Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Středočeský kraj Výtvarné umění Praha

VÝSTAVA SOCHA V HLÍNĚ V GALERII POD TOČNOU V KOLÍNĚ

Keramici z vernisáže ve Doře Králové

 

Jarmila Tyrnerová a Jindra Viková
Jarmila Tyrnerová a Jindra Viková

K 30. výročí existence od založení Keramického studia Jarmily Tyrnerové v Kohoutově vznikla výstava, která by tuto významnou aktivitu připomněla a alespoň částečně vizuálně zachytila. Výstava s názvem SOCHA V HLÍNĚ byla připravovaná jednou z hlavních a nejdéle sloužících lektorek studia Jindrou Vikovou. Inspirovala se ve svých mnoho let běžících workshopech s mnohými talentovanými studenty. Šlo samo sebou o dospělé, často i výtvarníky jiných oborů, nebo designéry, kteří však v jejích kurzech hledali vyjádření sama sebe při zadání různých zastřešujících témat, pod nimiž ten který kurz probíhal.

Se zakladatelkou a ředitelkou Kohoutovského studia Jarmilou Tyrnerovou, která poctila právě Jindru Vikovou svou žádostí, aby výročí připomněla výstavou výběru od studentů jejího ,,ateliéru” zveřejňujeme rozhovor, který vedl Pavel Baňka:

Sochy Petry Dohnalové
Sochy Petry Dohnalové

Proč jsi se rozhodla pořádáním pověřit právě Jindru Vikovou a výběr z jejích studentů?

JT: V roce 1992, kdy Studio začátkem července zahájilo činnost, jsem bydlela v Praze-Bubenči a již osmým rokem zde provozovala zakázkovou keramiku. Chtěla jsem vlastní práci doplnit o výuku a v Kohoutově nám známý doporučil koupit opuštěnou obecní školu. Výběr místa tedy byla náhoda. Blízkost Kuksu a pohnutou historii oblasti jsem tehdy ještě nevnímala.

Sochy Emila Slámy
Sochy Emila Slámy

Měla jsi již tehdy nějaké jiné zkušenosti s podobným projektem jinde, u nás či v cizině?

JT: V roce 1991 jsem se na svém čtvrtletém studijním pobytu v Kanadě účastnila i výborně vedeného letního studia keramiky na Canadore College v North Bay. Z této zkušenosti jsem při zahájení výuky velmi čerpala.

Sochy Jany Bělské
Sochy Jany Bělské

Co Tě nejvíce ovlivnilo při hledání konečné formy, do které se studio a jeho program postupně formovalo?

JT: Provoz prvních let, kdy jsem většinu programů sama lektorovala, byl tak hektický, že na vize moc nebyl čas. Mohla jsem ale pružně reagovat na přání účastníků se do Studia vracet, připravovala jsem pro ně návazné programy, přizvala další specializované lektory, a tak dnes nabízíme 40 akreditovaných programů v pěti tematických větvích: modelování, točení, odlévání, dekorace a lektorování. Provádíme také dvě profesní
rekvalifikace.

Díla Pavla Rajdla
Díla Pavla Rajdla

JT: S osobností Jindry Vikové je Studio spjato již téměř dvacet let, kdy zde nejen vede programy umělecké plastiky a přednáší, ale podporuje Studio odbornou literaturou a propojuje s dalšími umělci. Naši studenti mohou čerpat inspiraci i z unikátní mini-kolekce prací světově proslulých výtvarníků, kterou pro Kohoutov shromáždila. Její působení má spíš charakter vedení ateliéru, s účastníky komunikuje po celý rok, doporučuje jim výstavy, diskutuje s nimi o technikách i uměleckém vyznění jejich tvorby, radí v profesním životě.
Společně své práce, vzniklé ve Studiu i v domácích ateliérech vystavují sice každoročně ve Dvoře Králové, ale až představení děl ve velké galerii a vydání katalogu může naznačit hodnotu mnohaleté lektorské činnosti Jindry Vikové v Kohoutově.

Výstava Keramického studia Jarmily Tyrnerové v Kohoutově probíhá nyní v Galerii pod Točnou v Kolíně. Můžete ji navštívit do 21.října. Později bude přenesena do Jaroměřského muzea. K výstavě je vydán celobarevný tištěný katalog.

 

Fotografie nad textem  z vernisáže výstavy Dialog keramického studia ve Dvoře Králové (foto studia)

Zpracoval s použitím textů galerie Petr Ondrášek

Fotografie © Petr Ondrášek

Podobné příspěvky

Svěcený držel v ruce Národní poklad

Jaroslav Hauer

Neuvěřitelná proměna – z Budaře je Karel Čapek, z Martina Huby Masaryk. Točí se nový film

Jaroslav Hauer

Eva Holubová s labradorkou Abbay pokřtila knihu Lásky za oponou.

Redakce