Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Výtvarné umění Praha

Pražská Galerie MIRO se po 28 letech stěhuje

Miro Smolak

Pražská Galerie MIRO se po 28 letech stěhuje do domečku vedle kostela sv. Rocha, a zůstává tak v areálu Strahovského kláštera. Stěhuje se do malebného domu z roku 1667, kde bydleli režisér Otto Haas a herec Miroslav Macháček. Malovat své obrazy sem chodil i Karel Gott. Je to nádherné a tajemné místo!

Světoví klasici ve Strahovském klášteře zůstanou

Galerie-MIROStěhování není  žádné drama, spíš naopak. Miro Smolák s úsměvem komentuje, že sice odchází po 28 letech, takže nostalgie pracuje, ale všichni se těší, že bude konečně teplo. 

Picasso, Chagall, Braque a další světoví klasici zůstanou 

Před osmadvaceti lety založil v Praze komanditní společnost MIRO, k. s., která dodnes provozuje Galerii MIRO. V roce 2000 k ní pak přibyl Nadační fond Trebbia, který každoročně oceňuje umělce a mecenáše umění z mnoha zemí světa. Přímý přenos České televize z této ceremonie se vysílá v anglickém simultánním překladu přes YouTube kanál TREBBIA Foundation do celého světa.

V roce 1995 vezl v autě přes Cínovec třicet Picassových litografií z Berlína do Prahy na výstavu 

Miro SmolakJeho galerie, která více než 30 let úzce spolupracuje s Galerií Michael Haas Berlín/Curych, se specializuje z 80 procent na světovou klasickou modernu. Nabízí díla nejen Picassa, Chagalla, Braquea a dalších světových klasiků, ale i současné špičkové české a zahraniční umění.

Galerie  MIRO pořádá výprodej děl 

Miro Smolák je ale rád, že kupovat chodí i lidé, kteří nejsou nijak závratně bohatí. Přichází nová generace klientů, kteří se narodili, když Galerie MIRO v Praze vznikla.  Svědčí to podle něj o tom, že jsme kulturní národ.

Často se lze dohodnout na ceně, ale stále se jedná o business. Pan Miro Smolák si posteskl, že „Kdyby nás nesužovala 21procentní DPH, tak by se to určitě projevilo u sběratelů a investorů” a jako příklad nulové DPH z uměleckých děl uvádí USA a Ruskou federaci. Jeho byznysu naopak nahrává to, že lidé dnes přemýšlejí, jak bezpečně uložit peníze.

Přijďte si udělat radost a podívat se na umělecká díla a také poznat majitele a odborníka na výtvarné umění.

Srdečně všechny zve pan doktor Miro Smolák. 

————————————————————-

Miro Smolák

Galerie MIRO, kostel sv. Rocha

Strahovské nádvoří 1/132

118 00 Praha 1 – Hradčany

tel.: +420 233 354 066

Podobné příspěvky

Poslední týden výstavy děl Jaroslava Svobody v Galerii ART Concept.

Petr Ondrášek

Západočeské galerii v Plzni byla udělena výjimka MKČR

Redakce

Alvaro Soler přivezl do Prahy předčasnou letní atmosféru

Redakce