Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura v Praze Výtvarné umění Praha

BONJOUR, MONSIEUR GAUGUIN, ČEŠTÍ UMĚLCI V BRETANI 1850-1950

Národní galerie Praha v paláci Kinských připravila expozici ve spolupráci Musée départemental breton. Francouzští přátelé dlouhodobě mapují a presentují po jednotlivých národnostech tvorbu zahraničních umělců v Bretani. Výstava je dalším příspěvkem k presentaci česko-francouzských uměleckých vztahů. Jsou na ní představeni čeští umělci, kteří delší nebo kratší čas pobývali a tvořili v Bretani v rozmezí let 1850-1950. Potkávali se tak přední čeští výtvarníci 20. století se svými francouzskými protějšky v čele s Paulem Gauguinem.

„ … Drsná krajina francouzské Bretaně odjakživa přitahovala umělce a na přelomu 19. a 20. století se díky tzv. pontavenské škole, pojmenované dle městečka Pont-Aven, stala významným uměleckým centrem moderního umění. Do nejzápadnější části Francie se sjížděli nejprogresivnější malíři tehdejší doby a inspirovali se tvorbou francouzských autorů, jako byli Paul Gauguin, Émile Bernard nebo Paul Sérusier,“ uvádí kurátorka výstavy Anna Pravdová.

Výstava představí i jedno z nejvýznamnějších děl ze sbírky Národní galerie – malbu Bonjour, Monsieur Gauguin Paula Gauguina po níž je výstava pojmenována.  Z českých umělců jmenujeme Jaroslava Čermáka, Antonína Chittussiho, Alfonse Muchu, Josefa Čapka, Františka Kupku, Jana Zrzavého, Aléna Diviše, Toyen nebo Jana Křížka, kteří zachycovali krajinu či tradiční bretonské motivy a na jejichž tvorbu měla vliv zmíněná pontavenská škola.

K výstavě vyšla stejnojmenná publikace, která byla oceněna třetím místem jako nejkrásnější kniha o výtvarném umění. Doprovodné programy naleznete na www.ngprague.cz.

Výstava Bonjour, Monsieur Gauguin: Čeští umělci v Bretani 1850–1950 potrvá v paláci Kinských do 17. března 2019.

Zpracoval Petr Ondrášek

Foto nahoře: Jan Zrzavý, Přístav v Bretani (Ploumanac’h), 1930 © NG Praha

Foto ostatní © NG Praha

Alfons Mucha - Na břehuAntonín Chittussi - PobřežíJaroslav Čermák - mladá bretonka na pobřežíPaul Gauguin - Bonjour monsieur Gauguin

Podobné příspěvky

Fidlovačka přelstila koronavirus

INTIMITA JAKO VZDOR A DALŠÍ MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE

Petr Ondrášek

Eva Samková zahájila výstavu Olympijské století

Redakce