Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce Výtvarné umění Praha

Patrioti pochodovali Žižkovem, aby si připomněli 100 let od připojení Žižkova k Velké Praze

V neděli 8. května se sešli básníci, výtvarníci a hosté, aby si připomněli 100 let od připojení Žižkova k Velké Praze. První část odpoledne se odehrála v podniku Dzomsa (Lucemburská 23) od Václava Plesky, který poskytl prostory kavárny i vnitrobloku. Tam se také odehrála vernisáž plakátů básní a prodejní výstavy kreseb a maleb Žižkova.

Na akci se tak představila komunita básníků, kteří Žižkovu,   Žižkovanům, svérázným postavám, zážitkům a poetickým   zákoutím věnovali své verše, které přednesli.

Za výtvarníky v čele s Janem Vítkem, spolupořadatelem ze skupiny Urban Sketchers Prague, mluvila jejich osobitá díla. Součástí výstavy jsou i medailonky těchto sedmnácti zajímavých autorů.

 

O povaze a jedinečné atmosféře Žižkova, který si věrně uchovává svůj kolorit, promluvila organizátorka a básnířka Radana Šatánková ze spolku Krasomil, která apelovala slovy: “Ovšem zda tomu tak bude i nadále, záleží na každém z nás. Třeba navštěvováním těch míst a podniků a událostí, které ctí tradici a historii, reflektují potřeby místních.” Svůj vztah k této čvtrti vyznal také radní pro kulturu Prahy 3 Pavel Křeček. Celou událost provázela známá a oblíbená kapela MOTOVIDLO. Nechyběl ani slavnostní přípitek a pochod za zpěvu a tance až na Parukářku, kde se u Hospůdky Parukářka do večerních hodin hrálo, zpívalo, opět tančilo a veršovalo.

Rozhovor s Radanou Šatánkovou, pořadatelkou akce

Radana
Jan Vitek a Radana Satankova

Radano, čím je pro vás Žižkov? A co vás přivedlo k nápadu, uspořádat výstavu básní a pochod?

“Žižkov je mým druhým domovem, pocházím totiž z místa, které je 400 kilometrů vzdálené. Prahu 3 mám ráda, bydlím zde a velice mě těší, že se tvořivě můžu podílet na zdejším životě. Také mě baví ten paradox, že jako rodačka z Frýdku-Místku realizuji různé nápady a lidé je vítají, což potvrdila i hojná účast. Snad by mohli přijmout i fakt, že veřejný prostor patří všem. Tedy i nám – básníkům, pábitelům…”

Básník PAVEL KUKAL / Žižkovská domovnice

Na Žižkově domovnice  každý večer cídí klíče.  Je to bába s drdolem, leští klíče Sidolem. V pátek, když se pan domácí do hotelu Tichý ztrácí, domovnice nevinná čte si spisy Lenina. Co je stát a revoluce? Chvějí se jí staré ruce nad tou knihou nevázanou. Její oči žárem planou. Kdy už bude dělník pánem v novém státě proletářském? Když se ale domácí zpátky domů navrací, domovnice odemyká. Pěkně vítám,“ na něj hýká. Na schodech div neupadne, jak poklony sem tam seká. Revolucí ho neleká.

 Zbásněno při poetické hře Moderní básnické směry“, téma „Klíče“, proletářská poezie.

Jak dlouho už na Žižkově působíte?

V Praze jsem už 23. rokem a většinu času jsem se vyskytovala právě na Žižkově a na jeho rozhraní s Vinohrady. Po celý čas mě to sem táhlo a to tak mocně, že zde mám už řadu přátel, známých, dokonce i stálé publikum. Propojuji se i s dalšími – vznikají tak nová přátelství s těmi, kteří jsou na stejné vlně. Snažím se i o přesah, což se spoluprácí s kruhy nejen výtvarnými, ale i hudebními, daří. Tady také působím v divadelním spolku Pra-či-dllo.

Jaké je poslání akcí, které pořádáte?

Vítáni jsou všichni, samozřejmě i přespolní. Přicházejí ti, kteří se Žižkovem nějakým způsobem sympatizují, anebo zde někdy žili. Vnímám to jako “náplava” tak, že Žižkov je nejen jedinečná čtvrť s bohatou historií, není to jen vymezená lokalita. Žižkov je totiž v srdci!

 Jan Vítek, spolupořadatel nám sdělil: 

Jak výstava vznikla?

“Když mě Radana na konci roku 2021 oslovila a řekla o svém projektu Žižkov 100 a jestli bych se chtěl se skupinou Urban Sketchers Prague připojit, neváhal jsem ani minutu. Na Žižkově žiju a je to velmi inspirativní místo pro umělce. Zorganizovali jsme deset výtvarných akcí a se skupinou výtvarníků jsme přímo na ulici vytvářeli kresby a malby.”

 Co je skupina Urban Sketchers Prague?

Skupina Urban Sketchers Prague je pražská pobočka v rámci globální komunity Urban Sketchers. Urban Sketchers založil Gabriel Campanario v roce 2007 a velmi rychle se rozšířila do celého světa. Hlavní myšlenkou je, že umění vytváříme přímo na místě, tj. na ulici, v kavárně nebo za jízdy v tramvaji. Nekreslíme podle fotek ani nemalujeme ve studiu. Skupina je zajímavá i tím, že ji tvoří jak profesionální umělci tak i amatéři a začátečníci a je otevřena skutečně všem. Více informací naleznete na www.urbansketchers.cz

Co je k vidění na výstavě?

Výstavy se účastní celkově 17 umělců ze skupiny Urban Sketchers Prague a je vystaveno 75 děl. Jedná se o prodejní výstavu. Kdybych měl vypíchnout dvě jména. Je to Marie Ginzburg, švédská akvarelistka a autorka knih o akvarelu, která se před několika lety přestěhovala do Prahy. Druhé velmi zajímavé jméno je Hana Alisa Omer, profesionální malířka, která má za sebou úspěšnou kariéru v Izraeli a v České republice a žije na Žižkově.

 

Dokdy bude výstava básní a kreseb k vidění?

Výstavu v podniku Dzomsa lze navštívit po celý zbytek května ve všdení dny od 11 do 19 hodin. Připravili jsme ještě další setkání. V sobotu 28. května od 16 hodin bude v podniku Dzomsa (Lucemburská 23) komentovaná prohlídka, kdy se návštěvníci mohou dozvědět více o autorech a jejich dílech. A v úterý 31. května od 19 hodin proběhne dernisáž výstavy spolu s autorským čtením a hudbou – své básně přednese Radana Šatánková a Ivan Fried.

-red-

 

Podobné příspěvky

Vydejte se do Bradavic ve Westfield Chodov

Redakce

Užijte si online koncert Prago Union v rámci pořadu Party.Lajf

Redakce

Divadelní tip: Tatiana Vilhelmová a Vojtěch Dyk si v La Fabrice společně hrají na film

Šebík