Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Výtvarné umění ČR

Lubomír Typlt vystavuje na Hluboké

Expozice výstavy

Alšova jihočeská galerie ve spolupráci s DSC Gallery v Praze vystavuje v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou výstavu Lubomíra Typlta nazvanou Tančící pentagon.

Expozici českého malíře Lubomíra Typlta, připravila ve spolupráci s AJG britská kurátorka Jane Neal. Představuje umělcovy práce z posledního období.

Lubomír Typlt se narodil r.1975 V Nové Pace. Navštěvoval v letech 1989 – 1993 Výtvarnou školu Václava Hollara v Praze, 1993 – 1997 studoval ilustraci u prof. Jiřího Šalamouna na VŠUP v Praze, 1997 – 2001 malbu u prof.Jiřího Načeradského na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně. V letech 1998 – 2005 studoval u prof. Markuse Lüpertze či Gerharda Merze na Kunstakademii Düsseldorf.  Studia dokončil v l. 2004 – 2005 jako mistrovský žák A. R. Pencka. V l.2005- 2011 žil a pracoval v Berlíně a v Praze. Od r.2011 žije a pracuje v Praze a v Pičíně.

Alchymista, St.Anger, Metafyzik, 2004, olej naplátně
Alchymista, St.Anger, Metafyzik, 2004, olej naplátně

Pro Typltovu tvorbu je příznačná specifická kontrastní a nebývale variovaná barevnost. Na svých plátnech rozvíjí osobitý mýtus o lidském jedinci, a to s gestickou malířskou živostí a spontánností.

Metafyzický obraz II, 2008, olej na plátně
Metafyzický obraz II, 2008, olej na plátně
Turbína I a II, 2008, olej na plátně
Turbína I a II, 2008, olej na plátně

Na počátku své umělecké dráhy se jednak zabýval geometrickými stroji, jednak současně tvořil figurativní malbu. Lidskou postavu nejdříve nahradil postavou zvířete např.kočkou či králíkem.

 

Kurátorka Jane Neal k tomu ve vydané publikaci uvádí:

„ Typlt je přitahován až k čemusi děsivému. Je přesvědčen, že hybnou silou jsou temné povídky Francisca Goyi. Vyrůstal totiž obklopen knihami o Goyovi. Jeho rodiče měli doma obsáhlou monografii, kterou jeho strýc přeložil ze španělštiny do češtiny. … Typltovi protagonisté často tresají druhé, nebo jsou sami trestáni. … Násilí, či hrozba násilí, která se Typltovou tvorbou táhne jako červená nit, je obvykle vpleteno do příběhů. Zdá se, jako by umělec občas zobrazoval rébusy, které máme vyřešit. … Jeho fascinace dvojčaty přetrvává, malování dvou a někdy i více téměř identických postav je pro něho i nadále velmi vzrušující. … v jeho obrazech je přítomen silně expresionistický prvek … Typlt se rozhodl tvořit obrazy, které od počátku vyjadřovaly vnitřní konflikt. … Barva je podle něj nástrojem pro vytvoření napětí a konfliktu a únik před sentimentalitou a impresionismem. … Úhelným kamenem tvorby obrazu by mělo být tajemství. … mnohé  z Typltovy tvorby má silně teatrální charakter. Ten se snoubí se smyslem pro monumentálnost. … Z rytmů, které pro nás Typlt vytváří, pramení krása, až jistá muzikálnost. Jeho postavy jsou často zobrazovány při tanci či ve vzájemném držení … “

Druhá vlna, 2013, olej na plátněZatahej mě za vlasy, 2015, olej na plátněBouře, 2015, olej na plátněOdjíždějící kolo na tmavém pozadí, 2017, olej na plátněKolonizace I, 2017,  olej naplátněPřineseš mi ze všech sirek fosfor, 2018, olej na plátněJaponky ve větru, 2019, olej na plátněBeton, 2020, olej na plátněPentagon, 2020, olej na plátně Jsem krácen, dělen a věčně v mínusu, 2021, olej naplátně

Sám autor k tomu říká: „ … chci, aby mé obrazy diváka emocionálně zasáhly, trochu narušily jeho klid. …“

Lubomír Typlt samostatně vystavuje od roku 1998. Jeho díla jsou zastoupena v mnohých státních i soukromých sbírkách v Čechách i v zahraničí.

K výstavě byla vydána rozsáhlá barevná publikace. Výstavu mohou návštěvníci zhlédnout do 2. 1. 2022.

Foto nad textem: Expozice

Zpracoval Petr Ondrášek

Foto © Petr Ondrášek

Podobné příspěvky

Kodet slavil 70. narozeniny s noblesou a stal se i čestným občanem

Jaroslav Hauer

Květnový program Novoměstské radnice v Praze

Redakce

Modrá Vopice – Program květen 2016

Šebík