Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Umění

V centru Prahy odstartoval VáclavART

Umelci na Vaclavaku

Sochařskou výstavu pod širým nebem doplnily letos poprvé obrazy mladých malířek. Osmnáct soch a více než dvě desítky obrazů oživilo ulici Na Příkopě a přilehlé paláce. Dvanáct mladých umělců předvede v rámci čtvrtého ročníku výstavy VáclavART více než čtyři desítky děl. Největší výstava mladého umění v Praze potrvá do 5. října.

„Přinášíme další ročník galerie pod širým nebem. V Praze je to ojedinělý projekt zaměřený na mladé, začínající umělce a já jsem nesmírně ráda, že díky němu každý podzim centrum města ožije. Moderní umění do měst patří a pro mladé umělce není lepší příležitost než možnost oslovit každého, kdo se v našem krásném centru zrovna nachází, říká Monika Vlková ze Sdružení Nového Města pražského, které výstavu za podpory MČ Prahy 1 organizuje.
VáclavARTNikola Emma Ryšaváumelci

V projektu VáclavART budou tento rok představena díla absolventů a studentů z ateliérů sochařství Lukáše Rittsteina, Vojtěcha Míči a Jaroslava Róny a ateliéru malířství z pražské Akademie výtvarných umění.

Nikola Emma Ryšavá
Nikola Emma Ryšavá

„Příběh, vize, myšlenka, která získává fyzický rozměr je podle mě zázrak. Výrazové prostředky se vyvíjejí. Nové technologie, konceptuální umění aj. sochařství obohacují. Socha je ale pořád nezastupitelná, protože člověku nemůže zmizet vášeň pro hmotu. Václavské náměstí a jeho okolí je jakási „aréna reality“ a rychle ukáže jaká věc je schopna se prosadit, žít sama o sobě bez vysvětlivek a obohatit prostředí. Tato nesmírně důležitá zkušenost je pro mladé sochaře zároveň výjimečnou příležitostí představit se široké veřejnosti.“ dodává Lukáš Rittstein, vedoucí sochařského ateliéru Socha I. Akademie výtvarného umění v Praze a současně patron výstavy.

Hlavní část výstavy si je možné prohlédnout v ulici Na Příkopě, v části pěší zóny od Václavského náměstí směrem k ulici Panská a v prostoru Jungmannova náměstí. Některé sochy jsou instalované v pasáži Paláce Koruna, v módním domě VAN GRAAF či v Paláci The Forum. Obrazy, které jsou letošní novinkou VáclavARTu, jsou instalované v nákupní galerii Myslbek a v pasáži Paláce Koruna.

„VáclavART je doslova výstava výstav soch, objektů, maleb a instalací nezávislých umělců.

VáclavART
VáclavART

Čtvrtá po sobě jdoucí samostatná výstava VáclavART se snaží prozkoumat aspekty labyrintního spojení náhod, nesrovnalostí a vztahů v rozsáhlém projevu současného umění mladých umělců. Tato výstava je organická a intuitivně živelná. Usiluje o rozšíření této nezávislosti vizí, prostřednictvím individuálních sémiotik, figurací, niterností i vnější vizuality. Ačkoli neexistuje žádné zjevné pojítko mezi pracemi, jsou představitelé největší konverzací mezi sběrateli, umělci, kurátory a institucionálními zástupci.“ říká o letošním ročníku výstavy její kurátor M. Č. Šembera

Generálními partnery letošního ročníku výstavy jsou společnosti Lagardére Travel Retail a Nákupní galerie Myslbek. Partnerem je Palác Koruna.

Monika Vlková, monika.vlkova@centrumprahy.cz
Petra Červená, petra.cervena@amic.cz

Sdružení Nového Města pražského z. s. se od roku 2005 věnuje aktivitám a občanské iniciativě směřující ke kultivaci a rozvoji centra Prahy a zejména Václavského náměstí jako klíčového veřejného prostoru hlavního města Prahy. Sdružení působí nejen na území “Václaváku”, ale současně propojuje oblasti ulice Na Příkopě až po území Náměstí Republiky a Národní třídy na druhé straně. Kromě aktivní komunikace s vedením Městské části Prahy 1 a zástupci magistrátu hlavního města Prahy organizuje spolek nejrůznější kulturní, společenské i charitativní akce pro všechny obyvatele i návštěvníky pražského centra. Cílem spolku je, aby okolí Václavského náměstí bylo místem, kde se lidé cítí příjemně, kde chtějí trávit svůj čas. Místem inspirujícím a důstojným. Místem, na které můžeme být hrdí. Mezi projekty patří mimo jiné Obnova laviček na Václavském náměstí, fotografické výstavy mapující historii Václavského náměstí, fotosoutěž Dvě tváře Prahy, konference o centrech měst Přátelské město, či každoroční Velikonoční a Vánoční trhy, které přinesly neziskovým organizacím již více než dva miliony korun.

 

 

Podobné příspěvky

Co by měl zvládnout moderní gentleman? To se dozvíte v neobvyklé kuchařce

Redakce

Výjimečné české sci-fi Bod obnovy odhaluje trailer

Redakce

Zakládající člen Pink Floyd Nick Mason vystoupí s kapelou v Lucerně

Redakce