Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Pozvánky na akce

Začaly kultovní Hry a hlavolamy

krest hry Šifry Emila Holuba

Po dvouleté pauze se dnes na Novoměstskou radnici v Praze 2 na Karlově náměstí vrací oblíbená výstava Hry a hlavolamy. Tradiční čtyřdenní akce slibuje spoustu zábavy pro děti i dospělé. V prostorách historického sálu návštěvníci objeví stovky společenských a deskových her i hlavolamů, které si mohou přímo na místě vyzkoušet. S výběrem a pravidly poradí herní instruktoři, takzvaní „hermani“. Zahájení výstavy zpestřil svou přítomností známý cestovatel Dan Přibáň, který pískem z cest po jižní polokouli pokřtil novou hru Šifry Emila Holuba.

26. ročník herní výstavy probíhá od středy 21. do soboty 24. září 2022.

Dan Přibáň křtil novinku, která vzdává hold dobrodruhovi Emilu Holubovi, pískem ze svých výprav

Výstava Hry a hlavolamy trvá pouze čtyři dny – od středy 21. září do soboty 24. září. Ve středu a čtvrtek je otevřeno od 8.00 do 18.00 hodin, v pátek se hraní prodlouží do 20.00 hodin a sobotní program potrvá od 10.00 do 18.00 hodin. Návštěvníkům se představí stovky deskových her a nejrůznějších mechanických hlavolamů.

Jak deskové hry, tak hlavolamy nabízejí spoustu benefitů. Nejen že otevírají bohaté možnosti zábavy, ale také účinně procvičují mozek a rozvíjejí řadu dovedností – ať už jde o postřeh, trpělivost, logické myšlení, schopnost komunikace či další sociální dovednosti. „Hlavolamy často nutí člověka dívat se na věci z trochu jiného úhlu pohledu, jinak se jejich řešení dá jen obtížně najít. To je jeden z důvodů, proč se výstava Hry a hlavolamy těší tak velkému zájmu pedagogů, kteří sem s oblibou vodí svoje žáky a studenty,“ říká Pavel Hofrichter, ředitel výstavy. Hry se navíc mohou stát i vítanou součástí samotné výuky. Příkladem jsou Chytré kvízy, zeměpisná hra Poznej vlajky nebo puzzle ve tvaru jednotlivých států světa pro snadnou orientaci na mapě.

Pestré menu deskovek i jiných her

Na Hry a hlavolamy přitom děti nemusí chodit jen se školou. Odpoledne a podvečer si tu mohu užít smysluplnou zábavu s rodiči a prarodiči. Vítáni jsou samozřejmě všichni příznivci her a hlavolamů. Herna deskovek je tradičně nejoblíbenější částí výstavy. A není divu. Velkou výhodou z pohledu návštěvníků je skutečnost, že před hraním není zapotřebí dlouze studovat pravidla. S těmi je na akci ochotně seznámí herní instruktoři, kteří často přidají i užitečné tipy a zajímavosti o hře. Výstava je prodejní, všechny hry si ale návštěvníci mohou nejprve vyzkoušet a přesvědčit se, zda je skutečně baví a odpovídají jejich představě. Navíc je v rámci výstavy mohou pořídit s až 60% slevou.

Jedinečná přehlídka hlavolamů

Součástí výstavy jsou také hlavolamy. Mezi nimi jsou zastoupeny ty nejznámější jako Ježek v kleci nebo Rubikova kostka, které je zajímavé vidět v široké škále jejich provedení. Jde například o díla znalce a konstruktéra ježků v kleci Radka Micopulose. K vidění budou i krásné japonské kovové hlavolamy, retro hlavolamy či hlavolamové tajné skříňky.

Křest hry k výročí 150 let od výpravy do Afriky

Hned při zahájení výstavy se návštěvníci mohli zúčastnit slavnostního křtu nové hry Šifry Emila Holuba. „Novinka reflektuje hned několik současných trendů. Prvním jsou zážitkové příběhové hry, v nichž hráči překonávají nástrahy v podobě originálních šifer, kvízů a logických hádanek. Dalším velkým fenoménem je kombinace tradiční deskové hry s aplikacemi či webovým rozhraním,“ upřesňuje Ivana Maršálová za společnost DINO Toys, která šifrovací hru uvedla na trh. V Šifrách, jež tento trend posilují, provádí hrou propracovaný online systém a vypravěč, který přibližuje samotné prostředí, příběh i úkoly. Ty hráče zavedou do Afriky na jednu z dobrodružných výprav Emila Holuba, od které letos uplynulo neskutečných 150 let. Hru stylově pískem ze svých exotických cest pokřtil čestný host – slavný cestovatel Dan Přibáň.

  1. ročník herní výstavy Hry a hlavolamy:

Místo: Novoměstská radnice, Karlovo náměstí 1/23, 120 00 Praha 2
Otevírací doba: středa a čtvrtek 8.00 – 18.00 hodin, pátek 8.00 – 20.00 hodin, sobota 10.00 – 18.00 hodin.

Více informací na www.hryahlavolamy.cz/vystava

 Za výstavu Hry a hlavolamy: Jana Ptáčková

Za DINO Toys: Ivana Maršálová

Podobné příspěvky

Zámecký areál Ctěnice pořádá v sobotu Jablkobraní

Redakce

Oslavy 80. výročí Operace Anthropoid

Redakce

Festival Bonjour Budějovice organizuje Francouzská Aliance Jižní Čechy

Redakce