Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Výtvarné umění ČR Zprávy Pražského magazínu

Galerie v Chebu představuje dílo Miloše Cvacha na výstavě Není to socha!

Galerie výtvarného umění v Chebu představuje retrospektivní výstavu Miloše Cvacha narozeného ve Víru na Moravě v r.1945. Výtvarné geny umělce lze vystopovat v předešlých generacích rodu, kdy jeho dědou byl malíř Miloš Jiránek jehož obraz Na jezu z r.1905-1906 a několik souvisejících obrazů a studií daného tématu galerie souběžně ve svých prostorách vystavuje.

Na uměleckých studiích v Brně na Škole uměleckých řemesel chtěl původně studovat scénografii a interiérový design. Přijat byl ale na obor výstavnictví-aranžérství. Výhodou byla práce s různými typy materiálů. Naučil se zpracovávat kov, dřevo nebo kůži a seznámil se se základy keramických a malířských technik. V r.1963 byl přijat na AVU v Praze. Prošel malířskou školou, po roce přestoupil na sochařskou školu a brzo přešel do speciálního malířského atelieru. Ve školním roce 1967/68 se dostal do sochařského atelieru Karla Lidického, kde absolvoval v r.1970 souborem figurálních plastik. Následovala roční povinná vojenská služba. Po návratu spolupracoval se Stanislavem Hanzíkem. Ve školním roce 1971/72 studovala na AVU francouzská grafička Sophie Curtil, se kterou se Miloš Cvach seznámil a ještě před jejím návratem do Paříže se s ní v Luhačovicích oženil. Stala se jeho celoživotní partnerkou. V uměleckém tvoření je spojoval zájem o konstrukci a minimální výtvarné prostředky zobrazení. Mnohé pozdější výstavy měli společné. V r.1973 získal výjezdní doložku a emigroval. Usadil se v Paříži, kde žije dodnes.

V českém prostředí proto jeho dílo není příliš známé. Výstava představuje průřez díla tohoto umělce. Od figurálních plastik, přes objekty až k nástěnným minimalistickým reliéfům z překližky vzniklých od r.1978. Následovaly reliéfy na zem, inspirované krajinou. Vystavena je dokumentace díla, kterou si autor vedl. Najdeme na nich vystavené práce, ale i ty, které zničil. Tvorba Miloše Cvacha je velmi různorodá. V průběhu života tvořil kromě platik a reliefů také fotografie, kresby i grafiku od níž byl jen krok k autorským knihám.

Galerie v Chebu umožňuje tak se seznámit s retrospektivním přehledem jeho díla. K výstavě, kterou je možné navštívit do 24.března, byla vydána souborná publikace s bohatou barevnou dokumentací a biografickými údaji.

Zpracoval: Petr Ondrášek

Foto: GVU Cheb

Foto nahoře: Miloš Cvach, S 8.1980, dřevo, překližka, maj.autora

Podobné příspěvky

Známý český herec a písničkář Jiří Schmitzer vystoupí v pražské Malostranské besedě.

Šebík

Zoo Praha oslavila 86 let od svého otevření

Jaroslav Hauer

Novinky a změny na webu pražského zpravodaje

Redakce