceŘeditel Novoměstské radnice Albert Kubišta k festivalu říká: Jarní vydání našeho festivalu ukázalo, že neděle je pro takovou akci ideální den. Lidé si rádi zajdou na sváteční oběd procházkou do centra města, nebo se u nás zastaví po cestě z víkendu mimo Prahu. Nabídku již několik let sestavujeme tak, aby si na své přišel každý. Milovník masa i vegetarián, návštěvník konzervativnější i ten, kdo rád objevuje chutě z druhého konce světa.“ Zuzana Menhartová, produkční a dramaturg festivalu, dodává: “Pro neděli jsme se rozhodli hned z několika důvodů, a to jak z pohledu návštěvníků, tak účastníků. Pro návštěvníky není neděle dnem, který by byl festivalově přetížený, takže toho mohou za víkend zvládnout a užít si víc. Účastníci zas často řeší personální kapacity, protože o sobotách bývá akcí mnoho. Takhle už podruhé vykračujeme z obvyklých kolejí a věříme, že opět šťastně. Tato gastronomická akce se snaží mít i edukativní rozměr v oblasti trvalé udržitelnosti, použití sezónních surovin a lokálních zdrojů. Událost v sobě navíc spojuje skvěle dostupnou lokalitu centra města, jedinečnou historickou atmosféru Novoměstské radnice a kulturní vyžití, které skýtá její věž a galerie, a jak doufáme i přívětivé počasí začátku října, které jenom podtrhne bohatý gastronomický zážitek.“

novomestska radnice11. a 12. října se bude konat již 9. ročník akce Novoměstské radnice věnovaný řemeslům a především těm, kdo jsou jejich mistry i každému, kdo se pro svou budoucí kariéru teprve rozhoduje. Od roku 2014 se zde během festivalu řemeslných workshopů Řemesla živě každoročně potkáváme s řemesly, řemeslníky a školami, kde se řemesla vyučují. Záměr akce zůstává stále stejný – dostat se do přímého kontaktu s představovanými řemesly, vyzkoušet si pod odborným dohledem práci s dlátem, štětcem, jehlou, drátem, papírem a v posledních letech i s malým robotickým ramenem spojeným s počítačem a promluvit si se zástupci jednotlivých škol.

  „Rok od roku je zajímavější pozorovat vývoj v oblasti reputace řemesel, zájmu návštěvníků o ně a směřování škol i jejich studentů. Po mnoha letech pořádání této akce s velkou vděčností a hrdostí můžeme říct, že školy jsou našimi spolehlivými partnery a jejich prezentace jsou rok od roku sebevědomější a zajímavější“, láká návštěvníky Albert Kubišta a Zuzana Menhartová ho doplňuje: „Řemesla živě patří k těm akcím, které pořádáme nesmírně rádi. Novoměstská radnice je v těchto dnech vždy naplněna nejen šikovnými a zdatnými řemeslníky, ale i čilým ruchem, o který se starají školáci, školačky, studenti a studentky, rodiny s dětmi i další milí návštěvníci. A tak to má být. Naše radnice byla postavena již před staletími právě pro lidi a my se snažíme o důstojný návrat k samotné podstatě jejího vzniku.“

Na oba festivaly je vstupné zdarma.

do konce října se můžete přihlásit na jednu z komentovaných prohlídek Novoměstské radnice. Dozvíte se mnoho z bohaté historie této překrásné budovy a užijete si během poutavého výkladu i výstup po 221 schodech až na ochoz téměř sedmdesátimetrové věže. Prohlídky se konají v předem plánovaných termínech dopoledne či při západu slunce, ale pro skupinky od 10 osob je možné si dohodnout i termín individuální.

Festival delikátních chutí – podzim 2022: http://www.nrpraha.cz/program/1197/festival-delikatnich-chuti-podzim-2022/

Řemesla živě 2022: http://www.nrpraha.cz/program/1196/remesla-zive-2022/

Komentované prohlídky Novoměstské radnice 2022: http://www.nrpraha.cz/program/1127/komentovane-prohlidky-novomestske-radnice-2022/

Vyhlídková věž: http://www.nrpraha.cz/vez/

Podrobný kulturní program Novoměstské radnice: http://www.nrpraha.cz/program/

Petra Baďurová

Zdroj: www.nrpraha.cz

Podobné příspěvky

Kulturní tip – DAYS OF JERUSALEM v Praze – 21.-23.června.

Šebík

Šach & Mat: Vignerová a Fajksová hrají o muže svých snů

Šebík

Do Lipna nad Vltavou míří už 12. ročník ČEZ Lipno Sport Festivalu

Redakce