Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce Stará Praha

Rybí polévka a Česká mše vánoční na Staroměstském náměstí

vánoce

Rybí polévka zasytí letos na Štědrý den 3 000 návštěvníků centra Prahy. Přesně tolik porcí připraví kuchaři na Staroměstské a Václavské náměstí. Tam ji mohou ochutnat lidé bez domova, potřební, ale i kolemjdoucí a návštěvníci největších Vánočních trhů. Originální recept kuchařů organizátora trhů – společnosti Taiko – bude k ochutnání od 11 hodin.

Naběračky na Staroměstském náměstí se ujme primátorka Hlavního města Prahy Adriana Krnáčová. Přímo před hlavním pódiem připraví kuchaři 2 000 porcí podle speciálního receptu s koňakem a karamelem. „Rozlévání rybí polévky se pro mě už stalo nedílnou součástí Štědrého dne. Jsem za to ráda, protože mě nabíjí ta krásná a přátelská atmosféra a já se těším, že si opět popovídám se spoustou lidí,“ říká Adriana Krnáčová, primátorka Hlavního města Prahy.

Českou štědrodenní rybí polévku ochutnají také návštěvníci Václavského náměstí. Tisíc porcí stejného pokrmu nalije hostům starosta Městské části Praha 1 Oldřich Lomecký se svým týmem spolupracovníků. K ochutnání bude také od 11 hodin v prostoru nedaleko Můstku.

Použijí 660 kilogramů surovin

Tradiční „primátorskou“ rybí polévku vaří tým kuchařů společnosti Taiko již několik let podle originálního receptu. Kromě kaprů, kteří letos pochází z rybářství Zbiroh významného šlechtického rodu Colloredo – Mansfeld do ní zpracují 100 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 30 kilogramů cibule, 70 kilogramů hladké mouky, 50 kilogramů másla a 45 listrů smetany.

„Kromě tří litrů koňaku, který dodá polévce originální chuť, ji kuchaři zakápnou ještě karamelem a dozdobí poctivě osmaženými krutony na másle,“ upřesňuje Hana Tietze, mluvčí trhů na Staroměstském a Václavském náměstí.

Program na Staroměstském náměstí pokračuje na Štědrý den od 21 hodin. Na pódiu vystoupí sólisté Národního divadla a Státní opery Praha, kteří zahrají Českou mši vánoční „Hej, mistře“ Jakuba Jana Ryby. V neděli od 18 hodin si návštěvníci poslechnou zvonohru Petra R. Manouška. Na děti čeká v sobotu 26. prosince od 18.30 hodin pohádka Dvanáct měsíčků.

Podrobný program na vánoční svátky

Sobota 24. prosince – Štědrý den

11.00 – 13.00           Rozlévání štědrodenní polévky

21.00 – 22.00        Česká mše vánoční “Hej mistře!” – smíšený pěvecký sbor Vox Pragae, orchestr Praga Sinfonietta a sólisté

Neděle 25. prosince – První svátek vánoční

16.00 – 17.00          Župan peče cukroví – pohádka pro celou rodinu, Divadlo Mazec

17.30 – 17.45           Večerníček s Českou televizí

18.00 – 19.00          Zvonohra Petra R. Manouška – koncert mobilní zvonohry

Pondělí 26. prosince – Druhý svátek vánoční

16.30 – 17.30           Triangl – pěvecký sbor

17.30 – 17.45            Večerníček s Českou televizí

17.45 – 18.30            Let´s Go! spirituály

18.30 – 19.30           Pohádkové kino České televize

Stánky s produktovým zbožím budou otevřené na Štědrý den maximálně do 15.00, stánek s občerstvením pak do 22 hodin. Na první a druhý svátek vánoční budou prodejní domky otevřené od 12 do 22 hodin. Organizátor trhů může reagovat na aktuální poptávku.

Podrobnosti o Vánočních trzích na Staroměstském a Václavském náměstí průběžně na www.trhypraha.cz.

Podobné příspěvky

Jana Uriel Kratochvílová a Illuminati.ca čtvrtek 31. 3.

Redakce

Přijďte na Magický víkend

Jaroslav Hauer

Festival Trnkobraní oznamuje kompletní line-up s kapelami Chinaski, Škwor nebo Kryštof

Šebík