Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Umění

Sedmičky Josefa Lady

Výstava nesoucí název Sedmičky Josefa Lady byla otevřena v Tančícím domě k příležitosti 130. výročí narození a 60. výročí úmrtí jednoho z nejoblíbenějších českých malířů. Je největší přehlídkou Ladovy tvorby po deseti letech v Praze. Ve čtyřech patrech je vystaveno na 400 děl. Díla jsou zapůjčena z osmi muzeí, galerií a od soukromých sběratelů.

Slavný malíř se narodil v Hrusicích v ševcovské chalupě. Když mu bylo půl roku, upadl na ševcovský nůž – knejp a poranil si oko, na které po zbytek života neviděl. Lada se v Praze vyučil knihařem – zlatičem, jako samouk začal ilustrovat dětské knihy. Postupně se stal se známým.

Tragické chvíle mu přinesla 2. světová válka. Kvůli svým ilustracím ze Švejka se ocitl na indexu.. To nejhorší ale přišlo až na samém konci války v r.1945  Při únorovém bombardování Prahy zemřela jeho 16letá dcera, nadaná klavíristka Eva.

Samotný Josef Lada, který žil v Praze, jezdil do milovaných Hrusic až do konce svého života. S lidmi udržoval dobré vztahy a chodíval do tamní hospody. Po válce měl hodně zakázek, kreslil každý den. Ještě v roce 1957, kdy zemřel, vznikly nové ilustrace kocoura Mikeše nebo chytré  kmotry lišky. Jeho posledním dílem byla ilustrace k pohádkám Jana Drdy, která vyšla rok po jeho smrti,.

Výstava nabídne tvorbu Josefa Lady i náhled do jeho soukromého života. V prvním patře a druhém podzemním podlaží Tančícího domu budou k vidění Ladovy obrazy. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout ilustrace časopisů a knih včetně slavného Haškova Švejka. První podzemní podlaží představí tvorbu pro děti včetně dětské ilustrace, promítání pohádek a řady interaktivních exponátů. V přízemí galerie jsou vystaveny Ladou navržené filmové kostýmy osobní věci malíře včetně jeho pracovny a rodokmenu. Expozice představuje i méně známou tvorbu Josefa Lady, především z oblasti karikatury a ilustrace.

Soupis Ladových děl se neustále rozšiřuje, každý rok se prý objeví dvě tři nová díla. Před několika lety se počet obrazů odhadoval na 400, dnes je jich kolem 550.

Expozice je k vidění v Galerii Tančící dům do 1. 4. 2018, Je symbolicky umístěna v Tančícím domě v oblasti Podskalí, kde Josef Lada žil.

Podobné příspěvky

Výstava „Mimoň mýma očima“

Redakce

Skvostná umělecká díla na aukci Galerie KODL

Redakce

A studio Rubín spustilo podcast Fade in Rubín

Redakce