Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Výtvarné umění ČR

Olomoucká Telegraph Gallery otevírá výstavu Marka Thera

Mark Ther v Olomouci

Už léta se český umělec Mark Ther ve své tvorbě věnuje tabuizovaným tématům. Výstava Květen v podání kurátora Michala Jalůvky se syrovým, a přesto éterickým způsobem, jak bývá u autora zvykem, zaměří na téma smrti. Zahájena bude vernisáží ve čtvrtek 12. května v 18 hodin. V olomoucké Telegraph Gallery bude k vidění do 17. července. 

Mark_TherPřesná podoba výstavy zůstane pro návštěvníky překvapením až do poslední chvíle. Tvorba Marka Thera vzbuzuje otázky, emoce a někdy i pobuřuje. Autor však neprovokuje záměrně, jen jak sám říká, upozorňuje na to, o čem se ve společnosti tak často mlčí.

Ohledně Markova rozsáhlého díla by se jistě dala úspěšně rozvíjet řada interpretačních linek, směřujících k jeho hluboké teoretické reflexi. Stejně tak by se ale dalo říci, že tím nejzajímavějším na Marku Therovi je Mark Ther sám, uvedl kurátor Michal Jalůvka.

O VÝSTAVĚ

Jaký význam má smrt, které se podařilo uniknout pozornosti? Žádný pohřeb, květiny a smuteční hostina, ani dlouhé vyzvánění domovního zvonku… Zdá se, že některé existence prostě zmizí ze světa bez povšimnutí, protože z myslí svého okolí se vypařily už dávno. Zdání ale může klamat. Každý člověk za sebou zanechává stopy. Věci, osobní vlastnictví nashromážděné během života, se stávají jedinou upomínkou na zemřelého. Jsou deníčkem, ve kterém je možné začít číst teprve tehdy, když na poslední stránce zeje nedokončená věta a její význam se vytrácí…, sdělil k výstavě kurátor Michal Jalůvka.

Něco se vám na tom nezdá? V tom případě si výstavu v olomoucké Telegraph Gallery přijďte prohlédnout osobně. Je přece květen, pootevřená vrata do garáže pouštějí dovnitř trochu čerstvého jarního vzduchu a zároveň lákají k nezvané návštěvě objektu. Jen pojďte dál…

PRAKTICKÉ INFORMACE
Telegraph Gallery je otevřena úterý až pátek od 9 do 19 hodin, sobota až neděle od 10 do 18 hodin. Vstup na výstavu i komentovanou prohlídku je zdarma.

Mira Macík, kurátor Telegraph Gallery

 Mark Ther: Květen

12. 5. – 17. 7. 2022 (vernisáž 12. 5. 2022 v 18 hodin)

Kurátor: Michal Jalůvka

Grafický designér: Jakub Kovařík

Pořadatel: Telegraph Gallery, Jungmannova 4, Olomouc

MARK THER (1979) vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze (AVU) v ateliérech Malba II. u Vladimíra Skrepla a Nová média I u Michaela Bielického. V roce 2004 získal stipendium na soukromé škole The Cooper Union for the Advancement of Science and Art, která sídlí na Manhattanu v New Yorku. O sedm let později se stal laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého. Autor se věnuje především krátkým hraným filmům, ke kterým se přesunul od kresby a galerijních instalací. Pro jeho způsob práce je typický přístup režiséra, který skládá jednotlivé detaily a významové prvky do finálního celku. Svou tvorbu prezentuje na českých i zahraničních výstavách a filmových festivalech, například v Berlíně, Rotterdamu anebo New Yorku.

TELEGRAPH GALLERY

Jungmannova 4, Olomouc

www.telegraph.cz

Otevřeno:

úterý–pátek 10:00–19:00

 sobota–neděle 10:00–18:00

Vstup volný

Telegraph Gallery pořádá pravidelné výstavy současného umění z České republiky i zahraničí. Na 350 m² prezentuje tvorbu známých i přehlížených autorů všech věkových kategorií. Pořádá také workshopy, umělecké kurzy a nabízí rezidenční pobyty českým i zahraničním umělcům. Více informací na https://telegraph.cz/galerie.

Podobné příspěvky

Vyšla publikace Karel Malich & utopické projekty

Petr Ondrášek

Sochařka Eva Kmentová v Domě umění města Brna

Petr Ondrášek

Bohumil Kubišta a Emil Filla v Plzni

Petr Ondrášek