Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Pozvánky na akce

Vyjdete se Do divočiny: Lovecký zámek Ohrada zahájí sezonu výstavou fotografií exotických zvířat

Národní zemědělské muzeum Ohrada zve návštěvníky na svou první letošní výstavu Do divočiny – soubor velkoformátových fotografií exotických zvířat. Autory jsou otec a syn, Vladimír Čech starší a mladší. Návštěvníky v průběhu roku čeká také řada víkendových akcí a další dvě výstavy. Brány loveckého zámku Ohrada se otevírají 1. dubna.

Lovecký zámek Ohrada, muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství, zahajuje letošní sezonu výstavou velkoformátových fotografií exotických zvířat nazvanou Do divočiny. Rodinný tandem Photocech – otec a syn Vladimír Čech starší a mladší na ní představí fotografie ze svých cest po světě. V loňském roce se oba umělci se svými snímky umístili v soutěži Czech Nature Photo, jejímž partnerem je i Národní zemědělské muzeum. Vladimír Čech starší vyhrál v kategorii Cena diváků výstavy a Vladimír Čech mladší získal speciální cenu za projekt Fotopastičky. Také v letošním ročníku soutěže je Vladimír Čech mladší nominován v kategorii Zvířata v lidské péči.

Výstava Do divočiny potrvá na Ohradě až do 27. července, je umístěna v Rybářské chodbě. „I na letošní sezonu jsme přichystali řadu novinek. Na rodiny s dětmi čekají nové interaktivní panely o lese, na školáky zábavné lektorské programy a návštěvníci víkendových akcí si přijdou na své třeba na dubnovém Jarním hodování – akci, která se ponese v duchu staročeské zabijačky,“ říká náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea Jiří Houdek.

Poznejte les a jeho zvěř

Nově na nádvoří zámku čekají návštěvníky, především rodiče a děti, herní prvky zaměřené na poznávání přírody, především lesa a lesních zvířat. Jedná se o dřevěné, zajímavě a s vtipem řešené panely plné barevných obrázků a nápaditých manuálních prvků. Interaktivní zábavu nabízí i úspěšná výstava Les pramenů, kde vypravěč poutavým způsobem vtáhne návštěvníky do lesního prostředí a společně s nimi svým vyprávěním a hrou odhalí jeho tajemství. V expozici věnované myslivosti  je novým unikátním exponátem dermoplastika losice. V loveckém sále si mohou návštěvníci prohlédnout velká plátna štvanic od dvorního schwarzenberského malíře Johanna Georga Hamiltona. Originály vytvořil přímo pro zámek Ohrada v letech 1709–1721 a do sálu byly navráceny v podobě kopií v roce 2018.

Další novinkou muzea lesnictví, myslivosti a rybářství je nabídka lektorských programů, které jsou poskytovány celoročně, nezávisle na otevírací době muzea. Jedná se o lektorské programy Letokruhy – kronika života stromů, Cesta dřeva, Voroplavba a Rybářství. Jejich součástí jsou komentované prohlídky souvisejících expozic. Muzeum bude nabídku programů dále rozšiřovat. Programy jsou určeny pro děti od mateřských až po střední školy a jsou přizpůsobené věku návštěvníků.

Čeká vás i jarní hodování

I pro letošní rok připravilo muzeum řadu doprovodných akcí. Hned v sobotu 27. dubna čeká návštěvníky Jarní hodování na Loveckém zámku Ohrada, které bude probíhat na nádvoří zámku. Jedná se zejména o ochutnávku zabijačkových produktů s prožitkem atmosféry staročeské zabijačky. Dalšími akcemi, které na návštěvníky v průběhu letošního roku čekají, jsou také květnová Muzejní noc – tentokrát na téma Život u vody – a červnové Národní myslivecké slavnosti. V srpnu se chystá výstava Příroda v ilustraci, na podzim Vorařský a Lesnický den, oblíbený Advent v muzeu v prosinci.

Do  15. června je prodloužena výstava Zubři, která nabízí zajímavosti z historie a života těchto zvířat. V expozici návštěvníci najdou i související výjimečné exponáty, které byly zapůjčeny z řady významných muzejních institucí. K nejvzácnějším exponátům patří lebka již vyhubeného zubra kavkazského z ohradských sbírek. V samostatné místnosti jsou k vidění čtyři velkoformátové reprodukce slavných paleolitických jeskynních maleb mimo jiné z jeskyní Lascaux a Altamira. Originály maleb z Lascaux jsou v současnosti pro veřejnost nedostupné a do Altamiry může vstoupit jen cca 300 vylosovaných šťastlivců za rok. Výstava tak představuje jedinečnou příležitost, jak „v pohodlí domova“ spatřit alespoň malou ukázku jinak nedostupného umění našich předků. Vystavena je rovněž kopie slavného paleontologického nálezu z moravské jeskyně Pekárna – pozoruhodně jemně vypracovaná rytina bojujících zubrů na žebru pravěkého koně. V malém interaktivním koutku si můžete zubry a jejich příbuzné bizony dokonce pohladit, tedy alespoň jejich srst a vyzkoušet si, kolik váží některé orgány největšího savce Evropy.

Foto Vladimír Čech Do divočiny

Podobné příspěvky

KOSTELNÍ SLAVNOSTI ZAČÍNAJÍ ZÍTRA

Redakce

Kniha Jan Koula – novorenesančník a vlastimil

Petr Ondrášek

Show a nová kolekce Blanky Matragi v Praze dne 11.11.2016

Jaroslav Hauer