Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Výtvarné umění ČR

Galerie výtvarného umění v Ostravě znovu otevírá Dům umění

sochy Otto Gutfreund, Don Quijote, 1911 a Cellista, 1912, obě bronz

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) od května rekonstruovala střechu Domu umění. Památkově chráněná budova se znovuotevřela vernisáží pěti výstav v úterý 15. října K vidění je umění od 16. století až do současnosti.

Ke zhlédnutí je nová stálá expozice Dům umění v Ostravě,  dále výstava zakladatele kubistického sochařství Bod zlomu Otto Gutfreunda (1889–1927). V 1.patře se představuje Rudolf Sikora s výrazným ekologickým poselstvím. Zároveň jsou můžete navštívit i komornější projekt Kříž a výstava jednoho díla ze sbírek GVUO.

Otto Gutfreund, expozice
Otto Gutfreund, expozice
Rudolf Sikora, expozice, GVUO
Rudolf Sikora, expozice

Výstava Bod zlomu zachycuje tvorbu Otto Gutfreunda (1889–1927) před a po první světové válce, kdy se proměnil styl jeho práce z kubismu postupně až na civilismus. Na výstavě je prezentováno dohromady 16 plastik a 7 kreseb z obou tvůrčích období. Vystavené exponáty pocházejí ze sbírek GVUO, Národní galerie Praha, Západočeské galerie v Plzni i Moravské galerie v Brně.

 

Rudolf Sikora, expozice (2), GVUO
Rudolf Sikora, expozice (2)

Výstava Rudolfa Sikory Konec světa?- Ekologický komiks vychází z projektu Eko(ko)mix. 50 let Římského klubu, který autor připravil pro Galérii města Bratislavy v roce 2018. Ostravská výstava se věnuje ekologické problematice v průběhu autorovy tvorby do současnosti. Je uzpůsobena výstavním prostorám v Ostravě a je obohacena o autorova nejnovější díla Představeno bude kolem 50 uměleckých děl, které zapůjčily různé slovenské galerie a autor.

Obě hlavní výstavy budou v ostravském Domě umění k vidění do 12. ledna 2020. Doprovodné programy najdete na: https://gvuo.cz/pro-verejnost.

 

Obrázek nad textem:

Otto Gutfreund, Don Quijote, 1911, bronz, v. 38 cm a Cellista, 1912-1913, bronz,  v. 47 cm

Všechny fotografie © Roman Polášek GVUO

Zpracoval s použitím TZ Petr Ondrášek

Podobné příspěvky

Galerie v Hradci Králové vydala monografii malířky Věry Jičínské

Petr Ondrášek

Bohumil Kubišta a Emil Filla v Plzni

Petr Ondrášek

ANATOMIE SKOKU DO PRÁZDNA – ROK 1968 A VÝTVARNÉ UMĚNÍ V ČESKOSLOVENSKU v Plzni

Petr Ondrášek