Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Hudba Kultura Kultura v Praze Pozvánky na akce Zprávy z Prahy

Větší ebenová socha než má Barack Obama? V RockOpeře Praha!

PRAHA, x. duben 2015 – RockOpera Praha hostí unikátní umělecké dílo z Afriky. Ve foyer je umístěna největší a nejpropracovanější socha na světě vyřezávaná z jednoho kusu ebenového dřeva – tzv. africký strom života. Poprvé ji 22. dubna spatří návštěvníci představení 7 proti Thébám.

„Naši diváci se nyní mohou kromě divadelního představení těšit na nový výtvarný počin. Ve foyer vystavujeme největší ebenovou sochu na světě, africký strom života (Ujamaa). Váží 450kg a měří 3 metry a 75 centimetrů. Podobnou v menších rozměrech vlastní například i Barack Obama. Vytvořil ji tanzanský řezbář Atanasi Bernard Machinga v průběhu čtyř let. Dřevořezba vyniká ve způsobu, komplikovanosti, precizním zpracování a množství a rozmanitosti motivů, z nichž každý je originál. Prodej sochy má podpořit tradici makondského řezbářství v Tanzánii,“ popisuje unikátní dílo zakladatelka a umělecká šéfka RockOpery Praha Pavla Forest.

„Vznik uměleckého stylu Ujamaa sahá až do roku 1960, centrem makondského řezbářství bylo tehdy město Mueda v severním Mozambiku. Do Tanzanie se dostalo díky uprchlíkům při masakru portugalskou armádou, mezi nimiž byl také Atanasiho otec. Atanasi je nejmladším a zároveň jedním z posledních tradičních řezbářů vTanzanii. Počet řezbářů uctívajících tradiční hodnoty v současnosti neustále ubývá, a proto je potřeba jejich tvorbu podporovat, aby v dalších desetiletích zcela nevymizela,“ doplňuje Pavla Forest.

„První možnost vidět strom života bude při uvedení opery 7 proti Thébám. Lidé tak mohou během večera zažít na jednom místě dvě výjimečná kulturní díla. Těšíme se všechny, kteří si již pořídili vstupenku. Ostatním zájemcům bych poradila, aby s koupí dlouho nezaháleli, v prodeji je totiž už jen třetina,“ uzavírá Pavla Forest.

zdroj: TOPART MEDIA
74wrjPzx2XH0Lo8HKuoZsMA0Qq62U41kAFYxvUFVKNVdHAVrCADPDOk88wZ1SH8SMFQLHr4

Podobné příspěvky

Co znamená novela Zákona o realitním zprostředkování pro klienty?  

Redakce

Velikonoční trhy v Praze začnou 17. března. Vyzkoušet si můžete lidové tance a zvyky

Jaroslav Hauer

Benefiční aukce panenek známých osobností pro UNICEF 2018

Šebík