Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Divadlo Hudba Kultura

Štefan Margita – Kapitán Vere mi dal zabrat pěvecky i herecky

Štefana Margitu čeká v nejbližších dnech nejtěžší role jeho pěvecké kariéry aneb takhle jsme světoznámého tenoristu ještě neviděli!

Před patnácti lety viděl operní tenor světového renomé Štefan Margita (61) v Paříži poprvé operu anglického skladatele, dirigenta a klavíristy, lorda Benjamina Brittena Billy Budd. A okamžitě propadl jejímu kouzlu a silnému příběhu, který vypráví

Opera Billy Budd totiž vypráví poutavý příběh, jenž se odehrál na britské válečné lodi Nepřemožitelná během napoleonských válek. V době, kdy nespravedlnost na jedinci ve prospěch celku byla denním chlebem. A kapitán Vere je nucen udělat rozhodnutí, které ho pak děsí po celý zbytek života a komplikuje mu i poklidný odchod z tohoto světa. Mladý a naivní chlapec Billy Budd, námořník z předního námořního koše, se stává Verovým doživotním přízrakem. Stal se totiž předmětem nenávisti sadistického manipulátora, zbrojmistra Claggarta,který Billyho falešně obviní z podněcování ke vzpouře. Chlapec svého trýznitele neúmyslně zabije a je odsouzen k smrti.A kapitán Vere, kterého v Billy Buddovi hraji a zpívám, tak najednou stojí před rozhodnutím, zda udělit milost nevinnému, nebo dodržet válečný zákon. 

A tak jsem se tentokrát nepral jen s úskalími, které tato role přináší, se sedmi nesmírně těžkými áriemi, které mne v této opeře čekají, ale i s vědomím, že celé třetí dějství neslezu z jeviště, což bude pro mne v podzimu mých let i pěkná fyzická zátěž vypráví Štefan Margita. A pochopitelně jsem se zamýšlel nad tím, jak bych se v situaci, kterou musel kapitán Vere vyřešit, zachoval já. Zda bych nechal vyhrát dobro nad zlem nebo naopak, což je otázka, kterou si musí každý z nás mnohdy několikrát za život položit. Billy Budd mi prostě přinesl do života nejen krásnou práci a 6 týdnů zkoušení ve skvělém kolektivu, ale hlavně asi i nejtěžší roli mé dosavadní pěvecké kariéry”.

Billy Budd  je první premiérou Opery Národního divadla (ND) v novém roce a bude uvedeno 18. ledna v Česku poprvé. V opeře o nevinnosti i potlačované sexualitě, která vznikla podle románu Hermana Melvilla, titulní roli ztvární americký barytonista Christopher Bolduc. Jako Claggart se představí izraelský basbarytonista Gidon Saks. Orchestr a Sbor Státní opery bude řídit Christopher Ward a režie se ujal Daniel Špinar. 

Podobné příspěvky

Koncert Společná věc v Betlémské kapli

Jaroslav Hauer

Americká kapela Larkin Poe mění termíny světového turné

Redakce

LA GIOIA, pop operní trio, slaví 10 let a chystá velký koncert na Žofíně

Redakce