Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce

UŽ TENTO TÝDEN! Jubilejní ročník festivalu růžových vín

Růžový máj

Celkem 25 stánků, z toho 20 vinařů především z Moravy, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude desátý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne stejně jako loni až začátkem podzimu 25. září.

UŽ TENTO TÝDEN! Jubilejní ročník festivalu růžových vín: 20 vinařů přiveze do Prahy 2,5 tisíce lahví oblíbeného rosé

Na festivalu se bude stáčet to nejlepší růžové víno z Moravy, ale i Čech. „Moravské a české „růžovky“ patří do světové extratřídy. Díky příznivým klimatickým podmínkám a pečlivé práci na vinici i ve sklepě se Česko může pochlubit špičkovou kvalitou svěžích a aromatických růžových vín. Nejoblíbenější růžová vína jsou vína mladá, z posledního a předposledního ročníku. A právě ta nejlepší vína budou moci návštěvníci festivalu ochutnat,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.

Sezóna osvěžujících, lehkých a ovocitých růžových vín startuje už na jaře. Ta nejlepší se pravidelně degustovala v polovině května na festivalu Růžový máj. Už druhým rokem museli ale organizátoři kvůli epidemiologické situaci festival přesunout na září. „Kromě termínu se v loňském roce změnilo i místo konání festivalu a i letos proběhne degustace růžových vín v Praze 7 v Pražské tržnici v termínu 25. září. Důvodem, proč jsme ani v letošním roce neplánovali návrat na pravý břeh Vltavy, je omezené množství termínů na pražské náplavce a významnou roli hrají také cenové podmínky prostor,“ vysvětlil Jiří Sedláček.

vinoFestival odstartuje v sobotu 25. září v 10 hodin, slavnostní zahájení proběhne o hodinu později. Na festival přiveze svá nejlepší růžová vína 20 moravských a českých vinařů, kteří návštěvníkům dovezou přes 2 500 lahví vína. „Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Degustační set, který zahrnuje 0,35l sklenici, degustační kartu s přehledem vinařů a dalšími informacemi a tužku, bude možné zakoupit v předprodeji nebo v den festivalu na pokladně za sto korun. Pokud ovšem návštěvník nechce degustovat víno, ale například pít jen nealko nebo si jen pochutnat ve stáncích s občerstvením, nic si kupovat nemusí, vstup na festival včetně kulturního programu je zdarma,“ řekl Jiří Sedláček.

Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě pět stánků nabízejících gastronomii hodící se právě k růžovým vínům. „Na festivalu se o gastronomii postará pět fastfoodových specialistů. V nabídce budou mimo jiné kuřecí křídla, stripsy, tortilly, burgery, saláty, grilovaná a trhaná masa, také rolovaná zmrzlina a káva,“ popsal Jiří Sedláček.

Festival Růžový máj ale není jen o pití vína a skvělé gastronomii, připraven je i bohatý doprovodný program. „Součástí Růžového máje jsou každoročně čtyři hudební formace. I letos tradičně zahajujeme cimbálovkou a pokračujeme jazzem,“ uzavřel Jiří Sedláček.

Mgr. Petra Ďurčíková

pearmedia.cz

RŮŽOVÝ MÁJ, www.ruzovymaj.cz

Cílem festivalu je seznámit co nejširší okruh zájemců nejen s produkcí růžových vín v České republice, ale také jim nabídnout přímý kontakt s jejich producenty. Kromě degustace růžových vín a přímého kontaktu s vinaři je návštěvníkům festivalu nabídnuta možnost snoubení vín se zajímavou gastronomií, stejně jako poslech živé muziky v pestré podobě od moravské dechovky přes jazz, swing až po klezmer styl. Pořadatelem akce je spolek Archetyp.

 

 

 

 

 

 

Podobné příspěvky

Vánoce jsou nejkrásnějším obdobím především pro děti

Redakce

Reebok WELLNESS MARATHON 2015: Aerobik – fitness – dance párty roku !!

Redakce

Marta Kubišová slaví třicáté výročí svobody koncertem v Lucerně

Šebík