Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce

FRESH SENIOR FESTIVAL nabízí rady pro aktivní stáří, koncerty i tanec

Festival pro seniory

V pondělí 13. září se v bubenečské VILLE PELLÉ uskuteční další ročník festivalu pro nejstarší generaci FRESH SENIOR FESTIVAL, jehož mottem je tentokrát “Podzimní refresh aneb holduj tanci pohybu”. Motivovat seniory k aktivnímu trávení volného času a především zabránit jejich izolaci, kterou více než rok trpěli kvůli pandemii je hlavním cílem akce. Letošní devátý ročník nabízí svým návštěvníkům osobní setkání s řadou odborníků v rámci přednášek a individuálních konzultací i bohatý kulturní program. Vystoupí mimo jiné kvartet divadla Semafor, Orchestr Ježkovy stopy, soubor břišních tanečnic pod Životem 90, tanečníci ze studia ZIG ZAG Zdeňka Pileckého, soubor skotských tanců NESSIE a další zajímaví hosté. Program začíná ve 13.00 hodin trvá až do večerních hodin. Vstup je zdarma.

Pondělní FRESH SENIOR FESTIVAL nabízí rady pro aktivní stáří, koncerty i tanec

Fresh festivalLetošní FRESH SENIOR FESTIVAL chce reagovat na nepříznivou epidemickou situaci v uplynulých měsících. Hlavní idea programu proto spočívá v boji proti pocitu osamění a ztrátě sociálních kontaktů, které mají vyvážit rozmanité sportovní a společenské aktivity. „Devátý ročník FRESH SENIOR FESTIVALU přichází i letos s aktualizovanou nabídkou volnočasových aktivit pro seniory žijící v Praze, kteří často čelí pocitu osamění. Prostřednictvím různorodých programů a uměleckých vystoupení představujeme renomované i méně známé organizace, které se zabývají seniorskou problematikou. Návštěvník se tak může lépe zorientovat v nabídce volnočasových aktivit a vybrat si pro sebe to pravé na míru. Aktivně trávený život i, pěstování dovedností a zdravý životní styl jsou nejlepší prevencí v boji proti společenské izolaci,“ představuje letošní ročník předsedkyně spolku Porte a ředitelka Galerie Villa Pellé Vladana Rýdlová.

 Jednodenní akce se tentokrát odehraje nejen v Galerii Villa Pellé a na přilehlé zahradě, návštěvníci zavítají i do veškerých prostor včetně zázemí a galerijních sálů. Část programu nabídne v sálech Villy Pellé přednášky, setkání a besedy s odborníky na aktuální témata. Zájemci budou mít možnost konzultovat své problémy a získat i potřebné kontakty. Ve spolupráci s odborníky a organizacemi, jako jsou například ÚVN, Celesta, Chytrá péče, Mezi námi, Iuridicum Remedium nebo Centrum duševního zdraví, bude možné využít služeb specialistů z oblasti sociálního, právního, zdravotního a psychologického poradenství.

Festivalové odpoledne bude patřit i kulturnímu programu. V rámci něj se představí instrumentální trio orchestru divadla Semafor, taneční soubor, divadelní spolek, ZIG ZAG – taneční ukázky ve stylu lindy hop a stepařské číslo. Diváci budou moci zhlédnout i tematicky laděnou módní přehlídku v rytmu swingu. Senioři mohou přivést i svá vnoučata, s nimiž budou moci vyrábět na rukodělných workshopech a tvůrčích dílnách. Večer zakončí úspěšné swingující těleso složené z mladých hudebníků Orchestru Ježkovy stopy. Podrobné informace jsou k dispozici na stránkách www.freshseniorfestival.cz.

FRESH SENIOR FESTIVAL chce upozornit na fakt, že optimistický a pozitivní přístup k životu není limitován věkem ani zdravotními problémy. Nabízí informace o nejrůznějších alternativních aktivitách a projektech, rizicích a prevenci krizových situací a také o možnostech pomoci a následné péči. Kvůli pandemii koronaviru se celý uplynulý rok snížily přirozené a zážitkové aktivity starších spoluobčanů na minimum, což se velmi negativně odrazilo na jejich fyzické a psychické kondici.

“Domníváme se, že v tomto roce nabývá uskutečnění této akce mnohem většího významu než obvykle. Ať už se jedná o avizovaný „Refresh“ sociálních, pohybových a kulturních aktivit cílové skupiny obyvatel nebo motivaci a inspiraci a překonání obrovského handicapu, jímž se stala nedobrovolná a vynucená izolace seniorské populace po dlouhé měsíce,dodala dramaturgyně festivalu Karolína Pohlreichová.

Program:

Hlavní stage

13:30 ŽIVOT 90 – vystoupení souboru břišních tanečnic

14:30 ZIG ZAG – Zdeněk Pilecký, ukázky tance lindy hop a stepařská exhibice

15:00 Módní přehlídka v rytmu swingu – ve spolupráci s portál i60 a pod vedením Elen Zajíčkové

15:30 Kvarteto Big Bandu divadla Semafor

16:15 SENSEN – exhibiční tanec Seniorské stardance

17:15 Divadlo Proměna (Remedium Praha) – divadelní workshop

18:00 Orchestr Ježkovy stopy

Workshopy a ukázky pohybových aktivit

13:00 Či-Kung , Taj-Ji, Kondiční a rehabilitační cvičení

14:00 Skotské Tance NESSIE

16:30 Divadlo Proměna (Remedium Praha) – divadelní workshop

17:30 literární workshop s René Nekudou – Čtení je ušlechtilý koníček pro každý věk. A co psaní? Je správný čas to zkusit!

Silvie Marková

Karolína Pohlreichová

Fresh Senior

 

Vladana Rýdlová
Villa Pellé

Podobné příspěvky

Kouzlo exotických dálek či krásy tuzemských regionů na jubilejním HOLIDAY WORLD 2016

Redakce

Výstavy FOR CARAVAN a FOR BOAT se po roce vrací do Letňan

Redakce

Nový klub PRAH jede: Hvězdným hostem bude ruský zpěvák Natan

Šebík