Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Festivaly Kultura Zajímavosti

Prague Food Festival 2013, aneb "Nejezte blbě!"

Logo PffV Královské zahradě Pražského hradu začne 24. května 2013 již sedmý ročník třídenního svátku jídla a pití pod názvem Prague Food Festival 2013. Zakladatelem festivalu je milovník dobrého jídla a vydavatel publikace Maurerův výběr Grand restaurant, Pavel Maurer. Této gastronomické události roku se letos účastní 24 top restaurací. Své vynikající pokrmy doplněné výtečnými nápoji budou na místě původních středověkých vinic – pod širým nebem v Královské zahradě nabízet ti nejlepší šéfkuchaři. Motto letošní akce je jednoduché, avšak úderné a zní: “Nejezte blbě!” Celá akce se letos zároveň ponese v duchu oslav 90. narozenin Českého rozhlasu.

 

 

 

 

Třemi hlavními tématy letošní akce jsou:

 

1.) Proč jíme špatně?

Což bude lehká gastronomická osvěta hostů festivalu spojená s “unikátní slepou ochutnávkou potravin v Institutu chuti”, řízenou degustací nápojů, kurzy vaření se známými šéfkuchaři a workshopy přímo na stáncích restaurací, jenž promění areál v jednu velkou kuchařskou školu.
2.) Snoubení pokrmů s vínem, pivem, nealkem, koktejly a rumy.
3.) Ochutnávka netradičních gastronomických delikates

 

Například v podobě hmyzího menu v čele s takovou kulinářskou zvláštností jakou je Veleštír císařský na rukolovém salátku. Zakladatel festivalu Pavel Maurer se vyjádřil, že: “Cílem festivalu bude obohatit nejen chuťové pohárky návštěvníků, ale i jejich mysl” a dodal, že věří, že se to organizátorům povede. Z dalších netradičních specialit se můžeme těšit například na Ambiente Brasileiro – Churrasco, což je grilovaná hovězí picanha (květová špička), cupím (maso z hrbu brazilského hovězího skotu), krk, kuřecí srdíčka, ananas a smažený banán. Dále na Čestr – 42 dní stařený nízký roštenec z plemene česká stračena, AvantGarde – “vege” podle receptu francouzské kuchařky Reine Sammut a jedná se o fazolové ragout s chřestem, máslovou omáčkou a lanýži. Café Amandine – Éclair – lehký dezert z odpalovaného těsta plněný krémem. (Toto jídlo vzniklo v 19. století ve Francii a dříve bylonnazýváno jako “petite duchesse”, neboli malá vévodkyně.) Dále se můžeme těšit na Chateau Mcely, Piano Nobile, což je dortík ovoněný borovicí ze svatojiřského lesa se slaným karamelem, Corinthia, Rickshaw – křupavá humří rolka podávaná se salátkem z mořských řas a oříškovou omáčkou, La Truffe – pečená játra s karamelizovanými jablky a omáčkou Bordelaise se strouhaným černým lanýžem,Mandarin Oriental, Essencia – Shu mai – na páře vařené knedlíčky z vepřového masa a krevet se zázvorem a houbami, Radisson Blu,Alcron a La Rotonde – oblíbené makronky, které hodlá připravit michelinský šéfkuchař Roman Paulus či YasminNoodles – hmyzí menu: Což je saranče s bulgurem, šváb s restovanou pancettou, cvrček v mangovém chutney a již výše uvedený mladý štír s rukolovým salátem.

 

Programem celého festivalu budou provázet české i zahraniční kuchařské hvězdy. Ze zahraničních šéfkuchařů se na akci představí známý italský chef Riccardo Lucque a další čtyři italští šéfkuchaři – Moreno Cedroni, Alberto Faccani, Stefano Ciotti a Federico Delmonte. Z českých to bude michelinský šéfkuchař Roman Paulus, porotce ze soutěže MasterChef Jiří Štift, polovina kuchařského dua “Kluci v akci” Ondřej SlaninaJiří Král z televizního pořadu Kuchařská pohotovost a samozřejmě nebude chybět ani Zdeněk Pohlreich. Prague Food Festival bude probíhat od 24. května až do 26. května 2013.

 

Text / foto:                                                              Vít Hassan

Podobné příspěvky

Román Dobrovolnice aneb proč nepomáhat Africe

Redakce

Tahle krásná princezna se rozhodně nenudí !

Jaroslav Hauer

Toyota již zítra zahajuje předprodej nového Land Cruiseru

Redakce