Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce

Výstava o libeňském rodákovi, spisovateli, novináři a scénáristovi Arnoštu Lustigovi

Arnost Lustig

Výstava o libeňském rodákovi, spisovateli, novináři a scénáristovi Arnoštu Lustigovi. Vernisáže se zúčastní zástupci Senátu PČR, konzulové, spisovatelé a další významné osobnosti. Součástí akce bude autogramiáda knih paní Evy Lustigové a pana Františka Cingera.

Návraty: Cukr, chleba, Lustig

 Pro veřejnost pak bude výstava otevřena od 18. listopadu do koce roku 2021. Otevírací doba: ČT 10.00–18.00 hod., SO 10.00–17.00 hod. (pauza 12.00–13.00 hod.). 

Arnošt Lustig byl autorem 24 novel a románů, 15 povídkových souborů, mnohých biografických textů a esejí a 13 scénářů, podle nichž byly natočeny mezinárodně oceňované filmy. Za své dílo byl nominován na prestižní ceny, včetně Nobelovy ceny, Pulitzerovy ceny nebo Man Bookerovy ceny za dlouhodobý přínos světové literatuře.

„Co bychom měli učinit, abychom změnili svět”, táže se spisovatel Arnošt Lustig. Rozhodl, že bude psát poté, co mu jeho oblíbený učitel z rodné Libně nevěřil, když mu po válce vyprávěl o vyhlazovacích nacistických táborech.

Jeho pouť začala v roce 1926 právě v činžovním domě na libeňské Královské třídě, dnešní Sokolovské ulici, která patřila částečně do Libně a částečně do Vysočan. Jako chlapec přežil Osvětim a uprchnul z transportu smrti. Jako novinář procestoval mnoho zemí a po roce 1968 odešel do exilu: žil v Izraeli, Jugoslávii a USA.

Po návratu demokracie do Československa se vrátil i Arnošt Lustig, do Prahy i do Libně. I tato výstava nazvaná Návraty: Cukr, chleba, Lustig, odkazující svým názvem na libeňské dětství, je také jakýmsi návratem Arnošta Lustiga do rodné čtvrti. Přináší několik desítek fotografií předních českých fotografů i snímky z rodinného archivu, předměty spojené s životem Arnošta Lustiga, jeho sběratelskými a cestovatelskými zálibami. Protože byl Arnošt Lustig především světově uznávaný spisovatel, nechybí ani vydání jeho knih – zejména typograficky cenné knihy z nakladatelství Československý spisovatel a mnohá zahraniční vydání. Součástí výstavy budou i originály filmových plakátů ke snímkům podle knih Arnošta Lustiga a filmové projekce dokumentárních filmů Evy a Josefa Lustigových.

Tuto výstavu uvádí, ve spolupráci s Městskou Částí Praha 8, Nadační fond Arnošta Lustiga. Vizí této umělecko-vzdělávací organizace je spravedlivější a lidštější svět, s důrazem na nadčasové humanistické hodnoty, které ve svém životě a ve své tvorbě tento literát uplatňoval.

Šalek Martin, Mgr.

Tiskový mluvčí – vedoucí odd. komunikace, vnějších vztahů a infocentra

Úřad městské části Praha 8, Zenklova 35 – Zámeček, 180 48  Praha 8

Podobné příspěvky

Harley-Davidson Open House už 18. a 19. září!

Redakce

Finská APOCALYPTICA koncertuje v Praze již příští víkend.

Šebík

Zážitková expozice Pilsner Urquell otevře veřejnosti již tento víkend  

Redakce