Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Umění

Tančící dům prodlužuje výstavu Bořka Šípka do 27.9.2020

Borek Sipek
Návštěvníky čeká na 200 kusů uměleckých předmětů a 60 kousků designového nábytku, který umělec vlastnoručně vyráběl. V rámci výstavy jsou představeny i doposud nikde nevystavované prototypy nalezené v pozůstalosti. Výstava vznikla ve spolupráci s rodinou Bořka Šípka a soukromými sběrateli. Výstava je prodloužena do 27.9.2020

vystava Borek SipekGalerii Tančícího domu a výstavu českého umělce a architekta Bořka Šípka je možno navštívit  až do 27. září. Návštěvníci výstavy mohou  nahlédnout i  do technického zázemí domu, který navrhli slavní architekti Frank O. Gehry a Vlado Milunić. 

Český umělec a architekt Bořek Šípek

(1949 – 2016)

Aktuální výstava českého skláře, umělce a architekta Bořka Šípka je souborem nejrůznějších objektů: k vidění jsou vázy, mísy, karafy, skleničky, lustry, misky, talíře, židle, křesla, stoly, skříně, knihovny, lampy či svícny, které mají svou vlastní existenci, svůj charakter, jenž spojuje a drží pohromadě jejich autor, Bořek Šípek. Retrospektiva je největší prodejní výstavou tohoto umělce.

Kromě předmětů ze skla obsahuje expozice i designový nábytek, který Bořek Šípek vlastnoručně vyráběl.

DesignArchitekt a designér Bořek Šípek je výraznou osobností sklářské tvorby doma i za hranicemi. V devatenácti letech emigroval do Německa, kde pak v 80. letech prorazil jako designér. Úspěchy slavil například v Nizozemsku, kam později přesídlil a založil vlastní studio s názvem Alterego. Světový věhlas se později dostavil díky spolupráci s italskou designovou firmou Driade.

Za prezidenta Václava Havla byl hradním architektem

sklenena rybaPo listopadu 1989 založil v Novém Boru sklářskou firmu nazvanou Ajeto, která se soustředila mimo jiné na realizace návrhů určených pro Pražský hrad a bývalého prezidenta Václava Havla – unikátní lustry, svítidla či nápojové číše se staly trvalou součástí hradních interiérů. Díla Bořka Šípka je možné nalézt v galeriích a muzeích po celém světě, stejně tak v soukromých sbírkách slavných osobností jako je například . Jeho díla jsou součástí sbírek v New Yorku, Soulu, Tokiu či v Šanghaji. Práce tohoto talentovaného umělce vlastní i řada významných osobností. Majiteli Šípkových děl jsou například zpěvák Mick Jagger z kapely Rolling Stones, zpěvák Bob Dylan nebo módní návrhář Jean-Paul Gaultier nebo Karl Lagerfeld a další.

Uznával ho celý svět

Životní cesta Bořka Šípka se uzavřela v roce 2016. Bylo mu pouhých 66 let, když zemřel. Architekta Bořka Šípka zabila rakovina slinivky, se kterou dlouho bojoval.Jeho talent, nápady, invence však přetrvávají v designových kolekcích až dodnes.

nabytekPřijďte si do Galerie Tančícího domu prohlédnout unikátní kolekci luxusních předmětů navržených Bořkem Šípkem, která zahrnuje skvostné vázy, sklenice, mísy a další umělecké  předměty. Mimořádně působivé objekty jsou vyrobeny z vysoce kvalitního skla a svým vzhledem a zbarvením oživí každý interiér. Bořek Šípek byl nejen uznávaným designérem skla, ale také předním architektem, který je po celém světě známý svými novobarokními návrhy.

red.

Krása, umění, talent a schopnosti člověka… .

Podobné příspěvky

Salvador Dalí – malířský génius s dlouhým knírem

Redakce

Sexy motorkář ve Slunečné

Jaroslav Hauer

Festival Nový ruský film: hvězdy, filmy, zábava

Jaroslav Hauer