Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Tiskové Zprávy Umění Zprávy z Prahy

Unikátní Fillovo zátiší nebo vzácný obraz Ajvazovského za miliony. Dorotheum má před sebou poslední aukci sezony

(PRAHA, 20. listopadu 2015) – Česká pobočka Dorothea, jednoho z nejstarších aukčních domů ve světě, jde do finále letošní sezony. V sobotu 28. listopadu pořádá v pražském hotelu Marriott exkluzivní aukci s uměním a starožitnostmi, které dominuje unikátní Zátiší na stolku s mandolínou, vínem, sklenicí a podnosem od Emila Filly s vyvolávací cenou 5 milionů korun.

Premiéru v historii českých aukcí zažije slavný ruský malíř Ivan K. Ajvazovskij – jeho obraz Pohled na Vesuv se bude vyvolávat za 3 miliony korun. Dorotheum také láká na špičkové starožitnosti, například barokní stříbrný korbel od Lorenza Hoffmanna, vzácně se vyskytující holíčskou keramiku z 18. století anebo luxusní sklo ze sklárny Meyr’s Neffe.
Nejvýznamnější položkou aukce Dorothea je kubistické Zátiší na stolku s mandolínou, vínem, sklenicí a podnosem z roku 1931 od klasika českého moderního umění Emila Filly. „Filla patří k vůbec nejdůležitějším osobnostem českého umění 20. století a mezi českými sběrateli je o jeho tvorbu mimořádný zájem. Především pak o velkoformátová díla, která se nacházejí hlavně ve státních institucích, soukromí majitelé je prodávají jen výjimečně. Zátiší v aukci Dorothea je v tomto směru opravdovým unikátem, vyniká reprezentativními rozměry 117 x 89 cm,“ uvádí PhDr. Michal Šimek, znalec výtvarného umění společnosti Dorotheum. Přitom podotýká, že obraz pochází z konce významné Fillovy životní etapy, kdy už autor byl uznávaným umělcem, dosáhl vrcholu ve své kubistické tvorbě, a nechával se již ovlivňovat prvky dobově aktuálního surrealismu. Olej, který jde do dražby z české soukromé sbírky, se bude vyvolávat za 5 milionů korun.
Z klasiků české moderny dále upoutají Pivoňky Václava Špály z roku 1928 a Vesnice nad řekou Karla Černého z roku 1938. Nabídce poválečného umění vévodí Malba 4 z roku 1962, špičková ukázka tvorby Jana Kotíka z umělcova nejdůležitějšího období. Obraz se může pochlubit jedinečnou proveniencí – byl vystaven na benátském Bienále v roce 1964. Vyvolává se za cenu 300 tisíc korun.
Skvosty v nabídce umění 19. století
Magnetem hlavně pro zahraniční sběratele bude olej slavného ruského malíře Ivana K. Ajvazovského. Pohled na Vesuv z roku 1891 je dosud prvním dílem tohoto autora v historii českých aukcí. „Obraz se dostal do Československa po ruské revoluci v roce 1917. Až do tohoto okamžiku se nalézal v české soukromé sbírce a na trhu se objevuje poprvé po necelých sto letech. Autenticitu díla potvrdil světově respektovaný odborník na Ajvazovského tvorbu Gianni Caffiero,“ dodává Michal Šimek.
Za vyvolávací cenu 100 tisíc korun jde pod kladívko Dorothea vzácný portrét stále vyhledávanějšího a více ceněného Vojtěcha Hynaise. Ida je portrétem Hynaisovy partnerky Anny Voirin, která se později stala umělcovou ženou. Jde o půvabnou komorní malbu z roku 1886, namalovanou krátce poté, co se milenci seznámili.
Vzácné starožitnosti
Bohatá je také nabídka starožitností. Zřejmě největší pozornost sběratelů vyvolá stříbrný barokní korbel s motivem Vraždění neviňátek, zhotovený Lorenzem Hoffmannem v Královci kolem roku 1680. Podobně kvalitní a zachovalé korbele jsou na českém trhu raritou. Dražit se bude z částky 180 tisíc korun. Zaujme také monumentální, slonovinový korbel z konce 19. století s motivem bitvy u Orléans v čele s Johankou z Arku na koni, jehož dražba začne na částce 220 tisíc korun.

Pro sběratele keramiky je připravena kolekce 11 kusů vzácně se vyskytující holíčské keramiky z 18. století. Zvýšený zájem se očekává také u souboru 17 kusů luxusního skla ze sklárny Meyr´s Neffe v Adolfově u Vimperka – té samé sklárny, ve které si nechával většinu své produkce zhotovovat prestižní vídeňský obchodní dům Lobmeyr.
Všechny dražené položky jsou vystaveny 21. – 28. listopadu na předaukční výstavě Dorothea na Ovocném trhu v Praze 1.
Více na www.dorotheum.com.
obraz 1

Podobné příspěvky

V Praze vznikne nový kulturní palác

Redakce

Obojživelníci v lidské péči

Redakce

Kniha “A taky jsem vařila u Werichů” má již druhé vydání

Jaroslav Hauer