Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Kultura v Praze

Výstava Sluneční králové prodloužena

Vedení Národního muzea se povedlo vyjednat prodloužení velkolepé světové výstavy Sluneční králové. Jakmile to epidemická situace dovolí, budou moci návštěvníci obdivovat artefakty nevyčíslitelné hodnoty až do začátku června 2021. Jedinečnost výstavy, jejíž pojistná hodnota je 1 miliarda Kč, podtrhuje fakt, že ještě nikdy nebylo z Egypta do zahraničí zapůjčeno takové množství významných artefaktů jako na tuto výstavu.

 Vzhledem k protiepidemickým opatřením a následným nutným uzavírkám objektů Národního muzea začalo vedení již koncem roku 2020 intenzivně jednat s Nejvyšší radou pro památky Egypta a dalšími zahraničními i tuzemskými zapůjčiteli o možnosti pokračování výstavy Sluneční králové i po 7. únoru 2021. V těchto dnech se podařilo uzavřít dohodu o prodloužení tohoto jedinečného mezinárodního výstavního projektu o celé čtyři měsíce do 6. června. Všichni, kteří to nestihli v předchozím roce, mohou zažít na vlastní kůži atmosféru starověkého Egypta za časů dávných stavitelů pyramid. „Výstava Sluneční králové je jedním z nejvýznamnějších výstavních projektů Národního muzea v celé jeho historii. Jedná se o výjimečnou výstavu, bohužel ve složitých časech. Již to, že se ji minulý rok podařilo uspořádat, se rovnalo malému zázraku. Od svého otevření se těšila velikému zájmu návštěvníků. V posledních dnech jsme dostávali desítky dotazů a žádostí o její prodloužení. Jsem moc rád, že dnes mohu oznámit, že Sluneční králové zůstanou v Národním muzeu až do června tohoto roku a budou našim návštěvníkům dělat dále radost i v této nelehké době, “ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Díky ochotě zahraničních a tuzemských zapůjčitelů, s nimiž bylo nutné zkoordinovat prodloužení zapůjčení vystavovaných artefaktů, budou i nadále v Národním muzeu k vidění unikátní exponáty z mnoha světových muzeí – z Egyptského muzea v Káhiře, z Velkého egyptského muzea v Gíze, z muzeí v Berlíně, Lipsku, Hannoveru, Heidelbergu, Hildesheimu a Frankfurtu nad Mohanem. Některé artefakty ještě nikdy neopustily Egypt a jejich další zápůjčky v budoucnosti jsou vyloučeny, řekl egyptský ministr pro památky a turismus. Bylo třeba vyjednat i prodloužení pojištění výstavy. Rovněž se muselo dojednat prodloužení pobytu egyptských kurátorů, kteří jsou na výstavě neustále přítomni. Podle smlouvy s egyptskou stranou hlídají podmínky klimatické (teplotu, vlhkost, osvětlení, atd), bezpečnostní a další. Pravidelně se střídají a náklady na jejich pobyt plně hradí česká strana.

Výzkum v Abúsíru

Součástí výstavy jsou rovněž předměty, které Národní muzeum získalo jako československý podíl na nálezech učiněných expedicí Univerzity Karlovy v Abúsíru.  Čeští archeologové se zabývají Egyptem víc jak 100 let. Zakladatelem české egyptologie byl profesor František Lexa, Egypt navštívil poprvé v roce 1930. V 50. letech 20. století inspiroval Lexu jeho žák Zbyněk Žába k založení Československého egyptologického ústavu se sídlem v Praze a Káhiře. Vedoucím ústavu byl prof. Lexa v letech 1958–1960. Po jeho smrti převzal vedení ústavu Zbyněk Žába. Od roku 1975 vedl ústav prof. Verner. Od roku 2013 je ředitelem prof. M. Bárta, který od roku 2011 vede výzkum v Abúsíru. V Abúsíru působí čeští archeologové již 60 let.   Tato výstava je skutečně unikátním počinem i ve světovém kontextu obdobných výstav a jsem za celou českou egyptologii i Univerzitu Karlovu, spolupořadatele výstavy, velice rád, že zde vzniká prostor pro české i zahraniční návštěvníky, reprezentativní soubor objevů a nálezů z pyramidového pohřebiště v Abúsíru vidět a zažít. Velice děkuji i našim egyptským přátelům a kolegům, kteří nám vyšli maximálně vstříc, dodává ředitel českých archeologických výzkumů v Egyptě a prorektor Univerzity Karlovy prof. Miroslav Bárta.

Sluneční králové je označení odkazující k panovníkům 5. staroegyptské dynastie (asi 2435–2306 př. n. l.), kteří uctívali jako hlavní božstvo staroegyptského panteonu slunečního boha Rea. Čtyři z těchto panovníků si postavili své zádušní komplexy právě v Abúsíru. Slavnostní zahájení výstavy Sluneční králové proběhlo 31. srpna 2020. I přes protiepidemická opatření, kvůli kterým byla pro veřejnost přístupná pouze 65 dní, navštívilo výstavu Sluneční králové přes 35 000 návštěvníků. Výstava Sluneční králové je nejen splněným snem Národního muzea i několika generací českých egyptologů, ale též jednou z nejvýznamnějších výstav, kterou Národní muzeum za dobu své existence uspořádalo. Návštěvníci Národního muzea budou mít možnost téměř půl roku obdivovat světově unikátní soubor tisíce let starých egyptských památek. Příprava tak rozsáhlé mezinárodní výstavy je vždy velice náročnou záležitostí, ale skutečnost, že se Sluneční krále podařilo uskutečnit i za současné mezinárodní situace s koronavirovou nákazou, považuji téměř za zázrak. Veliké poděkování patří všem na české i egyptské straně, kteří se o to zasloužili. Jejich zásluhou je, že se nyní Česká republika může pochlubit výstavou, která nemá ve světě obdoby,“ sdělil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš při zahájení výstavy.

Výstava je unikátní nejen díky ve světě doposud nevystaveným vzácným předmětům, ale i svým moderním pojetím a designem. Jejím cílem je též přenést návštěvníky do doby staré egyptské říše. Využití multimediálních technologií a působivé architektury umožní návštěvníkům zažít originální atmosféru královského Abúsíru. Výstava Sluneční králové tak v sobě spojuje kouzlo originálních artefaktů nevyčíslitelné hodnoty s moderními audiovizuálními prvky i poutavým prostředím. Díky tomu je určena pro všechny věkové kategorie a nabízí skutečně nevšední zážitek. Expozice zaujímá více než tisíc metrů čtverečních a je laděna do žluté, zlaté a modré. Bližší informace o výstavě, otevírací době a vstupném naleznete na webových stránkách Národního muzea www.nm.cz nebo na webových stránkách www.slunecnikralove.cz/www.kingsofthesun.cz.

Jaromír a Věra Hamplovi                                       Foto: archiv NM

 

Podobné příspěvky

Léto ve Švanďáku nabídne oblíbené komedie i čerstvou novinku

Redakce

Film režisérky a herečky Anety Kernové byl vybrán na prestižní filmový festival do Cannes

Redakce

Kniha Matky na palici rozesmála mě i dceru

Šebík