Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce

Interaktivní výstava s názvem CZECH INNOVATION EXPO

Unikátní projekt využívá špičkové technologie a přináší ohlédnutí za stoletou historií naší země v oblasti vědy, výzkumu a inovací.
Inovativně pojatá expozice představuje nejvýznamnější osobnosti českého průmyslu a vědy uplynulého století. Skýtá možnost virtuálního setkání s nežijícími vědci, inovátory a průmyslníky. Výstava nejprve překvapí abstraktní hrou tvarů na stěnách a rozmístěním dřevěných přepravních beden, zdánlivě nesourodým. Přesto obsah expozice doslova ožije „před očima“ – při použití tabletů a smartphonů vybavených aplikací pro rozšířenou realitu (AR).
Ojedinělá výstava sestává ze tří základních pilířů tvořených rodokmeny českých vědců, inovátorů, průmyslníků a značek. Interaktivním způsobem propojuje řadu vědních disciplín při využití nejmodernějších technologií a inovací. Prostřednictvím stažené aplikace CIE AR v chytrých zařízeních či tabletech (k dispozici v Galerii Českých center), mohou zájemci objevovat výstavu, kde zdánlivě „není nic k vidění“.
Černobílé abstraktní linky na stěnách galerie slouží tak trochu jako QR kódy. Ve chvíli kdy na ně kamera tabletu nebo chytrého telefonu zamíří, program spustí na displeji animaci, která tyto obrazce doplní o jejich skrytou digitální část. Divákovi se takto rozpohybuje třeba technické schéma přístroje na výrobu měkkých kontaktních čoček českého vynálezce Otty Wichterleho.
Uměleckou formu, koncept a technologické řešení výstavy na základě zadání Českých center, hlavního organizátora, a České inovace, o.p.s. navrhli a vytvořili Jan Drozda, Mikuláš Křen, Vítek Škop, Adam Uchytil a studio VR_MUSASHI. Partnery výstavy jsou Akademie věd ČR, Národní technické muzeum.
Návštěvník během výstavy použije zapůjčený tablet, nebo si potřebnou aplikaci sám stáhne  do svého mobilního zařízení z Apple či Google Play obchodu. Zvídavějšímu divákovi umožní aplikace plynulý přechod na internetovou stránku projektu, kde nalezne detailnější informace o příslušném autorovia jeho objevu. Výstava si klade za cíl přilákat návštěvníky všech věkových skupin, přičemž jim jednoduchou a hravou formou vysvětlí princip fungování prezentovaných vynálezů a objevů.

Galerie Českých center, Rytířská 31 5. 9. – 4. 12. 2018

Zahájení výstavy
Výstava kde „není nic k vidění“

 

Podobné příspěvky

Bilancování a plány Filipa Renče: čeká ho premiéra i stěhování!

Redakce

Stezka korunami stromů Krkonoše oslaví třetí narozeniny

Redakce

Marika Gombitová po letech opět zazáří v pražské 02 areně!

Redakce