Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Výtvarné umění ČR

Faraon přichází!

tutanchanon

Výstaviště Brno bude od 26. dubna hostit jednu z nejkrásnějších výstav světa

Tutanchamon – Jeho Hrobka a poklady

Jedinečný archeologický nález hrobky faraona Tutanchamona slaví letos 100 let.

Na výstavě Tutanchamon – jeho hrobka a poklady návštěvníci doslova prožijí dobrodružství odhalení nejslavnější hrobky světa. Na ploše přes 2000 m2 uvidí více jak tisíc nádherných exponátů dokumentující dobu faraonů před více než 3000 lety.

Faraon přichází!

 

Když Howard Carter v roce 1922 poprvé nahlédl do Tutanchamonovy hrobky vykřikl:

Vidím úžasné věci!“

A stejný objevitelský úžas prožijí i návštěvníci výstavy. Výstava Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady je sestavená přesně tak, jak byla před 100 lety hrobka objevená. Všechny posvátné předměty, sošky, šperky i sarkofágy leží na stejných místech, jako byly kdysi nalezeny. Návštěvníci budou mít možnost vidět víc než 1000 nádherných předmětů včetně světoznámé zlaté posmrtné masky Tutanchamona a jeho ohromného pozlaceného sarkofágu.

„Je to jedna z nejkrásnějších výstav na světě. Opravdu zažijete nádheru, ale také dokonalé řemeslné zpracování všech faraonových předmětů. Ale ještě víc nás stále fascinuje neuvěřitelně spletitý kulturně náboženský odkaz, který světu tento dávný poklad dal. Mnoho z jeho tajemství zůstalo dosud neodhaleno. Díky působivé instalaci výstavy se doslova ocitnete uvnitř starobylé hrobky a všechna tato dávná mystéria zažijete na vlastní kůži,“ s obdivem komentuje velkolepou výstavu Květa Havelková, tisková mluvčí výstavy.

Všechny exponáty byly vyrobeny tradičním způsobem s využitím řemeslné tradice staré tisíce let, pod přísným dohledem světových egyptologů. Díky tomu, že jde o dokonalé repliky, mohou být všechny předměty z faraónovy hrobky shromážděné na jednom místě a vytvořit tak fascinující obraz o dávné vyspělé civilizaci.

„Uvedení faraónovy hrobky v její celkové podobě a reálném kontextu nás přímo konfrontuje s magickým světem starobylého Egypta.“

Rheinische Post, Dusseldorf

Výstava Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady je vhodná nejen pro dospělé obdivovatele starobylých kultur, ale i děti milující nové a nevšední zážitky. Díky unikátnímu způsobu expozice a audio průvodci, který je k dispozici zdarma, budou návštěvníci doslova vtaženi do objevitelského příběhu Howarda Cartera, který jim detailně a zároveň zábavně popíše všechny exponáty. Výstava tak své návštěvníky doslova přenese tisíce let v čase.

Tak jako na předchozích výstavách pořádané JVS GROUP, bude i zde jedinečná galerie věnována České stopě, tady české egyptologii a originálním egyptským exponátům z českých sbírek.

Všem návštěvníkům doporučujeme, aby si vstupenky na výstavu rezervovali včas. I když jsou prostory výstavy ohromné, vstupenky se prodávají na určitý čas, tak aby byl průchod výstavou plynulý a byly dodrženy všechny hygienické předpisy.

Pro školní skupiny je po předchozí rezervaci připraveno speciální zlevněné vstupné.

Více informací na www.TUT-Brno.cz

Vstupenky:

https://www.ticketportal.cz/event/TUTANCHAMON-JEHO-HROBKA-A-POKLADY

Fotogalerie (fotokredit: JVSGroup)

https://www.dropbox.com/sh/80bf8l0sx8sdqr3/AAA57Dhko5fHiIL6aL5jl7Dba?dl=0

Podobné příspěvky

Západočeská galerie v Plzni vystavuje přírůstky z let 2012-2021

Petr Ondrášek

Otakar Kubín v Muzeu regionu Boskovicka

Petr Ondrášek

Českou krajinomalbu uvidíte na Hluboké nad Vltavou

Petr Ondrášek