Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Výtvarné umění Praha

Skvostná umělecká díla na aukci Galerie KODL

Theodor_Pištěk_Adieu_Guy_Moll

Dvakrát ročně pořádá Galerie KODL vyhlášené aukční dny. Ta nejbližší se uskuteční v neděli 29. listopadu od 12 hodin na Žofíně i online a představí se na ní mnoho významných děl výtvarného umění.

Josef_Čapek_Střelená_vrána
Josef Čapek Střelená Vrána

Sběratelské tradice rodiny Kodlů započala v osmdesátých letech 19. století. Novodobá historie Galerie KODL se datuje od roku 1989, kdy současný vlastník Martin Kodl spolupořádal první veřejnou aukci v ještě socialistickém Československu. Z aukčních síní vzniklých po revoluci patří k těm s nejdelší historií. Galerie si zakládá na záruce prodávaných uměleckých děl, ale také na maximálně profesionálním přístupu špičkového týmu odborníků a historiků umění. Úspěšnost galerie se opírá také o dlouhá léta budovanou důvěru klientů.

Skvostná umělecká díla na aukci Galerie KODL

Emil Filla Zátiší s mandolínou
Emil Filla Zátiší s mandolínou

Tradičně galerie pořádá jarní a podzimní aukce, na kterých se vždy představuje kolekce 250 uměleckých děl. Za „normálních“ okolností se v prostorách galerie konají předaukční výstavy, v létě patří galerijní prostory tvorbě současných umělců a během roku probíhají specializované výstavy. Letos byla zrušena květnová aukce a následně i Letní výtvarný salon současného umění.

S ohledem na koronavirovou pandemii se díla z aukční podzimní kolekce představovala již během léta v několika tematických cyklech. Širokému spektru milovníků výtvarného umění se nyní nabízí virtuální prohlídka na galerijním webu z bezpečí a pohodlí domova. Kratší videa zase představují různá díla či autory.

František Kupka Divertimento II
František Kupka Divertimento II

Nejdráže vyvolávaným dílem nadcházející aukce bude naprosto unikátní obraz Františka Kupky „Divertimento II“, který je jedním z nejvýznamnějších děl jeho abstraktního období 30. let. V nabídce jsou i plátna Josefa Čapka, Emila Filly, Mikuláše Medka, Františka Muziky, Václava Špály či Jindřicha Štyrského. Téměř šedesáti exempláři je na aukci zastoupeno devatenácté století, připomeňme alespoň Václava Brožíka, Antonína Chittussiho, Antonína Slavíčka, Jakuba Schikanedera nebo dva francouzské impresionisty Frédérica Bazillea a Eugèna Boudina. Prostor má i současné umění v podání kupř. Šárky Koudelové, Jaroslava Róny či legendárního Theodora Pištěka. Na aukci se neprodávají jen díla za milionové částky. Cenová škála dražených děl je velmi rozsáhlá, v nabídce jsou i obrazy, jejichž vyvolávací ceny začínají na patnácti tisících.

Jakub Schikaneder Tramvaj v pražské ulici
Jakub Schikaneder Tramvaj v pražské ulici

Letošní mimořádná situace přispěla ke změnám i v aukčním světě. Zásadní novinkou bude dražba online, která umožní nákup uměleckého díla z pohodlí a bezpečí domova. Galerie KODL připravila pro tyto účely nový portál artsbay.cz. Dále bude možné se do aukce zapojit i přes webové stánky invaluable.com a livebid.cz. Zájemci o koupi mohou také již tradičně pověřit plnou mocí zástupce galerie a podat pevný limit nebo dražit po telefonu. Připraven je i přenos z aukce. Osobní účast na aukci se bude řídit aktuálními platnými doporučeními vlády.

Václav Brožík Motiv z Roztok
Václav Brožík Motiv z Roztok

Aukce či prodej a nákup uměleckých děl není tím jediným, čemu se Galerie KODL věnuje. Na jaře zde uspořádali dvě charitativní online aukce. V první se prodával obraz Jana Kalába, v té druhé zase socha Rudolfa Burdy. Pomohli tak získat prostředky méně známým neziskovým organizacím, které si mezi sebou celkem rozdělily částku takřka 1,5 milionu korun. Podle Martina Kodla chtěli podpořit někoho, kdo poctivě pracuje a není takřka vidět. „V říjnu jsme se rozhodli na jarní dobročinné dražby navázat a prostřednictvím Arts Bay a organizací „zážitkové aukce“ podpořit Divadlo Viola, našeho souseda na Národní třídě, protože kultura patří ke sférám, které současná krize zasáhla nejvíce.“

František Kupka Růžový klobouk
František Kupka Růžový klobouk

Galerie během celé své existence podpořila mnohé charitativní projekty a neziskové organizace. Spolupracuje s Pamětí národa, pomáhá Kontu Bariéry, Nadačnímu fondu Kolowrátek a mnoha dalším. Pravidelnou součástí aukcí Galerie KODL jsou dobročinné aukce ve prospěch Centra Paraple. Jedná se o poradenské a rehabilitační zařízení, které pomáhá lidem s poškozením míchy a jejich rodinám překonat těžkou životní situaci a najít cestu dál. Tentokrát se budou dražit díla, která darovali samotní umělci nebo klienti galerie. Zájemci o charitativní aukci se mohou těšit na vynikající umělecká díla od Ivany Štenclové, Patrika Hábla, Jana Kalába, Rudolfa Burdy, Magdaleny Jetelové, Pasty Onera, Jaroslava Róny a na trojici obrazů od Karla Gotta.

https://www.galeriekodl.cz/cz/paraple.html

Na charitativní účely bude použit také výtěžek z další položky – originálních hodinek Orlík české značky PRIM, které na zadní straně zdobí vyrytý nápis “VĚRNI ZŮSTANEME” a několik not ze začátku České hymny. Hodinky do aukce věnovala společnost CZECHOSLOVAK GROUP a.s. a výnos z prodeje bude předán Vojenskému fondu solidarity.

www.galeriekodl.cz

Titulní foto: Theodor Pištěk Adieu, Guy Moll

Podobné příspěvky

Výstava Olbram ZOUBEK, Eva KMENTOVÁ: LIDSKÁ DŮSTOJNOST v Museu Kampa

Petr Ondrášek

Carmen s Lucii Bílou slavila 400. reprízu a pokračuje dál

Jaroslav Hauer

Schwab a Zonyga budou za příšeru

Jaroslav Hauer