Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce Zprávy Pražského magazínu

Nejstarší ježek v kleci bude letos k vidění na výstavě Hry a hlavolamy

jezek-v-kleci-vystava-praha-1

Hlavolam Ježek v kleci je bezesporu český fenomén. Je spojován především se spisovatelem Jaroslavem Foglarem, který jej použil jako hlavní rekvizitu svého románu Záhada hlavolamu, který prvně vyšel jako příloha časopisu Mladý hlasatel v roce 1941. Úlohu románového Ježka v kleci není snad třeba v české kotlině připomínat.

Hned dva unikátní historičtí Ježci v kleci budou k vidění na 24. výstavě Hry a hlavolamy, která se koná 19. až 22. září na Novoměstské radnici v Praze na Karlově náměstí. Oba pocházejí ze sbírky Josefa Hordiny, který má ve své sbírce nejen tyto dva opravdu staré hlavolamy, ale i pestrou škálu Ježků různé konstrukce i použitých materiálů.

Jak přišel Jaroslav Foglar na Ježka v kleci

Záhadou okolo hlavolamu Ježek v kleci zřejmě již navždy zůstane to, kde a za jakých okolností se Jaroslav Foglar s hlavolamem seznámil.

Ježek v kleci byl dlouho považován za jeho vlastní nápad, ačkoliv k tomu, jak na motiv Ježka v kleci přišel, se Jaroslav Foglar nikdy konkrétně nevyjádřil.

Nyní je již jednoznačně prokázáno, že podobný hlavolam existoval mnohem dříve. Dosavadní pátrání nám nabízí hned dvě prokazatelné a naprosto věrohodné stopy.

Pátrání po původu Ježka v kleci vedlo do Ameriky

První stopou je úřední záznam amerického patentového úřadu ze 7. dubna 1896, který zapsal patent číslo 558 009 jistému Clarenci A. Worrallovi ve státě Pensylvánie. V patentu se výslovně uvádí, že se jedná o vylepšení již existujícího hlavolamu.

A tím by mohl být právě hlavolam, který byl pod názvem Trilby vyráběn v Brooklynu v New Yorku. O tomto zatím historicky prvním potvrzeném Ježkovi v kleci se zmiňují americké noviny The American Stationer ve svém vydání z 18. dubna 1895, včetně obrazové přílohy, čímž je doložena historická autentičnost.

Je pravděpodobné, že tato verze Ježka v kleci byla vyráběna již před tímto datem, nicméně žádná písemná zmínka zatím nebyla přesvědčivě doložena. Proto se při dataci uvádí rok 1895. Samotný název “Ježek v kleci” je už ale čistě česká specialita vymyšlená Jaroslavem Foglarem.

Jak nejstarší dochovaný model Ježka v kleci vypadá?

Maličkatý odlitek klece je vysoký jen 41 milimetrů a průměr klece je 22 milimetrů. Uvnitř je ježek ve tvaru hvězdice se šesti kuželovitými ostny. Ježek není rozšroubovatelný, to je pravděpodobně až mnohem pozdější nápad Jaroslava Foglara. Celý hlavolam váží pouhých 32 gramů. V současné době se jedná o nejstaršího prokazatelně existujícího Ježka v kleci.

Některá pátrání naznačují, že právě tento hlavolam byl někdy mezi světovými válkami přivezen do Čech a zde malosériově vyráběn, což by také vysvětlovalo, kde se s nápadem setkal Jaroslav Foglar. Jedná se však jen o hypotézy (byť do sebe opravdu dobře zapadají), které bohužel nelze nijak doložit.

Nejstarší český Ježek

Další exemplář, který lze doložit (Worralův patent z roku 1896 existuje jen na papíře) je až Ježek v kleci z roku 1941, který u nás vyráběla firma “K. Moučka, Letecká prodejna” a distribuoval jej Mladý hlasatel nadšeným čtenářům románu Záhada hlavolamu.

Zde je již tvar klece tyčkovitý (dvě dřevěná kolečka spojená tyčkami) a ježek uvnitř má tvar pravidelné koule s ostny taktéž z tyčového materiálu. Vzhledem k nízké kvalitě výrobku se dochovalo jen velice málo exemplářů.

Podobné příspěvky

Střelecký ostrov po čtyřech letech ožije filmem

Šebík

Pozvánka od hendikepovaných rybářů z Kladrub na veletrh FOR FISHING 2019

Redakce

Dnes odstartoval závod 1000 mil československých

Redakce