Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce

Květnový kulturní program Novoměstské radnice v Praze

Novomestska radnice

Novoměstská radnice, jedna z národních kulturních památek v Praze, se od 1. ledna 2007 stala příspěvkovou organizací městské části Praha 2. Záměrem zřízení bylo oživení dění na Novoměstské radnici a rozšíření kulturního programu.

V současné době se zde konají výstavy, koncerty, festivaly, svatební obřady a další kulturní nebo společenské akce v netradičních reprezentačních prostorách. 

Květnový kulturní program 2023

VĚŽ:

Vyhlídková věž je vysoká téměř 70 m. Po 221 schodech vystoupíte na její ochoz, kde se můžete pokochat překrásným výhledem na Prahu. V Galerii ve věži probíhají zajímavé krátkodobé výstavy.

Otevřeno út–ne 10-18 hodin, vstupné 60 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 130 Kč, ve st. svátek 1. 5. otevřeno

http://www.nrpraha.cz/vez/

STÁLÁ EXPOZICE:

Historie Nového Města a Praha panoramatická

Stálou expozici o historii Nového Města, jeho radnice a přilehlého Karlova náměstí tvoří kopie historických rytin z archivu Muzea hl. m. Prahy. Představuje i nejstarší pražská panoramata, která zachycují podobu Prahy z vyvýšených míst ohraničujících celou pražskou kotlinu.

Stálá expozice. Byt věžníka, otevřeno út-ne 10-18 hodin, vstupné v ceně vstupenky na věž 60 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 130 Kč, ve st. svátek po 1. 5. otevřeno

http://www.nrpraha.cz/vez/

DLOUHODOBÁ VÝSTAVA:

vsytava svetla a tmyNeviditelná výstava 

Výstava se snaží návštěvníkům ukázat svět nevidomých lidí, jaký je život bez smyslu, díky kterému získává člověk nejvíce informací, a to bez zraku. Nezapomenutelná hodina v naprosté tmě s nevidomým průvodcem. Dlouhodobá výstava otevřena od roku 2011 – výstavní prostory II. patro NR. Otevírací doba a vstupné na www.neviditelna.cz .

Stopy židovské přítomnosti v Praze 2

Židovská obec na pražských Vinohradech patřila k největším v Československu a je spojena s mnoha významnými a zajímavými osobnostmi. Prohlédnete-li si výstavu v pokladně věže a zadíváte-li se na panorama Vinohrad z ochozu, můžete si kromě dvou věží kostela sv. Ludmily představit i dvě věže synagogy v Sázavské ulici. Putovní výstava představuje málo známou a opomíjenou kapitolu z historie Vinohrad a na Novoměstskou radnici se vrátila po sedmi letech v r. 2021. Autorem projektu, je dokumentarista Martin Šmok.

Pokladna věže, prohlídka zdarma, otevřeno út–ne 10–18 hod, ve st. svátek po 1. 5. otevřeno

http://www.nrpraha.cz/program/1083/stopy-zidovske-pritomnosti-vpraze-2/

STÁLÉ AKCE

Socha Neptuna

Sochařské dílo vytvořil z jemného pískovce v letech 1875-1877 sochař Bohuslav Schnirch. V r. 2014 sochu zrestauroval akademický sochař Vojtěch Adamec.

Vstupní hala svateb v přízemí / Otevřeno každé úterý 14–16 hod / Vstup přes nádvoří a foyer zdarma.  http://www.nrpraha.cz/svatby/

Veronika Psotková – Polštáře

Od roku 2015, kdy na Novoměstské radnici vystavovala poprvé své dílo v souvislosti s mezinárodním sochařským festivalem Sculpture Line Veronika Psotková, jsou na nádvoří trvale umístěny její dva obří betonové polštáře, které nádvoří pomáhají vytvořit útulné odpočinkové místo. Autorka vystavuje na tuzemské i zahraniční výtvarné scéně na skupinových i samostatných výstavách.

Nádvoří. Otevřeno denně 8-23 hod. Prohlídka zdarma.

http://www.nrpraha.cz/program/1118/veronika-psotkova-polstare/

VÝSTAVY:

Spektrum

Skupina výtvarníků soustředěných v atelieru ART HOUSE ATELIER vám představí své obrazy z let 2022 a 2023. Název výstavy napovídá, že se jedná o soubor obrazů rozdílných stylů a žánrů, od klasické, realistické olejomalby, přes akvarely, pastely až po abstrakce. Návštěvník se zcela jistě nebude nudit a každý si zde najde obrazy, se kterými souzní jeho duše.

27.4. – 28. 5. Galerie v přízemí, otevřeno út-ne 10-18 hod / ve st. svátek po 1. 5. otevřeno, vstupné plné 50 Kč, snížené 20 Kč, rodinné 100 Kč.

http://www.nrpraha.cz/program/1253/spektrum/

KONCERTY:

MirAnda (Portugalsko)

Koncert je součástí koncertní série Jazz Meets World. Vystoupí Marta Miranda – zpěv / Diogo Caetano – kytara, zpěv / Simone Carugati – elektrická kytara, zpěv / Santus – perkuse a programming. Hudba z lisabonské přístavní krčmy, kde zrovna něco s místními slaví námořníci z Kapverd, šansoniéři z Paříže, Afričané a na kus řeči se po cestě z karnevalu zastaví Brazilčané. V noci z toho neusnete, protože neposedná zpěvačka Miranda má rovněž ráda ska, hip hop a flamenco. Říkají tomu tasca beat a mají to hezky spočítané: 100% volnosti, 200 % humoru a 300% geniality. 

  1. 5. Velký sál, začátek v 19:30 hod, vstupné 400 Kč, v den koncertu 450 Kč, vstupenky na www.jmw.cz

http://www.nrpraha.cz/program/1242/miranda-portugalsko/

Lubomír Brabec 70 & Vilém Veverka 45

Jen málo muzikantů české klasické scény snese objektivní přívlastek legenda. Kytarový virtuos Lubomír Brabec, který v letošním roce oslaví kulaté jubileum a zároveň půl století na koncertních pódiích, hudební legendou svého oboru je již několik dekád.Interpret, který oslovuje generace posluchačů a je skutečným ambasadorem klasické hudby, přijal tentokrát pozvání hobojisty Viléma Veverky.Co oba proslulé interprety spojuje? Kromě hudby a společného vydavatele (Supraphon), je to rovněž nekonečná láska k Severu. Není bez zajímavosti, že Lubomír Brabec je jediným českým muzikantem, který koncertoval také na nejchladnějším kontinentu, v Antarktidě.

  1. 5. Velký sál, začátek ve 20 hod, vstupné 390-890 Kč, vstupenky na ticketportal.cz, podrobnosti na www.vilemveverka.cz

http://www.nrpraha.cz/program/1246/lubomir-brabec-70-vilem-veverka-45/

Stylové večery 2023 na Novoměstské radnici

Koncert s podtitulem Repertoárové novinky a premiéry / Harmonia Praga stále hledá. Jubilejní 10. ročník hudebního cyklu se smyčcovým orchestrem Harmonia Praga s uměleckým vedoucím, houslistou Miroslavem Vilímcem a dirigentem Štefanem Britvíkem se koná od 12. 1. do 21. 12.

  1. 5. Velký sál, začátek 19:30 hod. Vstupné plné 350 Kč, snížené 230 Kč, bližší info o abonentních vstupenkách na www.harmoniapraga.cz

Café Neustadtkavárna se zahrádkou na nádvoří oblíbená zvláště u mladých.

Otevřeno denně, vstup z nádvoří NR. Informace o otevírací době a konání akcí na FB stránkách Café Neustadt. www.facebook.com/cafeneustadt

http://www.nrpraha.cz/program/1210/stylove-vecery-2023-na-novomestske-radnici/

AKCE:             

Dnes provází Minor

Herci divadla Minor provedou návštěvníky Novoměstské radnice tak trochu jiným způsobem. Uvidíte historicky zajímavé prostory, ale klasickou prohlídku rozhodně nečekejte! Abyste se dostali do cíle, budete muset zapojit šedou kůru mozkovou… Přístupné divákům od 7 let.

1., 8. a 21. 5., 11. a 18. 6. Sraz na nádvoří. Začátek v 15 hod, vstupné děti 100 Kč, dospělí 150 Kč

http://www.nrpraha.cz/program/1228/dnes-provazi-minor/

Komentované prohlídky Novoměstské radnice 2023

Prohlídka s poutavým výkladem vhodná i pro děti odkryje návštěvníkům kus historie jedné z nejkrásnějších pražských národních kulturních památek. Podíváte se i do prostor, které nejsou běžně přístupné. Prohlídky se konají v předem plánovaných termínech dopoledne či při západu slunce v době od 21. 2. do 7. 11. 2023.

2.5. při západu slunce, začátek v 19:30 hod / 16. 5. při západu slunce, začátek v 19:30 hod / 20. 5. dopolední, začátek v 10 hod. Sraz na nádvoří. Závazné přihlášky předem s dostatečným předstihem na vaclav.beznoska@nrpraha.cz / Bez rezervace není vstup zaručen. Informace na www.nrpraha.cz. Vstup 1 osoba 100 Kč (+ jedno dítě do 15 let zdarma). Prohlídku pro skupinu od 10 osob je možné si dohodnout i v individuálním termínu.

http://www.nrpraha.cz/program/1220/komentovane-prohlidky-novomestske-radnice-2023/

Výdejna chutí

festival-chutiSpolečná sousedská oslava sezónních produktů od zemědělců, které známe. Výdej hromadné objednávky ovoce z řeckého družstva KoinoBio odběratelům na místech, kde je radost se potkávat. Výdejna chutí prostřednictvím online služby zjednodušuje cestu ke zdravým a kvalitním potravinám přímo od dodavatelů. Výdejní místo slouží i jako místo setkávání, kde se sejde skupina odběratelů, kteří si rozeberou objednané produkty.

  1. 5. Nádvoří, výdej 15-18 hod, objednávky ovoce a podrobnosti na www.vydejnachuti.cz

http://www.nrpraha.cz/program/1215/vydejna-chuti/

Alexandra Koláčková – Sedící postava (Sculpture Line)

Barevné sochařské dílo A. Koláčkové bylo na nádvoří nainstalováno v souvislosti s mezinárodním sochařským festivalem Sculpture Line již v roce 2020 a zůstává na Novoměstské radnici umístěno dlouhodobě. Socha je zhotovena z vysokopálené šamotové hlíny, jde o lavičku v podobě stylizované ženy, které se můžete uvelebit v náručí s knížkou, nebo usednout tváří v tvář blízké osobě v důvěrném hovoru. 

Nádvoří. Otevřeno denně 8-23 hod. Prohlídka zdarma.

http://www.nrpraha.cz/program/1061/sculpture-line-alexandra-kolackova-sedici-postava/  

Petra Baďurová

Novoměstská radnice, p. o.

Praha 2, Karlovo nám. 1/23, Vodičkova 1/3, tel. 224 947 190. Vstup z Vodičkovy ulice.

Polední pauza ve Věži a Galerii mezi 12-13 hod 30 min.

Historie

radniceNovoměstská radnice je jednou z národních kulturních památek v Praze. Její historie začíná brzy po založení Nového Města pražského Karlem IV. roku 1348. V průběhu staletí se stala Novoměstská radnice svědkem mnoha dějinných událostí –  v pramenech je uváděna již v roce 1377. V roce 1419 se zde odehrála první pražská defenestrace –  dav pod vedením Jana Želivského a Jana Žižky svrhl z oken purkmistra, dva konšely a několik měšťanů a zahájil tak husitskou revoluci. Ke druhé pražské defenestraci došlo na Novoměstské radnici v roce 1483 za náboženských a politických nepokojů v pražských městech, které přerostly v povstání a politický převrat. V roce 1518, kdy se Novoměstská radnice stala sídlem šestipanského úřadu, došlo k výrazné architektonické úpravě budovy; v roce 1559 vyhořela a její přestavba trvala až do roku 1561. V roce 1609 se zde sešli protestantští stavové, aby přiměli Rudolfa II. vydat Majestát zaručující náboženské svobody. V roce 1784, po sloučení pražských měst pod působnost jednoho magistrátu, se radnice stala sídlem trestního soudu a po roce 1859 zakoupilo radnici Presidium zemského soudu. Při dalších opravách v roce 1905 byly objeveny cenné zachované zbytky původní architektury, podle kterých rekonstruovali arch. Wiehl a Hilbert původní vzhled radnice.

Poslání radnice se během staletí měnilo. Z původně správního střediska Nového Města se radnice stala sídlem soudu a prostory byly využívány jako vězení. Na odsouzení zde například čekal v letech 1694 –  1695 vůdce chodské selské rebelie Jan Sladký – Kozina. Celopražskou pozornost si vysloužil proces s legendárním loupežníkem Václavem Babinským z roku 1839. Tzv. tiskové procesy z padesátých let 19. století přivedly do zdejšího vězení např. Josefa R. Vilímka, Vincence Vávru nebo Františka Bozděcha. V roce 1894 se zde konal politický proces s Omladinou, při kterém bylo odsouzeno přes 70 osob, mj. Alois Rašín a Stanislav Kostka Neumann. Různorodost původu i provinění vězněných se zasloužila o zlidovělý popěvek “V novoměstský věznici je plno hovoru –  zloděj, cikán a redaktor seděj tu pospolu”.

 www.nrpraha.cz/program/

www.nrpraha.cz

www.facebook.com/NRpraha.cz

Podobné příspěvky

Je tu znovu United Islands of Prague!

Redakce

Stand up show Vtípečků se zelím v rámci Noci divadel zdarma

Redakce

Vánoční Pop-up ve Vnitroblocku

Redakce