Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Reportáže Zajímavosti

Pražský zpravodaj uvádí: Tim Burton a jeho svět v Praze

Tim Burton -perexAmerický režisér Tim Burton se řadí mezi nejimagitivnější a nejdůsledněji výtvarně cítící filmové tvůrce. Nesčetná ocenění ze strany kritiky a zároveň obrovské komerční úspěchy, mu přinesla jeho tvorba v oblastech hraného i animovaného filmu.

 

Nepříliš známé je však to, že kromě svého zaujetí pro kinematografii se Burton s obrovským nasazením věnuje také kresbě a malbě. Jeho posledním režijním počinem je film Velké oči, jenž bude uveden do distribuce, ještě letos. Zmiňovaný film představuje kombinaci jeho dvou tvůrčích vášní – filmařské práce a výtvarného umění. Jako jeho nejvýraznější přínos světové kinematografii, je označována zásluha o vzkříšení zájmu o techniku fázové animace, kterou započal snímkem Ukradené vánoce (1993), který se stal zanedlouho kultovním. Po tomto filmu následovaly ještě dva další snímky – Mrtvá nevěsta (2005) a Frankenweenie: Domácí mazlíček (2012). Oba dva byly nominované na Oskara a zároveň na cenu Britské akademie filmového a televizního umění. (BAFTA). Mezi další milníky v jeho filmové tvorbě, jednoznačně patří snímek Alenka v říši divů (2010), který byl oceněn dvěma Oscary a provázel ho celosvětový komerční úspěch. Za režii filmu Sweeney Todd: Dábělský holič z Fleet Street (2007), Burton obdržel cenu National board of Review a ocenění Zlatý glóbus v kategorii filmový muzikál / komedie. Za režii fantazijního drama Velká ryba (2003), byl již dříve nominován na cenu BAFTA. Jeho kritikou nejvýš ceněným filmem je Ed Wood (1994), který získal dva Oscary, Zlatý glóbus a dvě nominace na ceny BAFTA. Tim Burton si vytvořil početný okruh skalních fanoušků, kteří oceňují zejména jeho nenapodobitelné klasické filmy, mezi něž patří i jeho režijní prvotina Pee-weeho velké dobrodružství (1985), ale též fantazií nabitý Beetlejuice (1988), akční trhák Batman (1989), či jeho pokračování Batman se vrací (1992). Jeho patrně nejznámnějším filmem je však romantická fantazie Střihoruký Edward (1990), na níž se Burton podílel jako režisér, spoluautor scénáře a producent. Tento film znamenal začátek jeho úspěšné spolupráce s Johny Deppem. Mezi jeho další snímky patří Temné stíny, Karlík a továrna na čokoládu, Ospalá díra, remake kultovního scifi Planety Opic či Mars útočí!.

 

Výstava nazvaná “Tim Burton a jeho svět”, čerpá materiál z rozsáhlého soukromého archivu Tima Burtona a představuje souhrn jeho tvorby od dětství až po dnešek. Na výstavě můžeme shlédnout přes 500 kreseb, maleb, skicářů, animovaných děl, fotografií a sochařských instalací, se zaměřením na výtvarná témata a motivy, které se opakovaně objevují v rozmanitých postavách a světech známých z Burtonovy výtvarné i filmové tvorby. Výstava se snaží představit burtonův nezaměnitelný styl, který vychází z umělcova svébytného pohledu na svět. Jeho kříženci lidských bytostí, zvířat a strojů, vyvolávají asociace s výtvory jakéhosi umělecky disponovaného doktora Frankensteina. Výrazným rysem Burtonovy výtvarné a zároveň filmové tvorby je spojení hororových prvků a humoru, a „karnevalová“ tematika, v níž se snoubí komedie s groteskou. Výstava “Tim Burton a jeho svět” představuje exponáty spojené s burtonovými nejproslulejšími filmy a knižními projekty, ale současně na ní návštěvníci mohou shlédnout i jeho doposud nikdy nezveřejněnou tvorbu, a nabízí  tak jedinečnou příležitost se seznámit s kompletním dílem tohoto umělce. Výstava probíhá od 28. března až do 3.srpna 2014 v Domě U Kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí. Více na: www.timburton.cz

 

Text / foto:                                     Vít Hassan

 

Podobné příspěvky

Tatiana Kovaříková: Nebýt panenek, nejsem módní návrhářka

Jaroslav Hauer

Z dětského domova až na koncertní pódia

Redakce

Křest knihy S motorkářem u stolu

Redakce