Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Výtvarné umění ČR

Jindřich Štreit retrospektivně v Bruntále a na Sovinci

Jinřich Štreit v expozici v předhradí hradu Sovinec

Narodil se 5. září 1946 ve Vsetíně na Valašsku (Morava). V roce 1956 se s rodiči a sourozenci přestěhoval do podhůří Jeseníků (Těchanov). Vystudoval gymnázium v Rýmařově (1963) a Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor výtvarná výchova (1967).

Muzeum v Bruntále připravilo dvě výstavy k významnému životnímu jubileu legendy české dokumentární fotografie a vysokoškolského pedagoga Jindřicha Štreita.

J.Štreit s dcerou Monikou
J.Štreit s dcerou Monikou
Svatba po 50 letech
Svatba po 50 letech

Po absolvování univerzity začal vyučovat na Základní devítileté škole v Rýmařově, následujícího roku se stal ředitelem školy v Sovinci a později v Jiříkově. Kromě své pedagogické a fotografické činnosti se věnoval veřejně prospěšné práci. Od roku 1974 vedl galerii v Sovinci, od roku 1997 v Bruntále. Od roku 1981 úzce spolupracuje s progresivními umělci v Praze, Brně, Bratislavě a v dalších kulturních centrech České republiky i v zahraničí.

První impulz k fotografování dostal od otce. Jindřich Štreit se účastnil fakultních výstav a studium zakončil první samostatnou výstavou (1967). Od roku 1972 se koncepčně věnoval zobrazování vesnického života. Z později vydaných publikací jmenujme např. Chlévskou lyriku. Soustředil se na portrét a na romskou tematiku. V letech 1974–1977 absolvoval Školu výtvarné fotografie v Brně, jeho závěrečnou prací byl soubor z divadelního zákulisí.

V roce 1982 se zúčastnil jako jediný fotograf nepovolené výstavy neoficiálních výtvarných umělců na tenisových kurtech v Praze, kde jeho fotografie vzbudily pozornost tajné policie. Byl vzat do vyšetřovací vazby a posléze odsouzen k trestu odnětí svobody v délce deseti měsíců s podmíněným odkladem na dva roky.

Po propuštění z vězení nesměl Jindřich Štreit učit. Nejprve pracoval jeden rok v knihovně Okresního pedagogického střediska v Bruntále. Po uzavření soudního jednání musel odejít. Našel si zaměstnání jako dispečer Státního statku v Ryžoviště. Ještě intenzivněji se věnoval kulturní činnosti a fotografování. Po státním převratu v listopadu 1989 byl rehabilitován a v letech 1991–1994 byl zaměstnancem okresního úřadu a posléze muzea v Bruntále. Od roku 1994 je samostatný fotograf. Připomeňme si publikace (Ab)Normalizace nebo Zabavené fotografie.

V letech 1991 – 2003 externě vyučoval na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze. Současně v letech 1991 a 1992 externě vyučoval na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Od roku 1991 až do současnosti vyučuje na Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě.

V roce 2000 se habilitoval na  Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze a stal se docentem pro obor fotografie. V roce 2009 získal profesuru na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V roce 2014 Umělecká rada Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě Jindřichu Štreitovi udělila titul doctor honoris causa.

Výstavní projekt muzea v Bruntále je představen na dvou výstavách.

První nese název Jindřich Štreit JUBILUJÍCÍ. Je přístupná na zámku v Bruntále a uvidíte na ní dokumenty k životní cestě Jindřicha Štreita a jeho tvorby.

Plakáty výstavVýstavní plakátZ časopisůExpozice Bruntál

V expozici naleznete fotografie z umělcova života, některé z jeho 59 dosud vydaných knih a mnohých katalogů k výstavám. Uveďme jen některé. Z prostředí železáren čerpají publikace Vítkovice nebo Ocelový svět, z prostředí sociálních potřeb a zdravotnictví publikace Hledat anděla, Dokouřeno nebo Tichá nemoc. Publikace Odpuštění zachycuje prostředí vězňů, kteří byli ovlivněni biblickým textem. Dále uvidíte výběr plakátů z více než 1450 autorských výstav fotografií. Seznámíte se s články v tisku včetně rozhovorů s umělcem nebo si prohlédnete pozvánky na jeho výstavy. Kromě některých fotografií můžete shlédnout film s výběrem z umělcovy tvorby. V jedné z vitrín je vystavena dokumentace a vyznamenání presidenta ČR za zásluhy 1.stupně, které mu bylo uděleno v r.2006.

Vitrina s vyznamenáním presidenta ČR za zásluhy 1.stupně

Druhá výstava nesoucí název Jindřich Štreit OHLÉDNUTÍ je vystavena na hradě Sovinci, který je s životem fotografa neochvějně spjat a kde v podhradí bydlí. Výstava nabízí průřez tvůrčí činností Jindřicha Štreita.

Poutače pro Národní divadlo BrnoCyklus Ze tmy ke světluCyklus Ze tmy ke světluCyklus Ze tmy ke světluZe zahraničních dokumentárních projektů Ze zahraničních dokumentárních projektů Z expoziceZ expoziceZ expozice

Začíná už v předhradí vystavenými fotografiemi z 80.let. Na nádvoří jsou vystaveny 2 z 10 poutačů pro Národní divadlo Brno. Ve výstavních prostorách hradu je představen průřez celoživotní tvorbou umělce.

Začíná fotografiemi z cyklu Ze tmy ke světlu – fotografií zachycujících život z věznic. V další části výstavy jsou vystaveny záběry z některých zahraničních dokumentárních projektů na kterých pracoval od r.1991. Ve Francii, Anglii, Brazílii, Moldávii, Rakousku, Německu, Japonsku, Číně, Maďarsku, Rusku – Burjatsku, Krasnodarském kraji, Ingušsku nebo Čečensku.

Na výstavě uvidíte výběr fotografií z některých dokumentárních projektů z České republiky. Kromě již zmíněných uveďme  cyklus Ženská věznice, Břevnovský klášter, Lidé olomouckého okresu, Lidé Mikulovska, Cesta ke svobodě, Lidé Třineckých železáren, Mezi námi, Za oponou, Spolu, Cesty života, Lidé mého kraje – Bruntálsko, Lidé Vítkovska, Prozřetelnost boží, S láskou.

Z cyklu Brána naděje
Z cyklu Brána naděje
Z cyklu Brána naděje
Z cyklu Brána naděje
Z cyklu Brána naděje
Z cyklu Brána naděje

Závěrečný část výstavy je nazván Brána naděje. Jde o vyznání umělcova kréda.

V rozsáhlém díle Jindřich Štreit pokračuje dokumentárními projekty ze života zahraničních menšin žijících v České republice. Na Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity se podílí na vedení několika studentských projektů (Lidé Hlučínska, Náš svět, Zlín a jeho lidé, Dobrovolně, Opava na prahu 3. tisíciletí, Dopravní podnik Olomouc).

Je členem Sdružení Q Brno, Spolku olomouckých výtvarníků, Foto Forum Praha a Umělecké besedy v Praze.

Bylo o něm natočeno několik filmů. Výběrem uveďme: Jan Špáta Mezi světlem a tmou 1990, Aleš Koudela Jindra ze Sovince 2006, Libuše Rudinská Na tělo 2018, Kamil Zajíček a Štěpánka Bieleszová Jindra ze Sovince 2019. Tento film získal 1. cenu v České republice a 3. cenu na světové soutěži v Šanghaji.

Jeho dílo je zastoupeno v nejvýznamnějších sbírkách /MOMA New York, Národní galerie Washington, Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, Moravská galerie v Brně a v mnoha dalších/.

Výstavu na zámku v Bruntále můžete navštívit do 10.září, výstavu na hradě Sovinec do 31.října.

Foto nad textem: Jindřich Štreit v expozici v předhradí hradu Sovinec před fotografií kde je odleva otec, matka a před stolem dcera

S podklady Jindry Štreita ze Sovince zpracoval Petr Ondrášek

Foto © Petr Ondrášek

Podobné příspěvky

DVĚ MISTROVSKÁ DÍLA ČESKÉHO UMĚNÍ 19. STOLETÍ

Redaktor J.Hampl

Západočeská galerie v Plzni vystavuje přírůstky z let 2012-2021

Petr Ondrášek

Z akademie do přírody. Podoby krajinomalby ve střední Evropě 1860–1890

Petr Ondrášek