Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce Zprávy z Prahy

Vůně zabijačky zaplaví ulice v centru Prahy

Jitrnice, krvavé jelito, prejt, ovarové koleno, škvarky nebo prdelačka. To jsou všechno pochutiny, které neodmyslitelně patří k tradiční české zabijačce. A abyste si ji dosyta užili, nemusíte jezdit ani na vesnici. Stačí zajít od 18. do 21. ledna do Vinohradského Parlamentu, kde mají zabijačkové hody. Tradiční pokrmy v moderním pojetí si budete moci vychutnat v pohodlí restaurace nebo si venku na stojáka dopřát vepřové škvarky v kornoutu či chleba se škvarkovkou a nakládanou cibulí. A chybět nebude ani prodej zabijačkových produktů.

Vesnická zabijačka, to byla v minulosti velká společenská událost. Sešla se na ní nejen celá rodina, ale i přátelé a sousedé. Každý přiložil ruku k dílu, ženy pekly pečivo či připravovaly zeleninu a koření, umývaly sklenice, muži zase měli na starosti vše, co bylo k samotné porážce prasete potřeba. Hlavní úlohu hrál řeznický mistr, kterého si každý předcházel. Zabijačky probíhaly v zimě, protože se díky chladu uchovávalo dobře maso, a trvaly až do masopustního úterý. V dnešní době mrazáků a chladicích boxů se dá prase porazit kdykoliv, ale zimní období k ní přeci jenom stále patří.

Zabijačkové hody nabídnou klasiku v moderním pojetí A to ví i ve Vinohradském Parlamentu, a tak svou tradiční akci – zabijačkové hody pořádá v polovině ledna.

Excelentní tým kuchařů pod vedením šéfkuchaře Jana Pípala opět přichystal pestrou paletu jídel, kterým se jednoduše nedá odolat. Pouze ve čtvrtek 18. ledna se od 10:45 do 15:00 hodin bude podávat polední menu, které nabídne hned několik chodů. Prdelačku, ovarovou česnečku, opečenou jitrnici či opečené jelito, světlý zabijačkový prejt, ovarové koleno a pečený zabijačkový guláš. Od čtvrtka 18. ledna do neděle 21. ledna bude ideální doba zajít na speciální nabídku zabijačkových specialit. V týdnu od 15. hodin a o víkendu po celý den si můžete udělat degustaci díky zabijačkovému platu, které bude obsahovat opečenou jitrnici i jelito, domácí uzené, domácí tlačenku či uzený vepřový jazyk, a ve stejném termínu po celý den budou k dispozici i zabijačkové plněné knedlíky kroupovým prejtem z jelita s dušeným kysaným zelím a nakládaným černým jeřábem. „Každý rok se snažíme českou zabijačku přiblížit našim hostům co nejvíce. Chceme, aby ochutnali vše, co k ní neodmyslitelně patří, a aby se cítili, jako by na ní skutečně byli. Vše je tak naprosto čerstvé a chuťově autentické,“ přibližuje koncepci akce Jan Pípal.

Venku si dáte škvarky i si koupíte zabijačkové produkty domů Pro ty, kteří mají rádi atmosféru pouličního bufetu, bude rovněž 18. ledna od 10:00 do 16:00 hodin nachystána teplá prdelačka s vepřovými škvarky v kornoutu, škvarkovou pomazánkou s nakládanou cibulí, tlačený koláč a pečená buchta. A abyste neodešli s prázdnou, domů si budete moci odnést světlou tlačenku, krvavou tlačenku, žemlovou jitrnici, kroupové jelito, domácí škvarky v sádle, domácí prdelačku ve skle či řezníkovu zabijačkovou výslužku.

Jana Kalinova

Podobné příspěvky

Tuzemské hospodářství loni šplhalo z propasti

Redakce

Stromojízda po památných a významných stromech Prahy

Redakce

Žádná omezení pro vstup do Maďarska

Redaktor J.Hampl