Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Výtvarné umění ČR

TO NEJLEPŠÍ ZE SBÍREK ZÁPADOČESKÉ GALERIE V PLZNI

galerie

Západočeská galerie v Plzni spravuje sbírku čítající kolem 13 000 výtvarných exponátů v časovém rozpětí od středověku po současnost, jejíž hodnota, srovnatelná s aktuálními cenami na trhu s uměním, se pohybuje kolem 1,5 mld. Kč. Ve sbírce je zastoupena řada mimořádně cenných uměleckých děl, přičemž mnohá z nich patří k významným pracím z hlediska vývoje celého českého umění. Výstava To nejlepší ze sbírek Západočeské galerie v Plzni představuje úzký výběr reprodukcí, ve kterém jsou například díla Toyen, Sekala, Šímy, Preislera, Zrzavého a dalších. Samostatný panel je věnovaný i projektu nové budovy galerie. Výstavní panely jsou situovány do prostoru, který je předurčen ke stavbě nové budovy, kde budou moci návštěvníci vidět originály děl v plné kráse ve stálé expozici.

TO NEJLEPŠÍ ZE SBÍREK ZÁPADOČESKÉ GALERIE V PLZNI

galerie Projekt nové budovy je ve fázi dokončování prováděcí dokumentace stavby a zajišťování finančních zdrojů. Realizace umožní mimo jiné vybudování stálé expozice, kterou tato krajská galerie jako jediná z obdobných institucí v České republice nemá, a nemůže tak plnit jednu ze základních rolí muzea jako veřejné služby. Návrh moderní budovy z dílny ateliéru Kuba & Pilař architekti počítá s plochou 2 200 m2 výstavních prostor pro stálé i krátkodobé expozice. Další neméně důležitou součást sbírkotvorné instituce představuje depozitář, který splňuje předepsané podmínky pro deponování uměleckých předmětů s použitím nejmodernějších klimatizačních a bezpečnostních technologií. Současný depozitář, umístěný ve středověké městské budově, je naprosto nevyhovující. Již několik let je zde vyčerpaná kapacita úložného prostoru a nelze tu konstantně udržet ani požadované klimatické podmínky.

Umělecké předměty ze sbírek Západočeské galerie jsou dlouhodobě uloženy v depozitářích a zapůjčovány na výstavy v ČR i v zahraničí, zatímco plzeňská veřejnost je ochuzena o možnost vidět originály těchto výjimečných děl. Výstava tak alespoň touto formou zpřístupní klíčové artefakty, ukryté před zraky návštěvníků. Díky prvnímu řediteli instituce Oldřichu Kubovi spravuje Západočeská galerie jednu z nejkvalitnějších sbírek českého kubismu v ČR, kterou dodnes nemůže řádně prezentovat.

Západočeská galerie v Plzni, pozemek U Zvonu

Termín:  8. 10. – 28. 11. 2021

Kurátor výstavy: Ondřej Kozibratka

Grafická úprava: Bušek + Dienstbier

Západočeská galerie v Plzni, přednáškový sál, Pražská 13, Plzeň

Web: www.zpc-galerie.cz Twitter: zpcgalerie

Facebook: zapadoceska.galerie Instagram: zapadoceskagalerie

Mgr. Gabriela Darebná

Podobné příspěvky

Grafickou tvorbu Maxe Švabinského vystavují v Jihlavě

Petr Ondrášek

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem vystavuje Mikuláše Medka.

Petr Ondrášek

Galerie výtvarného umění v Ostravě znovu otevírá Dům umění

Petr Ondrášek