Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Literatura

Psychologický román Smrtelný hřích

krest knihy-hrich

Spisovatelka Markéta Harasimová patří mezi plodné české autorky. Věnuje se převážně psychologickému nebo detektivnímu žánru, přičemž je také televizní a divadelní scenáristkou. V polovině července pokřtila v knihkupectví Knihy Dobrovský v Praze svůj třiadvacátý titul, psychologický román na téma incestu Smrtelný hřích. Námětem tentokrát zabrousila do zcela nových vod a ve vyprávění šla opravdu až na dřeň.

SMRTELNÝ HŘÍCH – ERIČIN PŘÍBĚH, Z NĚHOŽ MRAZÍ

Jedenáctiletá Erika vede úplně normální život, což se ale změní v době, kdy její matka Helena odjíždí pečovat o nemocnou babičku. Zůstává tak načas sama s otcem Gustavem, který dceru začne sexuálně zneužívat, přičemž své jednání omlouvá rodičovskou autoritou. Erice navzdory nízkému věku dochází, že něco není v pořádku a chce se bránit. Její naděje však zemřou ve chvíli, kdy v zoufalství vykřičí temnou pravdu před matkou. Ta se k dceři obrátí zády a stojí pevně za svým manželem, což dívčin už tak nabouraný svět rozbije docela. Eričinu duši i po letech trápí deprese spojené se sebevražednými myšlenkami, není schopna navázat partnerský vztah a má fobii ze sexu. Vše se ještě zhorší, když na svět neplánovaně přijde její sestra Nikola. Již dospělá Erika se zmítá v bolestivých vzpomínkách a jejím životním cílem se s postupujícími roky stává jediné: ochránit sestřičku před stejně krutým osudem, jaký kdysi potkal ji. A jednou přijde den, kdy navzdory tomu, že riskuje svobodu, vezme spravedlnost do svých rukou…

NOVÝ ROMÁN MARKÉTY HARASIMOVÉ O INCESTU

Smrtelný hřích je kniha na těžké téma a vím, že zejména u žen vzbuzuje silné emoce – také se mnou při psaní cloumaly – ale myslím, že jsou věci, o kterých se nesmí mlčet. Zneužívání nezletilé dívky vlastním otcem je strašlivý zločin. V knize jsem nastínila, jaké šrámy na duši zůstanou oběti ještě i dlouhé roky poté, co traumatizující zážitky skončí,“ přibližuje Harasimová svůj nový titul. „Přála bych si, aby se román dostal do rukou těm, kterým může jakkoli pomoci,“ dodává autorka.

Kniha poukazuje na hrůzy, které se (často neodhalené) odehrávají za zdmi domů a bytů, aniž se mladistvá oběť sexuálního deliktu dokáže bránit. Skoro až surově ukazuje zvrácenost rodiče, který se pro ukojení vlastních choutek neštítí použít lži a pohrůžky. Rovněž můžeme sledovat vnitřní boje oběti, její sebevýčitky, postupný pád na psychické dno a následnou snahu o „normální“ život.  Pokud zneužívaná dívka nemá zastání, jako se to přihodilo hlavní hrdince knihy Smrtelný hřích, může po letech sáhnout třeba i k hraničnímu řešení dávného traumatu…

hrichRomán Smrtelný hřích pokřtily herečky Jana Paulová a Lucie Zedníčková, herec Jan Potměšil a zpěvák Dalibor Janda. Kniha všechny kmotry neuvěřitelně zasáhla a shodli se, že autorka projevila velkou odvahu, když otevřela tak ožehavé (a tabuizované) téma. Obdivovali sílu, kterou ji muselo stát vytvoření díla, jež na ně poukazuje, a otevřeně popsala scény, ze kterých naskakuje husí kůže. Jejich přáním bylo, aby kniha co nejvíce pomohla obětem zneužívání. I kdyby přinesla užitek jen jedné jediné nešťastné dívce nebo otevřela oči matkám, které je před pravdou z různých důvodů zavírají.  

Management Nakladatelství MaHa

e-mail: redakce@nakladatelstvi-maha.cz

www.nakladatelstvi-maha.cz  

www.marketaharasimova.cz

Podobné příspěvky

Elly – zpěvačka, na kterou se můžeme těšit!

V OSTRAVĚ VYSTAVUJE RUDO PREKOP UNDERGROUND/LIDSKÝ PORTRÉT

Petr Ondrášek

Film Schmitke získal Cenu studentské poroty za nejlepší film na festivalu Finále Plzeň

Šebík