Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Film Kultura Tiskové Zprávy

Týden čtení dětem nabídl desítky setkání se zajímavými lidmi a příběhy

Knihovny, základní a mateřské školy, mateřská centra a řada dalších míst po celé republice se od 1. do 7. června staly dějištěm akcí konaných v rámci 5. ročníku Týdne čtení dětem v České republice.

Veřejná čtení, besedy s autory, divadelní představení, čtenářské hry a soutěže, výstavy a mnohé další pozoruhodné události si nenechaly ujít desítky tisíc dětí a dospělých. Týden čtení dětem je každoročním vrcholem celonárodní osvětové kampaně Celé Česko čte dětem, největší svého druhu u nás.

Celé Česko čte dětem se letos poprvé stalo partnerem ZLÍN FILM FESTIVALU, takže právě Zlín hostil nejen slavnostní inauguraci 5. ročníku Týdne čtení dětem v ČR, ale také další akce. V týdnu od 1. do 4. června v rámci festivalového programu v Knihovně F. Bartoše četly dětem známé osobnosti – Martin Písařík, Vladimír Kratina, Pavel Liška a Bára Poláková, Jan Potměšil, Petr Jančařík, Monika Zoubková, Pavel Nový, Ondřej Pavelka. Hrůzostrašné příběhy pro malé strašpytlíky, Kocour v botách, Tatínku ta se ti povedla nebo To nejlepší z Boříkových lapálií si s nadšením vyslechlo přibližně 500 žáků 1. a 2. stupně zlínských základních škol. Mezi čtením dostaly děti několik kvízových otázek a vždy pět z nich si odneslo domů krásné odměny. Na závěr hodinového programu se mohly děti herců ptát na vše, co je zajímalo. Největší pozornost vzbudili Pavel Nový a Jan Potměšil, kteří si s dětmi skvěle rozuměli a dokázali se naladit na jejich vlnu.

Letošní ročník Týdne čtení dětem v ČR přinesl řadu nezapomenutelných zážitků s kvalitní literaturou pro děti a také začátek nové tradice – rozdávání Koláčků štěstí. Z desítek zaslaných přání o knížku, na základě výzvy na webu a facebooku Celé Česko čte dětem, bylo vylosováno třicet. Ty byly spolu s adresou zapečeny do sladkých koláčků a rozdány hostům slavnostní inaugurace. Třicet šťastných dětí by tak mělo poštou obdržet dárek – vysněnou dětskou knihu.

Oficiální stránky projektu Celé Česko čte dětem®: www.celeceskoctedetem.cz

Podobné příspěvky

Hledá se Bílá paní ze zámku Blatná

Jaroslav Hauer

Kraj otevřel letos již šestou novou železniční zastávku – Chýně-jih

Šebík

Otevírá se možnost prodávat automobily se spalovacími motory i po roce 2035

Redakce