Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Pozvánky na akce Umění

Výstava Poklady světové filatelie probíhá v Národním muzeu

znamky

Národní muzeum vůbec poprvé v dějinách představí filatelistickou výstavu soukromých sběratelů. Unikátní výstava s názvem Poklady světové filatelie se koná od 16. prosince 2020 do 3. ledna 2021. Národní muzeum a Prestige Philately Club Prague pořádá výstavu ve spolupráci s nejstarším filatelistickým klubem – rakouskou Vindobonou. Raritní známky představí i nejprestižnější filatelistický klub světa Club de Monte Carlo. Bude se jednat o celosvětově jedinou filatelistickou výstavu letošního roku.

Výstava s exponáty v hodnotě čtvrt miliardy korun

MerkurVýstava Poklady světové filatelie se měla původně konat již během listopadu, vzhledem k epidemickým vládním nařízením bylo Národní muzeum uzavřeno a nebylo tak jisté, zda se akci podaří uskutečnit ještě letos. Nakonec se ale přece jenom Česko bude moci pyšnit tím, že zde proběhne jediná filatelistická výstava na světě během letošního roku, ovšem za mimořádných hygienických opatření.

 „Na výstavu jsme se s našimi partnery připravovali takřka celý rok. Jsem tak velice rád, že nám byla přislíbena výjimka a akce bude moci proběhnout až do 3. ledna. Pevně věříme, že se na tom nic nezmění a výstava se uskuteční v původním termínu za zpřísněných hygienických podmínek,“ říká Tomáš Mádl, prezident Prestige Philately Club Prague.

Červený mauritius a rumělkový merkur

znamkyPro veřejnost patří sourozenecké duo v modré a červené barvě patrně k nejznámějším známkám. V Praze bude nyní k vidění Červený mauritius z roku 1847. Spolu s modrou dvoupencí se staly legendami, protože právě ony poprvé ukázaly, jak může být některý unikát nedostupný. Z původního nákladu 500 kusů se do dnešních dnů dochovalo jen 15 Červených mauritiů. Jeden z nich patří i českému filatelistovi a investorovi, který svůj kousek zapůjčil pořadatelům výstavy. Jeho hodnota se odhaduje na 20 milionů korun. Ačkoliv je mauritius asi nejznámější koloniální známkou, málokdo ví, že nebyl úplně tou první. Tou je Lady McLeod vydaná už v dubnu r. 1847 na ostrově Trinidad a nyní bude také na této výstavě k vidění. Absolutní prvenství ve světě poštovních známek pak připadá známce Penny Black, která spatřila světlo světa už v roce 1840. Na výstavě bude možné si prohlédnout unikátní rekonstrukci jejího archu.

znamkaMezi další unikáty, jež budou vystaveny v Národním muzeu, patří i rumělkový merkur. Červený či pro svůj specifický odstín rumělkový merkur je světově proslulá a také nejdražší rakouská známka. Vzhledem k tomu, že byla platná i na našem území, se jedná zároveň také o jednu z nejdražších známek české poštovní historie. Tradičně je tato známka považována za jednu z ikon takzvané světové klasiky, dochovalo se totiž pouze 40 exemplářů. Vzácný kousek, který byl vždy součástí těch největších sbírek, si návštěvníci prohlédnou hned ve třech kusech. Všechny jsou od českých majitelů a jejich celková hodnota je zhruba 14 milionů korun. V tak velkém počtu se navíc dosud nikde neobjevily.

Mezi vystavovanými raritami bude k vidění i několik dalších zcela exkluzivních exemplářů jako je úplně první dopis přepravený pravidelnou poštou v 16. století, rekonstrukce archu prvních známek světa – 240ks Penny Black, dále první novinové známky světa či unikáty přetisků Pošta Československá 1919.

Přiblížení filatelie veřejnosti

Společným cílem Národního muzea a Prestige Philately Club Prague je široká osvětová́ a vzdělávací činnost. Obě instituce chtějí atraktivní formou ukázat filatelii jako nadčasový kulturní fenomén a drahocennou součást světového dědictví. Příběhy známek i osudy jejich majitelů rozšiřují naše poznání a v mnoha směrech obohacují naše životy.

Významným partnerem výstavy je Česká pošta, která při této příležitosti vydá sérii známek s raritami Biennale. Vystavované známky, dopisy a poštovně historické artefakty pocházejí ze soukromých sbírek a jejich hodnota se bude pohybovat okolo 250 milionů korun.

PhDr. Tomáš Hejda                                                  

 

www.prmollo.cz

 

Podobné příspěvky

Nový multižánrový festival PLAY FAIR na podporu projektů pro seniory Nadace Taťány Kuchařové

Šebík

Rekonstrukce bitvy na Bílé hoře 1620 – 2023

Redakce

Pražské věže aneb velká historicko-rozhlížecí hra pro malé i velké

Šebík