Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce

Trojská botanická zahrada voní po levanduli a láká na květy letniček i jedovatou Ďáblovu zahrádku

levandule_otakarek fenyklovy_

V Botanické zahradě hl. m. Prahy je i v parném létě co objevovat. Atmosféru letní dovolené si můžete užít v expozici Středozemí, kde najdete rozkvetlé levandulové pole. Kvetoucí středozemní byliny lákají i do Ornamentální zahrady, kam je také situována další část tematického projektu Jedovatá sezóna – Ďáblova zahrádka. Součástí Jedovaté sezóny jsou i dvě výstavy, které startují v těchto dnech – výstava Co Maryša ještě neznala aneb Jedovaté sukulenty a cykasy, která navazuje na prodejní výstavu sukulentů, ke kterým se nyní přidají právě cykasy a také další jedovaté exotické rostliny.

levandule_stredozemi
levandule_stredozemi

Ve skleníku Fata Morgana bude možné tento víkend naposledy navštívit výstavu tropické motýlí krásy. V příštích dnech na ni naváže výstava jedovatých pokojových rostlin, které běžně pěstujeme v našich bytech. Ve venkovním areálu můžete obdivovat pestrobarevné denivky, letničky nebo něžné hortenzie.

Trojská botanická zahrada voní po levanduli a láká na květy letniček i jedovatou Ďáblovu zahrádku

V Botanické zahradě Praha vrcholí Jedovatá sezóna a končí výstava exotických motýlů.

Ďáblova zahrádka
Ďáblova zahrádka

„Léto je v plném proudu a naše zahrada má stále co nabídnout. Velkým lákadlem je levandulové pole v expozici Středozemí, které evokuje atmosféru Provence. Tento víkend je také poslední možnost navštívit výstavu exotických motýlů, která se i letos setkala s velkým zájmem návštěvníků. Rád bych je ale pozval i na další výstavy, které připravujeme v rámci Jedovaté sezóny, a sice výstavu jedovatých sukulentů a cykasů a také výstavu jedovatých pokojových rostlin, která v příštím týdnu vystřídá již zmiňované motýly ve skleníku Fata Morgana. Pokud se nechystáte na dovolenou do zahraničí, můžete u nás v zahradě objevit prostřednictvím typické flóry celý svět,“ láká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy

Letní zahrada

denivky_jihV botanické zahradě najdete rozkvetlé záhony letniček, které Vám připomenou léto u babičky. Všemi barvami hýří záhony v Ornamentální zahradě, kde kvetou velmi oblíbené denivky a další letničky, ale i záhon s bylinkami a sousední jedovatý záhon. Zavítat ale můžete i do exotičtějších oblastí. Milovníci levandule by neměli minout expozici Středozemí. V Horní zahradě pak můžete „navštívit“ Ameriku. V plné kráse se představuje expozice užitkových rostlin Nového světa, kde právě kvetou aksamitníky a rozkvétají slunečnice. Najdete zde tradiční léčivky, zelené koření, ale i rituální a jedovaté rostliny, využívané indiánskými šamany. V těsné blízkosti této expozice pak kvete americká prérie a rozkvetlé jsou i suchomilné juky v expozici Severoamerické polopouště. Na Pivoňkovou louku návštěvníky přilákají něžné květy hortenzií, které už i u nás zdomácněly, ale jejich původ je v daleké východní Asii.

Jedy v zahradě i v obýváku

Letošní sezóna trojské botanické zahrady je zaměřená na jedovaté rostliny, které známe z našich zahrad, přírody i z našich domovů. V rámci areálu botanické zahrady najdou návštěvníci v průběhu sezóny různá tematická zastavení. U konkrétní expozice jsou vždy umístěny informační panely. Expozicemi s jedovatými rostlinami návštěvníky provede brožura s mapou. Aktuálně se mohou seznámit s Ďáblovou zahrádkou v expozici Ornamentální zahrady, kde najdou řadu rostlin, které jsou významnými zdroji léčiv a zároveň se při nevhodném dávkování nebo způsobu použití mohou stát nebezpečným jedem. Na rostlinné jedy jsou zaměřené i aktuální výstavy a akce. Od 16. července se veřejnost může těšit na jedovaté cykasy a další jedovaté exotické rostliny, které ve výstavním fóliovníku v sousedství expozice Svět sukulentů vystřídají výstavu jedovatých sukulentů nazvanou Co Maryša ještě neznala. V tropickém skleníku Fata Morgana zase jedovaté exotické motýly nahradí jedovaté pokojovky, tedy sukulenty, byliny i dřeviny tropických oblastí, o kterých možná ani netušíme, jak zrádné mohou být. Výstava s názvem Nechte jedy na pokoji aneb Jedovaté pokojovky ve Fata Morganě začne 23. července.

Poslední víkend s jedovatými motýly

O víkendu 17. a 18. července bude také zakončena výstava Motýli – jedovatá krása ve skleníku Fata Morgana. Tato výstava se koná tradičně na jaře, letos musela být kvůli protiepidemickým opatřením přesunuta na letní termín. I tak se ale setkala s velkým zájmem. Během uplynulých pěti týdnů tu návštěvníci mohli vidět několik desítek druhů tropických motýlů, mezi kterými byli nejvíce zastoupeni drobní, ale jedovatí krasavci rodu Heliconius. Ve Fata Morganě nechyběli ani krásní modří motýli rodu Morpho nebo gigantičtí soví motýli Caligo.

Procházka s odborníky

Návštěvníci, kteří si chtějí procházku botanickou zahradu skutečně užít a chtějí se dozvědět tajemství ze světa rostlin, by si neměli nechat ujít Kurátorská provázení. Procházky s kurátory botanické zahrady se konají ve vybrané soboty. Pokud vás zajímají jedovaté rostliny, přijďte na provázení v sobotu 17. července, kdy se dozvíte od kurátorky Aleny Novákové zajímavosti o jedovatých letničkách, které možná i Vy pěstujete na Vaší zahradě. Rozkvetlou severoamerickou prérií Vás v sobotu 24. července provede kurátor Petr Hanzelka. Termíny jednotlivých provázení a detailní informace najdete na webových stránkách botanické zahrady nebo na sociálních sítích. Prohlídka je v ceně standardní vstupenky do botanické zahrady a za provázení se nic navíc neplatí. Provázení začíná vždy ve 14 a v 16 hodin. Místo setkání a začátek prohlídky je u pokladny, která je nejblíže dané expozici. Na prohlídky není nutná registrace.

Otevírací doba:

Venkovní expozice

denně včetně svátků 9.00–19.00

Skleník Fata Morgana

út–ne 9.00–19.00

Vinotéka sv. Kláry

po–pá 13.00–21.00

so–ne, svátky  11.00–21.00

 Akce Botanické zahrady hl. m. Prahy plánované na rok 2021

V letošním roce se botanická zahrada věnuje jedovatým rostlinám. Návštěvníci se s nimi mohou seznámit v rámci expozičních celků. V areálu zahrady je postupně instalováno 18 informačních panelů o nejvýznamnějších skupinách jedovatých rostlin. Pomocí speciální mapy a prostřednictvím druhových tabulek zájemci blíže poznají konkrétní jedovaté rostliny. Jedovatou sezónou návštěvníky provede i specializovaná publikace.

S jedovatou sezónou souvisí rovněž řada pravidelných akcí a výstav.

  1. 6. – 31. 10.

Ďáblova zahrádka v Ornamentální zahradě

Objevte rozdíl mezi jedem a lékem. V Ďáblově zahrádce můžete obdivovat řadu rostlin, které jsou významnými zdroji léčivých látek a zároveň se při nevhodném dávkování nebo způsobu použití mohou stát nebezpečným jedem.

  1. 7. – 5. 9.

Co Maryša ještě neznala aneb Jedovaté cykasy

V druhém termínu dojde k obměně expozičního prostoru Světa sukulentů, kdy dáme větší prostor jedovatým cykasům. K vidění budou i vybrané sukulenty a další exotické rostliny z celého světa.

  1. 7. – 12. 9.

Nechte jedy na pokoji aneb Jedovaté pokojovky ve Fata Morganě

V prostoru celého skleníku se zaměříme na jedovaté druhy pokojových rostlin. Najdete zde sukulenty, byliny i dřeviny tropického lesa či hor. Víte, kolik jedovatých druhů si hýčkáte ve svém obýváku?

Další plánované akce v roce 2021

  • Nejlepší české bonsaje: 2. – 5. 9.
  • Orchideje – miniatury a giganti Ekvádoru: 23. 9. – 10. 10.
  • Dýňový podzim: 15. – 31. 10.
  • Džungle, která nespí: 26. 11. – 17. 12.

 Podrobné informace o akcích Botanické zahrady Praha najdete na https://www.botanicka.cz/clanky/akce/prehled-nasich-akci.

https://www.botanicka.cz/

  

Mgr. Michaela Bičíková

Darina Miklovičová

 

Podobné příspěvky

UŽIJTE SI ADVENT S BOHATÝM VÁNOČNÍM PROGRAMEM PRO CELOU RODINU

Redakce

Rouška na Lennonově zdi

Redakce

V Atriu Flora proběhne další ročník oblíbené akce Army den

Redakce