Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce

Klára má svátek, přijďte ho oslavit na vinici v Troji

vinice Klara

Botanická zahrada hl. m. Prahy připravila na vinici sv. Kláry akce pro milovníky vína. Na 12. srpna je plánována oslava svátku patronky místního vinohradu – Klára má svátek! Ponese se v piknikovém duchu a pro návštěvníky budou připraveny piknikové balíčky. Další akcí, která se koná hned příští týden, ve středu 18. srpna, je Den Rulandského modrého. Při obou příležitostech, ale i mimo ně, mohou návštěvníci ochutnat a zakoupit vína ročníku 2020. V současné době dozrává viná réva a v září, na Oslavách sklizně na vinici sv. Kláry, se budou moci návštěvníci přesvědčit, jaký bude další ročník 2021.

Botanická zahrada Praha připravila oslavy svátku patronky vinice sv. Kláry

Klára má svátek, přijďte ho oslavit na vinici v Troji

vinice KlaraBotanická zahrada v Troji je z pohledu produkce vína světovým unikátem. Jako jedna z mála botanických zahrad na světě se může pyšnit vlastním produkčním vinohradem a kolekcí vlastních vín. „Akce na vinici sv. Kláry se již staly tradicí. Rád bych pozval milovníky vína jak na oslavy svátku patronky vinice – sv. Kláry, tak na Den Rulandského modrého. Vrcholem vinařské sezóny pak budou oslavy sklizně, které se uskuteční o víkendu 18. a 19. září,“ zve Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Klára má svátek, pozvěte ji na piknik

Patronka trojské vinice sv. Klára slaví svátek 12. srpna. A tento den se sluší oslavit právě vínem z místní produkce. Pro návštěvníky budou připraveny piknikové balíčky, obsluha poradí vhodné víno napárované s obsahem balíčku, zapůjčí skleničky i piknikovou deku. Cena piknikového balíčku je 275,- Kč, k tomu je ještě třeba zaplatit zálohu 200,- Kč za zapůjčenou deku a skleničky a standardní vstupné do botanické zahrady.

Rulandské modré – poznejte víno mnoha tváří

viniceZa týden se na vinici sv. Kláry bude slavit ještě jeden svátek. Tentokrát se pozornost zaměří na jednu konkrétní odrůdu, a sice starobylou odrůdu Rulandské modré. Její historie tu sahá až do dob Karla IV. Víno z této odrůdy může mít mnoho podob. Dobré ročníky nabízejí červené víno s výborným potenciálem k dlouhodobému zrání. Ročník 2020 nebyl červeným vínům příliš nakloněn, návštěvníci se ale mohou těšit na výborný klaret – bílé víno vyrobené právě z hroznů Rulandského modrého. Den Rulandského modrého připadá na 18. srpna. Na terase u Vinotéky sv. Kláry bude od 13 hodin připravena volná minidegustace čtyř vzorků z místní produkce z této odrůdy. Zájemci tak budou moci odhalit, jaký rozsah chutí umí nabídnout jedna odrůda na jedné vinici. Žetony na minidegustaci budou v prodeji v baru vinotéky v ceně 150 Kč za čtyři vzorky.

Oslavy sklizně na vinici sv. Kláry se skvělým burčákem 

 K pozdnímu létu patří tradiční oslavy sklizně neboli vinobraní. Na vinici sv. Kláry si Oslavy sklizně užijete 18. a 19. září. Chybět nebude ani burčák ze zdejších hroznů. V nabídce bude též výběr jídla a pochutin, které skvěle doladí gurmánský zážitek. A návštěvníci se mohou těšit i na lákavý doprovodný program a hudební produkce.

Do trojské botanické zahrady nejenom za vínem

 Botanická zahrada v Troji neláká návštěvníky pouze na víno, ale také na právě probíhající výstavy a prohlídky. Ve skleníku Fata Morgana aktuálně probíhá výstava jedovatých pokojových rostlin Nechte jedy na pokoji aneb Jedovaté pokojovky ve Fata Morganě. Představují se zde jedovaté exotické rostliny, které jsou běžně k vidění v našich bytech. Současně probíhá i přehlídka jedovatých cykasů, sukulentů a dalších jedovatých tropických rostlin s názvem Co Maryša ještě neznala. Zákeřné rostliny z našich zahrad i volné přírody, které jsou významnými zdroji léčiv a zároveň se mohou stát nebezpečným jedem, zase představuje expozice Ďáblova zahrádka.  Kromě jedovatých výstav se v září uskuteční další tradiční akce, a to soutěžní výstava bonsají v Japonské zahradě a také výstava orchidejí ve skleníku Fata Morgana. Podrobné informace o akcích Botanické zahrady Praha najdete na stránkách https://www.botanicka.cz/clanky/akce/prehled-nasich-akci.

Otevírací doba: Venkovní expozice: denně včetně svátků 9.00–19.00

Skleník Fata Morgana: út–ne 9.00–19.00

Vinotéka sv. Kláry: po–pá 13.00–21.00 so–ne, svátky 11.00–21.00

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram a YouTube).

Novinky a další informace najdete také na  https://www.botanicka.cz/

 

 Mgr. Michaela Bičíková

Darina Miklovičová

Podobné příspěvky

Gorillaz v Chicagu odstartovali Humanz Tour

Šebík

Veletrhy řešení VII.: „Podnikat chytře a s odvahou“

Redakce

8.9.2018 – 25 let klubu Modrá Vopice

Šebík