Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Umění

Italský design v Praze

Italský design

 Pouhých 14 dní byla v Národním domě na Smíchově k vidění výstava italského designu.

Výstava, která seznámila návštěvníky s hlavními představiteli, nápady a projekty, které formovaly italský design od 30. let až do našich dní, byla rozdělena do dvou částí.

Putovní výstava Svicolando

V první části se představila putovní výstava Svicolando – Pocta Vico Magistrettimu, která vyprávěla o historických profesionálních partnerstvích mezi Vicem Magistrettim a některými z předních italských návrhářských firem.

Vico Magistretti se narodil v roce 1920 v rodině patřící k milánské střední třídě, vystudoval architekturu. V roce 1945 zahájil profesionální činnost ve studiu svého otce, architekta Piergiulia Magistrettiho.

Redakčně zkráceno, plná verze zde

Podílel se na společné práci na výstavbě milánské čtvrti QT8 v Miláně, kde se konají slavná Trienále a rodí se návrhářský průmysl. Na IX. Trienale získal Zlatou medaili, na X. hlavní cenu.

Výstava stovky exponátů italského designu

V druhé části byla vystavena stovka exponátů, jež ukázaly vývoj italského designu od třicátých let dvacátého století až do dnešních dnů. „Rozhodli jsme se rozdělit expozici do čtyř časových úseků: třicátá až padesátá léta, šedesátá a sedmdesátá léta, osmdesátá a devadesátá léta a tvorba po roce 2000“, vysvětlila Alexandra Georgescu z KOGAA Studia, jež celou expozici realizovalo.

Redakčně zkráceno, plná verze zde

Prakticky celá italská diplomatická síť ve světě podporuje šíření italské kultury, jazyka, designu, gastronomie a kinematografie“, dodává rada Italského velvyslanectví v Praze, Federico Bernardi.

Výstavu uspořádalo Italské velvyslanectví v Praze, Italský kulturní Institut, Městská část Praha 5 ve spolupráci s Italsko-českou obchodní a průmyslovou komorou a KOGAA Studiem.

Redakčně zkráceno, plná verze zde

Jaromír a Věra Hamplovi

 

Podobné příspěvky

Pražský komorní balet uvádí v závěru sezóny premiéru inscenace s názvem On/a

Redakce

Kmotrou vernisáže Dvě tváře Šumavy byla Lucie Zedníčková

Jaroslav Hauer

Sedmičky Josefa Lady

Jaroslav Hauer